Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Ruimtelijke ordening: het bestemmingsplan

Publicatiedatum 4 mei 2016

Wilt u weten of u uw onderneming op een bepaald perceel kunt vestigen en aan welke voorwaarden de bebouwing dient te voldoen? Dit is vastgelegd in het bestemmingsplan.

bestemmingsplan.b35a1d

Mag u op een bepaalde locatie een bedrijfspand vestigen of is die plek slechts bedoeld om te wonen? Hoe hoog mag de bebouwing zijn en zijn er nog meer voorwaarden met betrekking tot de bouw of het gebruik? Dit alles is terug te vinden in het door de gemeenteraad opgestelde bestemmingsplan. Het bestemmingsplan wijst aan grond een bepaalde bestemming toe en stelt regels voor het gebruik van en de bebouwing op die grond.

Bestemming

Met bestemming wordt de functie van een perceel in het bestemmingsplan bedoeld. De functie bepaalt wat u mag doen met de grond. Zo kan een gebouw de functie wonen krijgen, of kan een aantal percelen bestempeld zijn als winkel- of horecagebied.

Onderdelen bestemmingsplan

Een bestemmingsplan bestaat uit drie verschillende onderdelen. Dit zijn:

  1. Verbeelding: een kaart van het bestemmingsplan. De kaart laat de verschillende bestemmingen zien voor de grond en gebouwen.
  2. Regels: voorschriften voor de functie van een bestemming, de bebouwingsmogelijkheden en het gebruik.
  3. Toelichting: uitleg over alle bestemmingen en verantwoording van de keuzes die de gemeente heeft gemaakt.

Advocaat vastgoed

Wilt u weten of u uw onderneming op een bepaald perceel kunt vestigen en aan welke voorwaarden de bebouwing dient te voldoen? Raadpleeg dan het bestemmingsplan van de gemeente. Voor meer informatie over het bestemmingsplan of andere zaken met betrekking tot ruimtelijke ordening, kunt u contact opnemen met Russell Advocaten:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Erfgoedwet: beschermde cultuurgoederen in particulier bezit

    De regering heeft in een brief aangegeven hoe zij de voorstellen uit de adviezen van de Commissie-Buma in regelgeving wil gaan omzetten. Wat betekent dit in de praktijk voor particulieren die kunst of andere cultuurgoederen in eigendom hebben? Maar eerst: wat zijn de regels voor de uitvoer van beschermde cultuurgoederen op dit moment?

    Lees meer

    Erfgoedwet: nieuwe regels voor bescherming cultuurgoederen in particulier bezit

    De regering heeft in een brief aangegeven hoe zij de voorstellen uit de adviezen van de Commissie-Buma in regelgeving wil gaan omzetten. Wat betekent dit in de praktijk voor particulieren die kunst of andere cultuurgoederen in eigendom hebben? Lost dit de problemen van eigenaren op?

    Lees meer

    Het gebruik van algemene voorwaarden

    Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?

    Lees meer

    Een half jaar Wet betaalbare huur: wat zijn de verplichtingen vanaf 1 januari 2025?

    Vanaf 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur van kracht. Een aantal aanvullende bepalingen zijn op 1 januari 2025 in werking getreden. Aan welke verplichtingen moeten verhuurders nu voldoen?

    Lees meer

    25 September 2024: Cybersecurity and Data Protection in Litigation

    Wednesday 25 September 2024, Reinier Russell will discuss cybersecurity and data protection in litigation at the European meeting of the World Litigation Forum in Barcelona.

    Lees meer

    Tijdelijke verhuur van woonruimte wordt weer ingewikkeld

    Waarschijnlijk per 1 juli 2024 zal het beëindigen van tijdelijke verhuur van woonruimte een stuk lastiger worden voor verhuurders. Wel zijn er hierop enkele uitzonderingen. Wat zijn de nieuwe regels voor tijdelijke verhuur van woonruimte?

    Lees meer