Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Coronavirus: 5 tips voor ondernemers die zaken doen met China

Publicatiedatum 29 januari 2020

Als ondernemer kunt u verschillende maatregelen nemen om de gevolgen van het Coronavirus voor uw bedrijf te beperken. Controleer of uw contracten een regeling voor overmacht bevatten, neem beschermingsmaatregelen voor uw personeel, kijk naar alternatieve leveranciers en bereid u voor op striktere regels voor invoer en uitvoer naar en van China.

coronavirus-weblijst.cdfc6a

Het Coronavirus verspreidt zich snel en is besmettelijker dan het SARS-virus was. Voor ondernemers die zaken doen met China heeft dit grote gevolgen. De Chinese overheid neemt ingrijpende maatregelen om uitbreiding van deze epidemie tegen te gaan en grendelt hele steden en provincies af. Nu betreft dit alleen nog Wuhan en de provincie Hubei, maar bij verdere verspreiding kunnen ook andere steden en regio’s afgesloten worden. Dit heeft grote gevolgen voor het verplaatsen van personen en goederen. Wat kunt u als ondernemer doen om u hiertegen te beschermen?

1. Zorg voor uw personeel in China

Let op welke maatregelen de Chinese overheid neemt en zorg dat uw personeel zich daaraan houdt. Goed werkgeverschap: buitenlands personeel kunt u uit voorzorg thuishalen. Uw Chinese personeel kunt u bijvoorbeeld helpen door het sturen van mondkapjes, handschoenen, desinfecteermiddelen en andere middelen die besmetting tegengaan. In China zijn deze producten inmiddels schaars.

2. Houd rekening met het sluiten van de bedrijven van uw Chinese leveranciers

Zeker als het virus zich verder verspreidt zullen bedrijven uit voorzorg worden gesloten. Ook kan een onderneming moeten sluiten omdat het personeel thuisblijft om het contact met besmette personen te vermijden. Het is daarom verstandig om alvast te kijken of u andere leveranciers kunt vinden.

3. Kijk of uw contracten een regeling bij overmacht bevatten

Als uw toeleverancier moet sluiten kan deze niet meer aan zijn verplichtingen voldoen. U kunt daardoor schade lijden. Controleer uw contracten om te zien of u deze schade kunt verhalen of dat die voor uw rekening komt. Houd er rekening mee dat uw Chinese handelspartner kan proberen om van deze situatie gebruik te maken om terug te komen op de gemaakte afspraken, ook als het bedrijf nog niet te maken heeft met opgelegde beperkingen.

4. Bereid u voor op striktere importregels

Door de uitbraak van het Coronavirus zijn overheden weer geattendeerd op het belang van strikte regels voor hygiëne en voedselveiligheid. Het is daarom te verwachten dat in de nasleep van deze epidemie er nieuwe, strengere regels komen die zowel de uitvoer naar China als de invoer uit China zullen bemoeilijken.

5. Houd rekening met reisbeperkingen voor Chinees personeel

Chinees personeel heeft last van de toenemende reisbeperkingen. Zelfs als ze mogen reizen zullen zij minder geneigd zijn om de eigen familie te verlaten. Verwacht ook extra controles en beperkingen als u personeel uit China naar Nederland wilt laten komen.

Meer informatie

Grensoverschrijdend ondernemen brengt risico’s met zich mee. Russell Advocaten werkt internationaal met ons netwerk van Primerus worldwide lawyers: meer dan 3000 advocaten in 40 landen. Wij zijn het internationale bedrijfsleven graag van dienst.

Heeft u vragen over zaken doen met China? Wij helpen u graag en kunnen zo nodig een beroep doen op onze Primeruscollega’s in China. Neem contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Coronavirus in Nederland: juridische maatregelen die u als ondernemer kunt treffen

    De maatregelen om het coronavirus in te dammen worden steeds strikter. Waar moet u als ondernemer en werkgever rekening mee houden? Met meer dan u denkt! Lees onze bijdrage in de nieuwsbrief voor het MKB.

    Lees meer

    Kunt u als ondernemer een beroep doen op het coronavirus als onvoorziene omstandigheid?

    Kan een ondernemer die als gevolg van het coronavirus zijn contractuele verplichtingen niet of niet op tijd kan nakomen zich beroepen op onvoorziene omstandigheden? De Netherlands Commercial Court (NCC) – de nieuwe, internationale handelsrechtbank in Amsterdam – geeft antwoord op deze vraag.

    Lees meer

    Q&A coronavirus voor ondernemers

    Volg onze coronablog. Vandaag onder andere: Ik heb geen werk meer voor mijn werknemers, wat houdt de nieuwe regeling in voor compensatie van hun loon? Kan ik huurverlaging krijgen als van de verhuurder de winkel dicht moet? Welke mogelijkheden voor krediet biedt de overheid?

    Lees meer

    Verschillen tussen de franchise- en de distributieovereenkomst

    De franchiseovereenkomst en de distributieovereenkomst lijken veel op elkaar, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Welke gevolgen heeft het als u een franchiseovereenkomst sluit, terwijl dit eigenlijk een distributieovereenkomst is of omgekeerd? Hoe kunt u dit misverstand voorkomen?

    Lees meer

    Werknemer of zzp’er: wanneer is iemand ondernemer?

    Nu de Belastingdienst weer de Wet DBA handhaaft, is deze vraag nog belangrijker geworden. In een recente uitspraak over Uber-chauffeurs heeft de Hoge Raad extra handvatten gegeven om te bepalen of iemand zzp’er is.

    Lees meer

    Ontslag wegens disfunctioneren: 7 stappen voor werkgevers

    Als werkgevers het dienstverband van een werknemer willen beëindigen wegens disfunctioneren, moeten ze een aantal stappen nemen voordat ze dit mogen doen. Welke stappen moeten ze ondernemen?

    Lees meer