In 2015 is de rechtspositie van de flexwerker versterkt. Sinds 1 januari mag u in contracten korter dan zes maanden geen proeftijd meer opnemen en is het verplicht om het aflopen van de tijdelijke overeenkomst aan de flexwerker te melden. Per 1 juli is de ketenregeling aangescherpt.
Werknemers met een tijdelijke arbeidsovereenkomst hebben eerder recht op een vaste arbeidsovereenkomst. De zogenaamde ketenregeling is namelijk aangescherpt. Bij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd die elkaar binnen een periode van 6 maanden (was 3) opvolgen zal bij het 4e contract of na 3 jaar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaan.
In een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor 6 maanden of korter mag u geen proeftijdbeding meer opnemen. Ook is een proeftijdbeding nietig in geval van opvolgende arbeidsovereenkomsten. Dit is slechts anders wanneer de nieuwe arbeidsovereenkomst duidelijk andere vaardigheden of verantwoordelijkheden vereist. In een dergelijk geval is een proeftijdbeding wel geldig.
In een tijdelijke arbeidsovereenkomst mag u geen concurrentiebeding meer opnemen. Slechts in uitzonderlijke gevallen is dit wel toegestaan. In dat geval dient in het concurrentiebeding zelf te staan welke zwaarwichtige bedrijfs- of dienstbelangen een concurrentiebeding vereisen.
Bij afloop van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met een duur van 6 maanden of langer heeft de werkgever een aanzegplicht. Hij dient de werkgever de werknemer uiterlijk 1 maand voor het einde van de arbeidsovereenkomst schriftelijk te informeren over
Laat de werkgever het in zijn geheel na om de werknemer te informeren over het al dan niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst, dan is hij de werknemer een vergoeding verschuldigd ter hoogte van een maandsalaris. Wanneer hij de werknemer te laat informeert is de werkgever een vergoeding naar rato verschuldigd.
De periode waarin partijen de loondoorbetalingsplicht (bijvoorbeeld bij ziekte of vermindering van werkzaamheden) kunnen uitsluiten is beperkt. De loondoorbetalingsplicht kan in principe niet meer bij cao worden uitgesloten voor langer dan de eerste 6 maanden van de arbeidsovereenkomst. Voor uitzendovereenkomsten en functies waarvan de werkzaamheden incidenteel van aard zijn en geen vaste omvang hebben geldt een uitzondering. Daarvoor blijft het mogelijk om de loondoorbetalingsplicht bij cao voor langer dan de eerste 6 maanden uit te sluiten. Ten aanzien van de eerste 6 maanden van de arbeidsovereenkomst blijft het mogelijk om de loondoorbetalingsplicht in de individuele arbeidsovereenkomst uit te sluiten. Deze mogelijkheid kan op verzoek van de Stichting van de Arbeid door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden uitgesloten voor bepaalde bedrijfstakken. In het regeerakkoord is afgesproken dat een dergelijk verzoek voor nulurencontracten in de zorg zal worden ingewilligd.
De ruimere mogelijkheid tot het uitsluiten van de loondoorbetalingsplicht blijft van toepassing op vóór 1 januari 2015 overeengekomen arbeidsovereenkomsten.
De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.
On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.
Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) handhaven. Wat zijn de gevolgen hiervan voor opdrachtgevers en zzp’ers?