Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Mag de leverancier bepalen voor welke prijs zijn distributeur producten of diensten moet verkopen? Ja en nee. De leverancier mag wel een maximumprijs vaststellen, maar geen minimumprijs. Dat laatste is namelijk verboden concurrentievervalsing.
Een distributieovereenkomst is een overeenkomst tussen een leverancier en een distributeur. De distributeur neemt producten of diensten af bij de leverancier, met de bedoeling deze vervolgens door te verkopen aan bijvoorbeeld een winkelier of een consument. Deze wederverkoop vindt, anders dan bij agentuur, plaats voor rekening en risico en in naam van de distributeur.
In een distributieovereenkomst worden allerlei afspraken tussen de leverancier en distributeur vastgelegd, bijvoorbeeld over:
Distributieovereenkomsten bevatten veelal afspraken over de prijs die de distributeur moet betalen voor de afname van de producten of diensten van de leverancier. Deze afspraken over de afnameprijs zijn geen verboden prijsafspraken en mogen dus gewoon worden gemaakt.
Soms maken de leverancier en de distributeur niet alleen afspraken over de verkoopprijs, maar ook over de wederverkoopprijs. Dit is de prijs waarvoor de distributeur de producten of diensten verkoopt aan zijn afnemers. Voor afspraken over wederverkoopprijzen gelden strikte eisen. De leverancier mag wel een maximale wederverkoopprijs opleggen aan de distributeur of een adviesprijs opgeven voor wederverkoop. Afspraken over minimum- of vaste wederverkoopprijzen zijn echter verboden prijsafspraken.
Het opleggen van een vaste- of minimumwederverkoopprijs aan de distributeur wordt ook wel verticale prijsbinding genoemd. Verticale prijsbinding is verboden onder het mededingingsrecht. Verticale prijsbinding kan namelijk de mededinging (concurrentie) op de markt beperken, wat ongunstig is voor consumenten.
Wanneer de leverancier en distributeur verboden prijsafspraken maken, dan kan de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de Nederlandse mededingingsautoriteit, hen een boete of een andere sanctie opleggen.
Wilt u juridisch advies over (prijsafspraken in) een distributieovereenkomst? Heeft u hulp nodig bij het opstellen of toetsen van een distributieovereenkomst? Neem contact met ons op:
Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?
Ondernemers kunnen verschillende redenen hebben om te stoppen met hun onderneming. De verwachte winsten kunnen tegenvallen, een pensioen komt in zicht of er komt een einde aan een samenwerking (joint venture). Waar moeten ondernemers op letten bij het beëindigen van een onderneming?
Het tenuitvoerleggen van vonnissen is in beginsel een nationale zaak. Maar hoe zit dit als het geschil al bij een buitenlandse rechter is behandeld. Kan dit buitenlandse vonnis in Nederland ten uitvoer worden gelegd of is dit niet mogelijk?
Een Afrikaans masker dat voor 150 euro was verkocht bracht op een veiling 4,2 miljoen euro op. Konden de Franse verkopers de verkoop ongedaan maken? Hoe zou deze zaak in Nederland zijn afgelopen?
Een belangrijk middel om te voorkomen dat een opdrachtovereenkomst toch een arbeidsovereenkomst blijkt te zijn is het gebruiken en correct uitvoeren van de modelovereenkomsten op de site van de Belastingdienst. Per 1 januari 2024 vervallen echter alle modellen die geheel of gedeeltelijk uitgaan van de mogelijkheid van vervanging. Wat betekent dit voor opdrachtgevers en opdrachtnemers?
Het wordt nog makkelijker om in Nederland een bedrijf te starten. Vanaf 1 januari 2024 kan het oprichten van een bv geheel online. Wat verandert er?