Als uw zieke werknemer het niet eens is met het advies van uw bedrijfsarts kan de werknemer een second opinion aanvragen. Als werkgever bent u verplicht dit mogelijk te maken.
Uw werknemer kan een second opinion aanvragen bij twijfel aan de juistheid van het door uw bedrijfsarts gegeven advies. Deze kan worden gevraagd naar aanleiding van adviezen van de bedrijfsarts in het kader van:
Alleen uw werknemer kan een second opinion vragen. Als werkgever kunt u dit niet. U kunt wel een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. De second opinion is voor uw werknemer in principe kosteloos: de kosten hiervoor komen voor uw rekening.
Een second opinion vraagt uw werknemer bij uw eigen bedrijfsarts aan. Deze aanvraag kan niet worden geweigerd, tenzij zwaarwegende argumenten zich hiertegen verzetten. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als uw werknemer herhaaldelijk dezelfde vraag laat beoordelen of als de werknemer met de verzoeken bewust het re-integratietraject probeert te vertragen.
Na ontvangst van een aanvraag, schakelt de eigen bedrijfsarts een andere bedrijfsarts in voor de second opinion. Deze andere bedrijfsarts moet werkzaam zijn bij een andere arbodienst.
De bedrijfsarts die de second opinion heeft uitgevoerd, deelt zijn advies alleen met de eigen bedrijfsarts als uw werknemer hiervoor toestemming heeft gegeven. Na ontvangst van de second opinion beslist uw eigen bedrijfsarts zelf of hij zijn eerdere advies bijstelt of niet.
Kunt u zich niet vinden in het (bijgestelde) advies van uw eigen bedrijfsarts? Of kan uw werknemer zich nog steeds niet vinden in dit advies? Dan kunnen zowel u als uw werknemer een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV.
Als werkgever bent u verplicht om uw zieke werknemers de mogelijkheid tot een second opinion te bieden. U regelt dit in het basiscontract met uw bedrijfsarts. In dit basiscontract regelt u ook wie de second opinion kan uitvoeren: in dit contract worden één or meer bedrijfsartsen aangewezen. Uw werknemer kan dan daaruit kiezen.
Heeft u een ondernemingsraad (OR)? Let dan op: de OR heeft instemmingsrecht over regelingen op het gebied van arbeidsomstandigheden, ziekteverzuim en re-integratiebeleid. De OR moet daarom instemmen met het basiscontract.
Heeft u een zieke werknemer en zoekt u daarover juridisch advies? Wilt u meer weten over de second opinion? Neem dan contact met ons op:
Twijfelt u of uw zieke werknemer arbeidsongeschikt is voor de eigen werkzaamheden? Wilt u checken of de re-integratieverplichtingen door uzelf of uw zieke werknemer worden nagekomen? Een deskundigenoordeel van het UWV kan antwoord geven op deze vragen.
Uw werknemer meldt zich ziek. Wat moet u nu doen om een loonsanctie te voorkomen? Wij geven u een handig stappenplan.
Wat zijn uw verplichtingen als werkgever wanneer een van uw werknemers langdurig ziek is?
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.