Bent u op zoek naar een goede advocaat ondernemingsrecht in Amsterdam? Russell Advocaten staat u als ondernemer op alle fronten bij in uw dagelijkse bedrijfsvoering. Of het nu gaat om de structuur van uw bedrijf, geschillen met aandeelhouders of de aansprakelijkheid van bestuurders en commissarissen. Onze gespecialiseerde advocaten helpen u graag om problemen voor te zijn door creatief mee te denken met bestuurders en commissarissen. Wij streven er naar juridische procedures te vermijden, tenzij er echt geen andere oplossing is.
U kunt ons inschakelen voor:
Bel ons vrijblijvend op 020 301 55 55 of stuur ons een e-mail.
Onze antwoorden op veel gestelde vragen van ondernemers. Staat uw vraag er niet bij? Bel ons dan op +31 20 301 55 55 of stuur een e-mail.
Een rechtspersoon, zoals een BV, NV, vereniging of stichting, kan alleen deelnemen aan het economische verkeer wanneer zij wordt vertegenwoordigd door natuurlijke personen. Dit zijn over het algemeen de bestuurders.
De bestuurders sluiten contracten namens de rechtspersoon. Als de onderneming de afspraken uit deze contracten niet nakomt of als zij schade veroorzaakt, dan kan de onderneming hierop worden aangesproken, niet de bestuurders. Toch kunnen bestuurders in bepaalde gevallen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld door derden (extern) of door het bedrijf zelf (intern).
In ruil voor hun investering in uw bedrijf, krijgen aandeelhouders een aandeel in het bedrijf. Dit aandeel geeft hen een aantal rechten en bevoegdheden.
Rechten aandeelhouders:
Bevoegdheden aandeelhouders:
Verkeert een deel van uw bedrijf in financiële moeilijkheden, maar zijn er ook onderdelen die nog steeds rendabel zijn? Dan kunt u deze onderdelen mogelijk nog redden. De winstgevende dochters van de groepsmaatschappij moeten hiertoe in een ander, nieuw verband worden ondergebracht. De niet-winstgevende blijven achter in het concern, dat wordt geliquideerd. Het nieuwe verband, waarin de gezonde dochters zijn ondergebracht, kan worden voortgezet.
Voor het starten van een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BV) of een naamloze vennootschap (NV) dient u een aantal stappen te doorlopen. Zo moet u een oprichtingsakte laten opmaken en bekrachtigen, het minimumstartkapitaal in de onderneming storten en de onderneming registeren. De procedure voor het oprichten van een BV lijkt sterk op die voor het oprichten van een NV, maar verschilt toch ook op een belangrijk punt: het vereiste minimum startkapitaal.
Bij het oprichten van een bedrijf is het van belang dat het bedrijf meteen goed wordt ingericht. Zo moeten de statutaire structuur en de interne samenwerkingen worden vormgegeven (aandeelhouders dienen onderlinge afspraken bijvoorbeeld te regelen in een aandeelhoudersovereenkomst). Om ervoor te zorgen dat dit op de juiste wijze gebeurt, is het aan te raden om een advocaat in te schakelen.
Grote BV’s en NV’s – structuurvennootschappen – zijn verplicht om commissarissen aan te stellen. Zij hebben deze doorgaans zitting in een afzonderlijke Raad van Commissarissen (RvC), maar in een one-tier model maken zij als niet-uitvoerende bestuurders deel uit van de Raad van Bestuur van de vennootschap. Een bedrijf valt te kwalificeren als een structuurvennootschap, wanneer deze voldoet aan een aantal voorwaarden.
Als een bedrijf meer dan 50 werknemers in dienst heeft, dan moet het bestuur bij het nemen van een aantal besluiten om het advies of de instemming van de ondernemingsraad (OR) vragen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om besluiten over de overdracht van de onderneming of de wijziging van een pensioenregeling. Als het bestuur geen advies inwint van de OR of het advies van de OR niet (geheel) overneemt, dan kan de OR beroep instellen tegen het besluit.
Functiebenamingen als algemeen directeur, CEO, bestuurder en gevolmachtigde directeur komen veel voor. Juridisch gezien zijn er maar twee functies te onderscheiden. Wat zijn de verschillen en wie mag wat? En wat zijn de gevolgen bij ontslag van een bestuurder?
Een geschil tussen aandeelhouders kan tot problemen leiden binnen de onderneming. Bij een 50/50 verdeling van de aandelen kan de besluitvorming zelfs onmogelijk worden en in het ergste geval het voortbestaan van de onderneming in gevaar brengen. Hoe wordt een dergelijk geschil opgelost?
Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?