Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Het wetsvoorstel UBO-register is 4 april 2019 ingediend. Rechtspersonen moeten in het Handelsregister inschrijven welke natuurlijke persoon uiteindelijk belanghebbende is. Ook dienen gegevens te worden opgenomen die het mogelijk maken de UBO te identificeren. Een deel van de gegevens is voor een ieder openbaar toegankelijk.
Eerder hebben wij u geïnformeerd over de aanstaande introductie van een UBO-register in Nederland ter uitvoering van Europese regelgeving. Dit register wordt in de hele Europese Unie ingesteld. Elk land kan tot op zekere hoogte zelf bepalen welke gegevens in het register moeten worden opgenomen en welke gegevens openbaar toegankelijk worden. Op het moment van de vorige blog was nog niet exact duidelijk hoe het register in Nederland – dat onderdeel wordt van het Handelsregister – eruit zou komen te zien. Die duidelijkheid is er nu wel, nu de Minister van Financiën het wetsvoorstel voor het UBO-register heeft ingediend.
Het voorstel definieert de UBO als: de natuurlijke persoon die de uiteindelijke eigenaar is van of zeggenschap heeft over een vennootschap of een andere juridische entiteit. Daaronder wordt in elk geval iedereen begrepen die direct of indirect meer dan 25% heeft van de aandelen, van de stemrechten of van het eigendomsbelang in de rechtspersoon. Het is mogelijk dat niemand binnen de rechtspersoon het drempelpercentage overschrijdt. In dat geval worden het bestuur en het hoger leidinggevend personeel van de rechtspersoon als UBO aangemerkt.
In beginsel is iedere rechtspersonen (BV’s, NV’s, CV’s, personenvennootschappen, stichtingen en verenigingen) die in Nederland is gevestigd of toebehoort aan een buitenlandse vennootschap met een hoofd- of nevenvestiging in Nederland, verplicht om haar UBO’s in het Nederlandse UBO-register in te schrijven.
Op voorhand zijn beursgenoteerde vennootschappen (en 100% dochtervennootschappen daarvan) uitgezonderd van de UBO-registratie, omdat voor hen al openbaarmakingsverplichtingen gelden vanuit het beurstoezicht. Ook kerkgenootschappen en verenigingen die geen onderneming drijven zijn uitgezonderd.
In het register worden de volgende gegevens opgenomen:
De gegevens dienen actueel, volledig en correct te zijn. Wijzigingen dienen ten spoedigste te worden doorgegeven.
Het register wordt openbaar toegankelijk. Iedereen kan dan de UBO-gegevens opzoeken in het Handelsregister. Door de koppeling van alle nationale UBO-registers zullen gegevens van UBO’s van in Nederland gevestigde rechtspersonen ook zichtbaar zijn voor buitenlandse geïnteresseerden. Alleen Fiscale Inlichtingen Eenheden en geautoriseerde overheden – met geheimhoudingsplicht – krijgen toegang tot àlle UBO-gegevens. Voor anderen zijn uitsluitend de naam, geboortemaand en -jaar, woonland, nationaliteit en aard en omvang van het gehouden economisch belang zichtbaar.
In uitzonderlijke gevallen kunnen UBO-gegevens in een individueel geval worden afgeschermd van inzage. Dat is bijvoorbeeld het geval waar een UBO door openbaarmaking van zijn gegevens wordt blootgesteld aan een onevenredig risico, een risico op fraude, ontvoering, chantage, afpersing, pesterijen, geweld of intimidatie of als de UBO minderjarig is. Maar ook in dat geval blijven de gegevens zichtbaar voor FIE’s, geautoriseerde overheden, financiële instellingen of notarissen.
Heeft u vragen over het UBO-register? Wilt u weten welke gegevens van uw UBO mogen worden verlangd? De specialisten van Russell Advocaten geven u graag advies. Neem dan contact met ons op:
Vanaf 27 september 2020 moet elk nieuw of bestaand bedrijf zijn UBO’s inschrijven in het UBO-register bij de Kamer van Koophandel. Hoe werkt dat? En hoe wordt de privacy van UBO’s gewaarborgd?
In Nederland worden twee registers geïntroduceerd ter bestrijding van witwassen en belastingontduiking: het UBO-register en het Centraal aandeelhoudersregister. Daardoor kan iedereen zien wie de eigenaar is van een bedrijf.
Uiterlijk 31 december 2019 moeten niet-beursgenoteerde nv’s hun aandelen aan toonder omzetten naar aandelen op naam. Doen zij dit niet, dan worden deze aandelen per 1 januari 2020 van rechtswege aandelen op naam. Welke maatregelen moeten de nv en de aandeelhouders nemen? Wat zijn de gevolgen als u niets doet?
De franchiseovereenkomst en de distributieovereenkomst lijken veel op elkaar, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Welke gevolgen heeft het als u een franchiseovereenkomst sluit, terwijl dit eigenlijk een distributieovereenkomst is of omgekeerd? Hoe kunt u dit misverstand voorkomen?
Op 1 juli 2026 loopt een deel van het overgangsrecht van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) af. Dit heeft vooral gevolgen voor het stemrecht van bestuurders of commissarissen van verenigingen en stichtingen. Wanneer moet u uw statuten aanpassen?
Een belangrijk onderdeel van de corporate governance is het naleven van de verschillende regels die voor de onderneming gelden: compliance. Hoe zorgt u dat uw bedrijf compliant wordt en blijft?