Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Voorkom schade bij het afbreken van onderhandelingen. Gebruik de Letter of Intent.

Publicatiedatum 3 september 2014

Na een jaar met lange besprekingen waarin u veel geïnvesteerd hebt, breekt de tegenpartij de onderhandelingen af. U bent niet alleen de tijd, maar ook het geld kwijt. Bovendien kan de tegenpartij nu met uw goede ideeën aan de haal gaan. Is dit te voorkomen?

onderhandelen contract

Afbreken van onderhandelingen

Wanneer u schade lijdt of winst derft doordat uw tegenpartij onderhandelingen afbreekt, kan deze daarvoor aansprakelijk zijn. In dat geval kunt u in Nederland schadevergoeding vorderen bij de rechter. Andere landen kennen deze zogenoemde precontractuele aansprakelijkheid niet. De rechter zal kijken of de onderhandelingen al zo ver gevorderd waren dat u er gerechtvaardigd op mocht vertrouwen dat de overeenkomst tot stand zou komen. In dat geval is de tegenpartij schadeplichtig. Vervolgens zal de rechter moeten bepalen hoe hoog de schade is die voor vergoeding in aanmerking komt.

In de praktijk biedt dit maar weinig concrete houvast in welke gevallen de afbrekende partij inderdaad schadevergoeding zal moeten betalen en hoe hoog deze zal zijn. Net zoals bij het aangaan van een huwelijk is het daarom vaak beter om vooraf – als de verstandhouding tussen partijen goed is – afspraken te maken, dan rollend over straat te gaan als de onderhandelingen zijn stukgelopen. Dat kan in de vorm van een Letter of Intent (hierna: “LOI”).

Letter of Intent

In een LOI spreken de partijen de intentie uit om samen een bepaald doel te bereiken, vaak het sluiten van een overeenkomst. De LOI kent vele gedaantes en namen zoals “Intentieverklaring”, “Voorovereenkomst”, “Memorandum of Agreement/Understanding” of “Principles of Cooperation”. Partijen kunnen ter reglementering van hun onderhandelingen tal van zaken in een LOI opnemen. Een aantal belangrijke praktische punten zijn:

Exclusiviteit

Partijen kunnen elkaar exclusiviteit verlenen ten aanzien van de onderhandelingen. De deelnemer aan de onderhandelingen is er immers niet bij gebaat als er buiten zijn medeweten om onderhandelingen plaatsvinden met een derde, en de ander uiteindelijk met deze derde contracteert.

Verplichting tot onderhandelen

Voorts is het mogelijk dat afgesproken wordt dat de ene partij aan de andere partij een boete (“break fee”) moet betalen in het geval het gewenste (eind)resultaat niet wordt bereikt. Met een break fee kan worden bereikt dat partijen worden geprikkeld om het doel te bereiken (commitment).

Verdeling van de kosten

In de LOI kunnen partijen ook regelen op welke wijzen de kosten in het voortraject (waaronder die van juridische adviseurs) zullen worden verdeeld. Lopen de onderhandelingen stuk, dan is het duidelijk welke kosten voor wiens rekening komen.

Geheimhouding

Partijen kunnen afspraken maken over de vertrouwelijkheid van bepaalde gegevens. De effectiviteit van een geheimhoudingsbeding kan worden bewerkstelligd door een hoge boete op de overtreding te stellen. De boete kan door een rechter wel worden gematigd, zoals het gerechtshof ’s-Hertogenbosch recent deed, omdat het een boete van EUR 100.000,- “buitensporig en onaanvaardbaar” achtte.

Tot slot

De Letter of Intent biedt de ondernemer een instrument om de onderhandelingen in een vroegtijdig stadium in te kaderen, te structureren en de kosten ervan te begroten. De gevolgen van het (voortijdig) afbreken van de onderhandelingen kunnen worden gekwantificeerd en beboet. Door een LOI aan te gaan kan worden bereikt dat partijen – in een later stadium – niet voor onaangename verassingen komen te staan.

Meer informatie

De specialisten contractenrecht van Russell Advocaten adviseren u graag over het nut van een Letter of Intent en kunnen u helpen met het opstellen van een sluitende LOI zodat u echt vastlegt wat de omvang van schade en aansprakelijkheid bij het afbreken van onderhandelingen zullen zijn. Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u andere vragen over contracten en onderhandelingen, dan kunt u contact opnemen met mr. drs. Reinier W.L. Russell (reinier.russell@russell.nl).

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Het gebruik van algemene voorwaarden

    Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?

    Lees meer

    Turboliquidatie

    Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?

    Lees meer

    4 stappen om een BV te beëindigen

    Ondernemers kunnen verschillende redenen hebben om te stoppen met hun onderneming. De verwachte winsten kunnen tegenvallen, een pensioen komt in zicht of er komt een einde aan een samenwerking (joint venture). Waar moeten ondernemers op letten bij het beëindigen van een onderneming?

    Lees meer

    Buitenlands vonnis in Nederland

    Het tenuitvoerleggen van vonnissen is in beginsel een nationale zaak. Maar hoe zit dit als het geschil al bij een buitenlandse rechter is behandeld. Kan dit buitenlandse vonnis in Nederland ten uitvoer worden gelegd of is dit niet mogelijk?

    Lees meer

    Afrikaans masker blijkt miljoenen waard. Kan de verkoper de verkoop ongedaan maken?

    Een Afrikaans masker dat voor 150 euro was verkocht bracht op een veiling 4,2 miljoen euro op. Konden de Franse verkopers de verkoop ongedaan maken? Hoe zou deze zaak in Nederland zijn afgelopen?

    Lees meer

    1 januari 2024: Modelovereenkomst vrije vervanging vervalt

    Een belangrijk middel om te voorkomen dat een opdrachtovereenkomst toch een arbeidsovereenkomst blijkt te zijn is het gebruiken en correct uitvoeren van de modelovereenkomsten op de site van de Belastingdienst. Per 1 januari 2024 vervallen echter alle modellen die geheel of gedeeltelijk uitgaan van de mogelijkheid van vervanging. Wat betekent dit voor opdrachtgevers en opdrachtnemers?

    Lees meer