Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Uitbetaling van niet-opgenomen vakantie-uren zieke werknemer: hoe zit dit?

Publicatiedatum 11 januari 2018

Bij het einde van het dienstverband moet de werkgever niet opgenomen vakantie-uren uitbetalen. Let op bij een zieke werknemer die vanwege arbeidsongeschiktheid een lager salaris krijgt. De vergoeding moet u als werkgever namelijk berekenen op grond van het volledige loon en niet op grond van het loon bij ziekte.

doorbetalen ziekte

Opbouw en verval vakantie-uren

Iedere werknemer heeft recht op vakantiedagen. Deze vakantie wordt jaarlijks opgebouwd. Ook tijdens ziekte bouwt uw werknemer vakantie op. Hierbij geldt dat de vakantiedagen niet tot in het oneindige kunnen worden opgespaard. De wettelijke vakantiedagen vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin deze zijn opgebouwd. De bovenwettelijke vakantiedagen vervallen na vijf jaar. Indien een werknemer wegens ziekte niet in staat is geweest om op tijd vakantiedagen op te nemen, vervallen alle niet-opgenomen vakantiedagen pas na 5 jaar. Als werkgever kunt u daarnaast in bepaalde gevallen ziekteverzuim inhouden op vakantiedagen.

Uitbetaling niet-opgenomen vakantie-uren

Indien een werknemer bij het einde van het dienstverband nog vakantiedagen heeft die niet zijn opgenomen, dient u deze uit te betalen. Dit geldt ook voor werknemers die wegens ziekte geen vakantie konden opnemen.

U dient de niet-opgenomen vakantie te vergoeden tot een bedrag dat (minstens) gelijk is aan het bedrag van het laatstverdiende loon. Is dit bij de zieke werknemer het volledige loon of het loon tijdens ziekte (minimaal 70 % van het loon)? Niet-opgenomen vakantiedagen worden betaald alsof de werknemer die dagen wel zou hebben gewerkt. De Centrale Raad van Beroep heeft derhalve bepaald dat een zieke werknemer voor niet-opgenomen vakantie-uren recht heeft op een vergoeding naar 100% van het loon.

De uitbetaling van niet-opgenomen vakantiedagen behoort tot de afrekening bij het einde van het dienstverband en heeft niks te maken met een eventuele transitievergoeding die moet worden betaald. Meer over het einde van de arbeidsovereenkomst van werknemers die twee jaar arbeidsongeschikt zijn, leest u in onze recente blog.

Meer informatie

Wilt u als werkgever meer weten over ziekte en het uitbetalen of opnemen van vakantiedagen of heeft u andere vragen op het terrein van het arbeidsrecht? Neem dan contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Informatieplicht werkgever bij verval vakantiedagen

    Het Europese Hof van Justitie heeft in een recente uitspraak vragen beantwoord over het verval van wettelijke vakantiedagen. De rol van de werkgever is hierdoor veranderd. Hoe zit dat?

    Lees meer

    Personeel: Zieke werknemer op vakantie & ziek tijdens de vakantie: dit moeten werkgevers weten!

    Wat gebeurt er wanneer uw werknemer ziek wordt tijdens zijn vakantieverlof? Of wanneer een langdurig zieke werknemer op vakantie wil? Lees het hier!

    Lees meer

    Verval van vakantiedagen zieke werknemer: KHS/Schulte

    Voldoet de nieuwe Nederlandse vakantiewetgeving die per 1 januari 2012 is ingevoerd wel aan de Europese richtlijnen voor het recht op verlof van zieke werknemers? Is de gekozen vervaltermijn van zes maanden niet te kort? Deze vragen beantwoordt mr. Jan Dop in zijn noot bij het arrest KHS/Schulte, dat door het Europese Hof van Justitie is gewezen, nadat de nieuwe wetgeving al was goedgekeurd.

    Lees meer

    Personeel: Uw verplichtingen ten opzichte van zieke werknemers op een rij!

    Wat zijn uw verplichtingen als werkgever wanneer een van uw werknemers langdurig ziek is?

    Lees meer

    Veranderingen in het arbeidsrecht per 1 januari 2025: wat moet je weten?

    De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.

    Lees meer

    Een inclusief feestdagenbeleid

    De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.

    Lees meer