Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Paul is een zeer ervaren, creatief en vasthoudend procesadvocaat
paul.russell@russell.nl +31 20 301 55 55De rechtbank Amsterdam werkt vanaf juni 2019 met een verkorte procedure in handelszaken. Deze is geschikt voor zaken die niet spoedeisend zijn en waarin geen ingewikkelde bewijskwesties aan de orde komen. Partijen moeten wel instemmen met het voeren van deze procedure.
Het Nederlandse handelsrecht kent twee soorten procedures: het kort geding en de bodemprocedure. Het kort geding is alleen mogelijk als er sprake is van een spoedeisend belang en kan alleen leiden tot een voorlopige maatregel, zoals toestemming om een winkel te mogen uitbaten totdat er in een bodemprocedure vonnis is gewezen. Uitspraken over het bestaan of wijziging van een rechtstoestand, bijvoorbeeld dat een contract niet geldig is of dat iemand de nieuwe eigenaar wordt van een pand, kunnen alleen in een bodemprocedure worden gedaan.
Ook in bodemzaken willen partijen graag snel duidelijkheid. Dat kan vanaf juni 2019 bij het team Handel van de Rechtbank Amsterdam door middel van een verkorte procedure.
De verkorte procedure lijkt veel op die van een kort geding. Na ontvangst van de dagvaarding plant de rechtbank een zitting waarop partijen moeten verschijnen (comparitie). De verwerende partij moet tenminste twee weken voor de zitting het verweer indienen. Tijdens de zitting zal de rechter proberen een schikking te bewerkstelligen en vaak ook al een indicatie geven van wat voor vonnis partijen van hem kunnen verwachten. Komen partijen er toch niet uit dan zal de rechter in principe mondeling uitspraak doen. Blijkt dat niet mogelijk dan zal binnen vier weken schriftelijk vonnis gegeven worden.
Een verkorte procedure kan ook worden gevoerd als er geen sprake is van spoedeisendheid. Er zijn echter wel enkele voorwaarden aan verbonden:
De procedure is vooral geschikt voor zaken die niet te complex zijn, maar waar partijen er toch niet op andere wijze, zoals mediation, uit kunnen komen en behoefte hebben aan een bindende uitspraak van een onafhankelijke derde.
Wilt u meer weten over rechtbankprocedures of andere vormen van geschilbeslechting zoals arbitrage of mediation, neem dan contact met ons op:
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
Wednesday 25 September 2024, Reinier Russell will discuss cybersecurity and data protection in litigation at the European meeting of the World Litigation Forum in Barcelona.
Voordat de Ondernemingskamer een enquêteverzoek kan toewijzen, moet sprake zijn van gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid of een juiste gang van zaken binnen een onderneming. Wanneer is dit het geval?
Wanneer binnen een onderneming de spanningen hoog oplopen en de onderneming in gevaar dreigt te komen, kan dit een reden zijn om bij de Ondernemingskamer een enquêteverzoek in te dienen. Wie hebben recht om dit te doen?
Binnen een onderneming ontstaan met regelmaat geschillen tussen aandeelhouders en/of bestuurders. Dit kan zorgen voor situaties die de vennootschap in gevaar brengen. Om zulke problemen op te lossen is in Nederland de enquêteprocedure in het leven geroepen. Wat houdt deze procedure in?
Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?