Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Wet bescherming bedrijfsgeheimen

Publicatiedatum 5 september 2018

De nieuwe Wet bescherming bedrijfsgeheimen (WBB) zorgt ervoor dat u bedrijfsgeheimen effectiever kunt beschermen dan nu het geval is. In de wet staat omschreven wat een bedrijfsgeheim is en via welke procedure u een schadevergoeding en het staken van de inbreuk kunt vorderen. Ook maakt de wet het mogelijk om tijdens de procedure de vertrouwelijkheid van de bedrijfsgegevens te handhaven.

geheimhouding

De Nederlandse overheid zit midden in het implementatieproces van de Europese Richtlijn Bescherming Bedrijfsgeheimen. De richtlijn heeft tot doel om niet openbare bedrijfsinformatie en knowhow te beschermen tegen het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken of openbaar maken daarvan. Ter implementatie van de richtlijn zal de Wet bescherming bedrijfsgeheimen (WBB) binnenkort in werking treden. Tot deze in werking is getreden, heeft de Europese Richtlijn Bescherming Bedrijfsgeheimen in Nederland rechtstreekse werking.

Bedrijfsgeheim

De WBB zorgt voor een betere bescherming van bedrijfsgeheimen. Een bedrijfsgeheim is informatie die:

  • niet algemeen bekend is bij of gemakkelijk toegankelijk is voor de personen die zich gewoonlijk bezighouden met de betreffende informatie;
  • handelswaarde bezit, omdat zij geheim is; en
  • is onderworpen aan redelijke maatregelen om deze geheim te houden.

Een bedrijfsgeheim hoeft niet alleen technische kennis of modellen van producten te zijn. Ook bedrijfsinformatie zoals marktstrategieën, bedrijfsplannen en handelsgegevens valt onder bedrijfsgeheimen.

Onrechtmatig verkregen, gebruikt of openbaar gemaakt

In de WBB wordt bepaald dat het verkrijgen van een bedrijfsgeheim zonder de toestemming van de houder van het bedrijfsgeheim onrechtmatig is indien iemand:

  • zich onbevoegd toegang tot het bedrijfsgeheim heeft verschaft;
  • zich het bedrijfsgeheim onbevoegd heeft toegeëigend;
  • documenten, bestanden of dergelijke heeft gekopieerd die het bedrijfsgeheim bevatten of waaruit het bedrijfsgeheim kan worden afgeleid; of
  • indien de verkrijging in strijd is met de eerlijke handelspraktijken.

Verder stelt de WBB dat het gebruik of het openbaar maken van een bedrijfsgeheim onrechtmatig kan zijn, wanneer het bedrijfsgeheim zonder toestemming van de houder van het bedrijfsgeheim wordt gebruikt of openbaar gemaakt door een persoon die:

  • het bedrijfsgeheim op onrechtmatige wijze heeft verkregen;
  • inbreuk maakt op een geheimhoudingsovereenkomst of een andere verplichting tot het niet openbaar maken van het bedrijfsgeheim, of
  • inbreuk maakt op een verplichting tot het beperken van het gebruik van het bedrijfsgeheim.

De WBB noemt ook enkele situaties waarin het verkrijgen, gebruiken of openbaar maken van bedrijfsgeheimen wel rechtmatig kan zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld om onderzoeksjournalistiek die is beschermd door de vrijheid van meningsuiting of het onthullen van wangedrag, fouten of illegale activiteiten door klokkenluiders.

Handhaving van bedrijfsgeheimen

Indien een bedrijfsgeheim onrechtmatig wordt verkregen, gebruikt of openbaar gemaakt kan een civiele procedure worden gestart bij de rechter. De WBB regelt dat een houder van een bedrijfsgeheim naar zowel de voorzieningenrechter als gewone rechter kan stappen om maatregelen op te leggen. Zo kan de rechter een staking van het onrechtmatige gebruik opleggen, of een productieverbod geven. Ook kan de houder van het bedrijfsgeheim een schadevergoeding vorderen en een volledige vergoeding van de proceskosten, zoals in andere zaken betreffende intellectuele eigendom gangbaar is.

Om aan te kunnen aantonen dat een bedrijfsgeheim is geschonden zal de houder van het bedrijfsgeheim vaak de inhoud daarvan prijs moeten geven, wat deze juist niet wil. Met de implementatie van de richtlijn kan de rechter op verzoek de bewijsstukken als vertrouwelijk aanmerken en het aantal personen dat toegang daartoe heeft beperken. Ook kunt u verzoeken dat bij online publicatie van de uitspraak online de delen die de bedrijfsgeheimen bevatten, zijn geschrapt of bewerkt.

De nieuwe wet maakt het geheimhoudingsbeding in een arbeidsovereenkomst niet overbodig, aangezien dit beding verder kan reiken dan wat de WBB als bedrijfsgeheim omschrijft. Naast de civiele procedure van de WBB kunt u bij diefstal van bedrijfsgeheimen ook nog altijd aangifte doen.

Wat kunnen wij voor u doen?

Russell Advocaten blijft de ontwikkelingen van de Wet Bescherming Bedrijfsgeheimen in de gaten houden en kan u, met onze kennis van het ondernemingsrecht en het intellectuele eigendomsrecht, informeren en adviseren over dergelijke kwesties. Neem contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.