Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55De nieuwe Wet bescherming bedrijfsgeheimen (WBB) zorgt ervoor dat u bedrijfsgeheimen effectiever kunt beschermen dan nu het geval is. In de wet staat omschreven wat een bedrijfsgeheim is en via welke procedure u een schadevergoeding en het staken van de inbreuk kunt vorderen. Ook maakt de wet het mogelijk om tijdens de procedure de vertrouwelijkheid van de bedrijfsgegevens te handhaven.
De Nederlandse overheid zit midden in het implementatieproces van de Europese Richtlijn Bescherming Bedrijfsgeheimen. De richtlijn heeft tot doel om niet openbare bedrijfsinformatie en knowhow te beschermen tegen het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken of openbaar maken daarvan. Ter implementatie van de richtlijn zal de Wet bescherming bedrijfsgeheimen (WBB) binnenkort in werking treden. Tot deze in werking is getreden, heeft de Europese Richtlijn Bescherming Bedrijfsgeheimen in Nederland rechtstreekse werking.
De WBB zorgt voor een betere bescherming van bedrijfsgeheimen. Een bedrijfsgeheim is informatie die:
Een bedrijfsgeheim hoeft niet alleen technische kennis of modellen van producten te zijn. Ook bedrijfsinformatie zoals marktstrategieën, bedrijfsplannen en handelsgegevens valt onder bedrijfsgeheimen.
In de WBB wordt bepaald dat het verkrijgen van een bedrijfsgeheim zonder de toestemming van de houder van het bedrijfsgeheim onrechtmatig is indien iemand:
Verder stelt de WBB dat het gebruik of het openbaar maken van een bedrijfsgeheim onrechtmatig kan zijn, wanneer het bedrijfsgeheim zonder toestemming van de houder van het bedrijfsgeheim wordt gebruikt of openbaar gemaakt door een persoon die:
De WBB noemt ook enkele situaties waarin het verkrijgen, gebruiken of openbaar maken van bedrijfsgeheimen wel rechtmatig kan zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld om onderzoeksjournalistiek die is beschermd door de vrijheid van meningsuiting of het onthullen van wangedrag, fouten of illegale activiteiten door klokkenluiders.
Indien een bedrijfsgeheim onrechtmatig wordt verkregen, gebruikt of openbaar gemaakt kan een civiele procedure worden gestart bij de rechter. De WBB regelt dat een houder van een bedrijfsgeheim naar zowel de voorzieningenrechter als gewone rechter kan stappen om maatregelen op te leggen. Zo kan de rechter een staking van het onrechtmatige gebruik opleggen, of een productieverbod geven. Ook kan de houder van het bedrijfsgeheim een schadevergoeding vorderen en een volledige vergoeding van de proceskosten, zoals in andere zaken betreffende intellectuele eigendom gangbaar is.
Om aan te kunnen aantonen dat een bedrijfsgeheim is geschonden zal de houder van het bedrijfsgeheim vaak de inhoud daarvan prijs moeten geven, wat deze juist niet wil. Met de implementatie van de richtlijn kan de rechter op verzoek de bewijsstukken als vertrouwelijk aanmerken en het aantal personen dat toegang daartoe heeft beperken. Ook kunt u verzoeken dat bij online publicatie van de uitspraak online de delen die de bedrijfsgeheimen bevatten, zijn geschrapt of bewerkt.
De nieuwe wet maakt het geheimhoudingsbeding in een arbeidsovereenkomst niet overbodig, aangezien dit beding verder kan reiken dan wat de WBB als bedrijfsgeheim omschrijft. Naast de civiele procedure van de WBB kunt u bij diefstal van bedrijfsgeheimen ook nog altijd aangifte doen.
Russell Advocaten blijft de ontwikkelingen van de Wet Bescherming Bedrijfsgeheimen in de gaten houden en kan u, met onze kennis van het ondernemingsrecht en het intellectuele eigendomsrecht, informeren en adviseren over dergelijke kwesties. Neem contact met ons op:
Wat is het belang van een geheimhoudingsbeding in een arbeids- of beëindigingsovereenkomst en hoe kan de werkgever dit handhaven?
De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.
Wednesday 25 September 2024, Reinier Russell will discuss cybersecurity and data protection in litigation at the European meeting of the World Litigation Forum in Barcelona.