Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Renovatie of groot onderhoud is niet hetzelfde als onderhoud. En dat kan grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor de huurprijs van uw winkel. Bij renovatie mag de huur wel verhoogd worden of zelfs opgezegd worden, maar bij gewoon onderhoud niet.
Gebouwen kunnen tijdloos zijn, maar eens in de zoveel tijd zullen er werkzaamheden moeten worden uitgevoerd om verval te voorkomen. Huurder en verhuurder hebben verschillende rechten en plichten al naar gelang de werkzaamheden zijn aan te merken als renovatie of (dringend) onderhoud.
Renovatie wordt in de volksmond wel groot onderhoud genoemd. Juridisch zijn renovatie en onderhoud echter niet hetzelfde en dit onderscheid kan grote gevolgen hebben voor huurders en verhuurders van alle soorten onroerend goed. Er is pas sprake van renovatie als de werkzaamheden worden uitgevoerd met het doel om het huurgenot voor de huurder te verbeteren, bijvoorbeeld door een woning te isoleren en te voorzien van dubbelglas. Het wooncomfort wordt dan groter. Ook als een oud winkelpand wordt gesloopt en vervangen door een nieuw winkelpand, kan sprake zijn van renovatie. Vervangt de verhuurder echter een kapotte enkele ruit door dubbel glas, dan is in beginsel sprake van onderhoud. Die werkzaamheid is er immers (primair) op gericht om een gebrek te verhelpen en niet om het wooncomfort van de huurder te verbeteren.
1) Een woningverhuurder kan bij renovatie een huurprijsverhoging in rekening brengen. Daartoe moet de verhuurder een redelijk voorstel doen aan de huurder. De huurder kan de redelijkheid van het voorstel door de rechter laten toetsen. Onderhoud mag niet worden doorberekend in de huurprijs. De onderhoudskosten worden geacht al te zijn meegenomen in de huurprijs. Echter, een deel van het onderhoud is de verantwoordelijkheid van de huurder.
2) Bij renovatie kan de huurder aanspraak maken op een vergoeding voor verhuis- en inrichtingskosten. De huurder heeft recht op een tegemoetkoming in die kosten, dus niet op een vergoeding van alle kosten voor verhuizen en inrichten. Bij onderhoud hoeft de verhuurder niets te betalen aan de huurder. De huurder moet de verhuurder gelegenheid bieden om het onderhoud uit te voeren.
3) Renovatie kan bovendien een reden zijn voor huurbeëindiging, namelijk als de renovatie zo ingrijpend is dat renovatie redelijkerwijs niet mogelijk is met voortzetting van de huurovereenkomst. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als een winkelruimte na de renovatie verdwijnt, omdat het winkelcentrum geheel opnieuw wordt ingedeeld of het pand een andere bestemming krijgt. Ook als renovatie in beginsel wèl kan met voortzetting van de huurovereenkomst, maar de huurder het hiervoor bedoelde redelijke voorstel van de verhuurder niet accepteert, kan dat voor de verhuurder een grond zijn om de huurovereenkomst te beëindigen.
De drie juridische verschillen tussen renovatie en onderhoud zijn dus:
Heeft u vragen over onderhoud of renovatie of andere vragen over uw vastgoed? De specialisten van Russell Advocaten geven u graag advies. U kunt contact met ons opnemen via onderstaand formulier of ons bellen (020 – 301 55 55):
Waarschijnlijk per 1 juli 2024 zal het beëindigen van tijdelijke verhuur van woonruimte een stuk lastiger worden voor verhuurders. Wel zijn er hierop enkele uitzonderingen. Wat zijn de nieuwe regels voor tijdelijke verhuur van woonruimte?
Waarom is het verstandig voor een verhuurder om in een tijdelijke huurovereenkomst een diplomatenclausule op te nemen en wat is de inhoud van deze clausule?
In februari 2016 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt aangenomen, op grond waarvan de mogelijkheden voor het aanbieden van tijdelijke huurcontracten worden uitgebreid. Deze mogelijkheden verdwijnen grotendeels weer per 1 juli 2024. Wat is de stand van zaken nu? En hoe zat het ook al weer?
De Rechtbank Amsterdam vernietigde dit jaar enkele malen een bepaling in de huurovereenkomst die de verhuurder de vrijheid gaf om de huur met meer dan het inflatiecijfer te verhogen. Daarmee vervielen alle huurverhogingen vanaf het begin van het huurcontract. Maar is dit wel een juiste uitleg van het Europese consumentenrecht?
De WHOA maakt het makkelijker voor een bedrijf dat failliet dreigt te gaan om een faillissement te voorkomen. Dat kan door een bindend akkoord met alle schuldeisers, ook als zij niet allemaal met het akkoord instemmen. Welke rechten hebben schuldeisers in de WHOA-procedure?
Op 12 juni 2023 is de nieuwe Verordening Productveiligheid in werking getreden. Per 13 december 2024 moeten producten aan deze verordening voldoen. Welke gevolgen heeft de nieuwe productveiligheidsverordening? En welke ondernemers moeten nu al maatregelen gaan nemen?