Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Kunt u nog een verbod op nevenwerkzaamheden afspreken?

Publicatiedatum 28 juni 2022

Werkgevers mogen niet langer zonder reden nevenwerkzaamheden van werknemers verbieden. Maar wat kunt u als werkgever nog wel doen om te voorkomen dat uw bedrijf of de werknemer in de problemen komt doordat deze nog een andere baan neemt?

aansprakelijkheid-vrijwilligers

Nevenwerkzaamheden

Op dit moment kennen de meeste nevenwerkzaamhedenbedingen een absoluut verbod op nevenwerkzaamheden. Vanaf 1 augustus 2022 is een verbod om nevenwerkzaamheden te verrichten alleen geldig wanneer dit beding kan worden gerechtvaardigd op grond van een objectieve reden.

Objectieve reden

Wat een ‘objectieve reden’ is, maakt de wetgever niet duidelijk. De Arbeidsvoorwaardenrichtlijn noemt wel enkele voorbeelden, zoals:

  • Gezondheid en veiligheid, bijvoorbeeld nevenwerkzaamheden die zwaar belastend of gevaarlijk zijn.
  • Bescherming van de vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie, zoals wanneer de werknemer bij een concurrent gaat werken.
  • Integriteit van overheidsdiensten. Hierbij valt te denken aan nevenwerkzaamheden die een ambtenaar kwetsbaar maken voor chantage.
  • Vermijden van belangenconflicten, die bijvoorbeeld kunnen ontstaan als de werknemer bij een leverancier of klant gaat werken. Of als een oproepkracht bij een ander vaste uren gaat werken en daardoor minder beschikbaar is voor oproepen.

Daarnaast kan ook sprake zijn van een objectieve reden als de werknemer daardoor meer gaat werken dan de Arbeidstijdenwet toestaat. Om te beoordelen of er een objectieve reden is, moet de werkgever deze toetsen aan doelmatigheid (passend en geschikt) en proportionaliteit. Daarbij worden ook de belangen van de werknemer meegewogen.

Per 1 augustus 2022 zijn bedingen direct nietig als zij nevenwerkzaamheden absoluut verbieden of redenen noemen die geen ‘objectieve reden’ zijn. Je kunt als werkgever deze nietigheid echter ‘repareren’ door op het moment dat je daadwerkelijk nevenwerkzaamheden wilt verbieden alsnog een objectieve reden te geven.

Nieuw nevenwerkzaamhedenbeding

Voor toekomstige arbeidsovereenkomsten is het verstandig om een aangepast nevenwerkzaamhedenbeding op te nemen, waarin staat dat nevenwerkzaamheden alleen verboden kunnen worden wanneer hiervoor een objectieve reden bestaat. Het is daarbij raadzaam om geen concrete objectieve rechtvaardigingsgronden in het beding op te nemen; je hoeft de objectieve reden immers pas te geven op het moment dat je daadwerkelijk een beroep doet op het beding. Zo word je als werkgever niet beperkt tot de gronden die in het beding staan.

Advocaat arbeidsrecht

Heeft u vragen over de nieuwe regeling voor nevenwerkzaamheden van werknemers? Wilt u dat wij bestaande nevenwerkzaamhedenbedingen voor u controleren? Of heeft u een andere arbeidsrechtelijke kwestie die u aan een advocaat wilt voorleggen? Neem contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.