De regering waagt een nieuwe poging om een duidelijk verschil te maken tussen werknemers en zelfstandigen. Het Wetsvoorstel minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring bevat een minimumtarief voor zelfstandigen van € 16,- per uur en een regeling voor een zelfstandigenverklaring. Daarnaast moet er een webmodule voor een opdrachtgeversklaring komen.
Eerder schreven wij in een blog dat de handhaving van de Wet deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) in ieder geval is uitgesteld tot januari 2020. Inmiddels is er meer duidelijkheid over de handhaving van de Wet DBA en over de vervanging van de wet DBA. Wat is de stand van zaken?
Inmiddels is er een concepttekst van de Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring. Hierin stelt de regering twee maatregelen voor om zelfstandigen en hun opdrachtgevers meer zekerheid te geven over de kwalificatie van hun arbeidsrelatie en om schijnzelfstandigheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt te voorkomen. Het betreft:
De regering wil voor alle andere zelfstandigen een digitale webmodule invoeren. Hiermee kan door het beantwoorden van een aantal vragen een opdrachtgeversverklaring worden gegenereerd. Deze opdrachtgeversverklaring geeft zelfstandigen en hun opdrachtgevers zekerheid dat zij geen loonheffing en werknemersverzekeringen hoeven in te houden.
De handhaving van de wet DBA is verder uitgesteld tot 2021. Vanaf 2020 kan de Belastingdienst echter wel aanwijzingen geven die u moet opvolgen. Voldoet u niet aan deze aanwijzingen, dan riskeert u een boete.
Het uitstel van de handhaving was verlengd tot 1 oktober 2021. Inmiddels is ook deze termijn verlengd. Een nieuwe einddatum is niet bekend. Wel is duidelijk dat het uitstel zal blijven duren, zolang er geen nieuwe regering is.
Wilt u meepraten over dit wetsvoorstel, dan kan dit hier. De internetconsultatie loopt tot 9 december 2019. Naar aanleiding van de reacties die zijn binnengekomen tijdens de internetconsultatie kan de regering het wetsvoorstel aanpassen. Vervolgens wordt het wetsvoorstel besproken in de ministerraad en – indien goedgekeurd – ingediend bij de Tweede Kamer. Er is dus nog geen concrete datum waarop de vervanging van de Wet DBA (eventueel) wordt ingevoerd.
Wilt u dat wij u op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen rondom de wet DBA? Meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief. Bent u geïnteresseerd in het inschakelen van zelfstandigen en zoekt u daarover juridisch advies? Neem dan contact met ons op:
De Belastingdienst zal uiterlijk 1 januari 2025 beginnen met de handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Wat betekent dit voor u als opdrachtgever of zzp’er?
Eerder schreven wij dat de handhaving van de Wet DBA is uitgesteld. De Belastingdienst zit echter niet stil en beboet bewuste schijnzelfstandigheid wel. Waar moet u als opdrachtgever op letten?
Kan een uitlener de door hem uitgeleende arbeidskracht aan een concurrentie- of relatiebeding houden als deze arbeidskracht als zzp’er aan de slag gaat bij de voormalig inlener?
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.