Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Ruimtelijke ordening: omgevingsvergunning

Publicatiedatum 30 mei 2016

(Ver)bouwen, slopen, zonnepanelen plaatsen of reclame maken op uw bedrijfspand? Dan dient u een omgevingsvergunning aan te vragen. Wat is dat precies?

bestemmingsplan.b35a1d

Bent u van plan te gaan (ver)bouwen, wilt u zonnepanelen plaatsen of wenst u reclame te maken op uw bedrijfspand? Dan dient u een omgevingsvergunning aan te vragen, tenzij het gaat om een vergunningsvrije activiteit.

De omgevingsvergunning is één gecombineerde vergunning voor bouwen, milieu, natuur en ruimte. Hij is in 2010 in het leven geroepen ter vervanging van verschillende vergunningen zoals:

  • de bouwvergunning;
  • aanlegvergunning;
  • sloopvergunning;
  • milieuvergunning; en
  • reclamevergunning.

Aanvragen omgevingsvergunning

U kunt de omgevingsvergunning aanvragen met één aanvraagformulier. Dit kan zowel schriftelijk als digitaal. U kunt hiervoor terecht bij de website van uw gemeente of Omgevingsloket online. Via laatstgenoemde website kunt u ook een vergunningscheck invullen, om te zien of u een omgevingsvergunning dient aan te vragen, en kunt u zien wat de stand van zaken van uw aanvraag is. Met het aanvragen van een omgevingsvergunning gaan wel kosten gepaard. De gemeente rekent hier namelijk leges voor.

Procedure na aanvraag

De aanvraag voor de omgevingsvergunning wordt beoordeeld door het hiertoe bevoegde gezag, vaak het College van Burgemeester en Wethouders. Binnen een bepaalde termijn moet dit een beslissing nemen. Er zijn twee termijnen mogelijk:

  • Op eenvoudige aanvragen dient het bevoegde gezag binnen acht weken te beslissen. Deze termijn kan één keer worden verlengd met maximaal zes weken. Houdt het bevoegde gezag zich niet aan deze termijn? Dan is de vergunning van rechtswege verleend.
  • Voor complexere aanvragen -die bijvoorbeeld afwijken van het bestemmingsplan– is er een uitgebreide procedure. Hierbij dient na maximaal zes maanden een besluit te volgen. Binnen de eerste acht weken van deze termijn kan nog worden besloten dat de termijn wordt verlengd met zes weken.

Wilt u meer weten over de omgevingsvergunning, heeft u hulp nodig bij het aanvragen hiervan of heeft u andere vragen met betrekking tot ruimtelijke ordening? Neem dan contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Een half jaar Wet betaalbare huur: wat zijn de verplichtingen vanaf 1 januari 2025?

    Vanaf 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur van kracht. Een aantal aanvullende bepalingen zijn op 1 januari 2025 in werking getreden. Aan welke verplichtingen moeten verhuurders nu voldoen?

    Lees meer

    Tijdelijke verhuur van woonruimte wordt weer ingewikkeld

    Waarschijnlijk per 1 juli 2024 zal het beëindigen van tijdelijke verhuur van woonruimte een stuk lastiger worden voor verhuurders. Wel zijn er hierop enkele uitzonderingen. Wat zijn de nieuwe regels voor tijdelijke verhuur van woonruimte?

    Lees meer

    Diplomatenclausule, niet alleen voor diplomaten

    Waarom is het verstandig voor een verhuurder om in een tijdelijke huurovereenkomst een diplomatenclausule op te nemen en wat is de inhoud van deze clausule?

    Lees meer

    Huur/Verhuur: Meer ruimte voor tijdelijke (ver)huur

    In februari 2016 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt aangenomen, op grond waarvan de mogelijkheden voor het aanbieden van tijdelijke huurcontracten worden uitgebreid. Deze mogelijkheden verdwijnen grotendeels weer per 1 juli 2024. Wat is de stand van zaken nu? En hoe zat het ook al weer?

    Lees meer

    Huurder woning wordt beschermd door consumentenrecht

    De Rechtbank Amsterdam vernietigde dit jaar enkele malen een bepaling in de huurovereenkomst die de verhuurder de vrijheid gaf om de huur met meer dan het inflatiecijfer te verhogen. Daarmee vervielen alle huurverhogingen vanaf het begin van het huurcontract. Maar is dit wel een juiste uitleg van het Europese consumentenrecht?

    Lees meer

    Vastgoed: 3 verschillen tussen renovatie en onderhoud bij huur

    Gebouwen kunnen tijdloos zijn, maar eens in de zoveel tijd zullen er werkzaamheden moeten worden uitgevoerd om verval te voorkomen. Huurder en verhuurder hebben verschillende rechten en plichten al naar gelang de werkzaamheden zijn aan te merken als renovatie of (dringend) onderhoud.

    Lees meer