Werkgevers mogen werknemers die twee jaar ziek zijn ontslaan, maar wel met transitievergoeding. Doet de werkgever dit niet, dan hebben werknemers recht op een schadevergoeding. Ook reeds gepensioneerde werknemers die voor hun pensioen een slapend dienstverband hadden, kunnen deze schadevergoeding nog vorderen.
Werkgevers moeten alleen transitievergoeding betalen als zij zelf de arbeidsovereenkomst beëindigen. Dat is niet het geval als het gaat om ontslag wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Om die reden hielden werkgevers na twee jaar ziekte van de werknemer het dienstverband slapend. De werkgever hoeft immers geen loon meer te betalen en bespaart zich zo de transitievergoeding. De werknemer kon hier niets tegen doen. Een werknemer die vraagt om beëindiging van de arbeidsovereenkomst heeft namelijk geen recht op transitievergoeding.
De Hoge Raad heeft daaraan een einde gemaakt. Werknemers met een slapend dienstverband hebben recht op een schadevergoeding als hun werkgever weigert hun dienstverband te beëindigen. De werkgever handelt dan niet als goed werkgever. Hij kan immers de transitievergoeding voor de zieke werknemer gecompenseerd krijgen. De schadevergoeding mag niet lager zijn dan de transitievergoeding na twee jaar ziekte.
Voor deze schadevergoeding gelden andere regels dan voor de transitievergoeding en dat kan verrassende gevolgen hebben. Dit blijkt uit een door advocaat arbeidsrecht Jan Dop in Jurisprudentie Arbeidsrecht besproken uitspraak van het Hof Den Bosch. Een gepensioneerde werknemer heeft geen recht op transitievergoeding, maar deze kan wel recht hebben op een schadevergoeding die tenminste gelijk is aan de transitievergoeding. Daarvoor moet wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan:
Deze voorwaarden gelden ook voor verzoeken van nog niet gepensioneerde werknemers.
Volgens de Hoge Raad mag de schadevergoeding niet lager zijn dan de transitievergoeding na twee jaar ziekte. Deze hoeft ook niet hoger te zijn, want dit is het bedrag dat gecompenseerd zal worden. Echter, per 1 januari 2020 wordt de transitievergoeding anders berekend, wat leidt tot een lagere vergoeding. Bij voor die datum gepensioneerde werknemers maakt dit niets uit. Bij werknemers die nog steeds een dienstverband hebben kan dit voor de werkgever echter voor problemen zorgen. Als hij een verzoek om beëindiging met transitievergoeding heeft geweigerd of weigert kunnen werknemers die voor 1 januari 2020 twee jaar ziek waren schadevergoeding vorderen op grond van de oude berekening. De werkgever krijgt echter de compensatie op grond van de nieuwe, lagere berekening.
Soms doet een werkgever ook tijdens het slapend dienstverband nog betalingen voor de werknemer. Het gaat dan bijvoorbeeld om het blijven betalen van de pensioenpremie of om een loonsuppletie. Omdat deze betalingen deel uitmaken van de gewone arbeidsvoorwaarden kunt u deze in principe niet verrekenen met de transitievergoeding. Dat kan alleen met kosten die bedoeld zijn om de kansen van de werknemer op de arbeidsmarkt te vergroten. Dat zijn bijvoorbeelds scholing en omscholing of een in een cao opgenomen gelijkwaardige voorziening.
Wilt u meer weten over de transitievergoeding en ontslag van werknemers? Heeft u een geschil en zoekt u een gespecialiseerde advocaat arbeidsrecht en ontslag? Neem dan contact met ons op:
Werknemers met een slapend dienstverband hebben geen recht op transitievergoeding, maar zij hebben wel recht op schadevergoeding. Hiervoor gelden andere regels dan voor het toekennen van de transitievergoeding. Welke gevolgen heeft dit voor werkgevers? Mr. Jan Dop beantwoordt deze vraag in zijn noot voor het jurisprudentietijdschrift JAR.
Slapende dienstverbanden staan volop in de belangstelling. Met de Regeling Compensatie Transitievergoeding, art. 673e BW en de Xella-beschikking zijn nieuwe lijnen uitgezet. Is er nu een ‘ontslagplicht’? Wat betekent dit voor de opties die werkgevers en werknemers hebben? Mr. Jan Dop behandelt deze en andere vragen in zijn artikel voor het Tijdschrift Arbeidsrecht Praktijk (TAP).
Vanaf 1 april 2020 is de Regeling compensatie transitievergoeding van kracht. Deze geldt voor vergoedingen betaald bij de beëindiging van een slapend dienstverband. Wat moeten werkgevers doen om hiervan gebruik te kunnen maken? Krijgen zij alles gecompenseerd?
De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.