Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Ruimtelijke ordening: Bezwaar maken tegen een omgevingsvergunning: hoe werkt dat?

Publicatiedatum 22 augustus 2016

Uw buurman krijgt een omgevingsvergunning, maar u krijgt daardoor meer overlast. Wat kunt u tegen de verleende vergunning doen?

bestemmingsplan.b35a1d

Het kan voorkomen dat iemand een omgevingsvergunning krijgt waar u het niet mee eens bent. Een in uw directe omgeving afgegeven vergunning kan namelijk ook invloed hebben op uw situatie. Zo kan het café naast uw bedrijfspand toestemming krijgen voor het aanleggen van een terras, waardoor u (extra) overlast hebt, of kunnen uw buren een vergunning krijgen voor een uitbouw, waardoor uw tuin minder zon krijgt. Wat kunt u hiertegen doen?

Procedure na aanvraag omgevingsvergunning

Wanneer een omgevingsvergunning wordt aangevraagd, wordt deze aanvraag beoordeeld door het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente. Het college kan de vergunning verstrekken of weigeren. Dit besluit wordt gepubliceerd op de website van de gemeente. Bij eenvoudige aanvragen volgt het besluit binnen acht weken. Bij complexere aanvragen – bijvoorbeeld waarbij wordt afgeweken van het bestemmingsplan – dient binnen een termijn van 26 weken een besluit te worden genomen. In dit artikel gaan wij slechts in op de eenvoudige aanvragen. Voor complexe aanvragen geldt een andere procedure.

Bezwaar maken

Tegen het besluit om een omgevingsvergunning te verlenen kunt u bezwaar maken door een bezwaarschrift in te dienen bij de instantie die het besluit heeft genomen. Daarvoor moet u ‘belanghebbende’ zijn, dat wil zeggen: het besluit moet gevolgen hebben voor uw directe omgeving. In het bezwaarschrift geeft u aan waarom u het niet eens bent met het besluit. Let op: u moet snel zijn, namelijk binnen zes weken nadat de vergunning is verleend. Bent u te laat, dan kunt u ook niet in beroep bij de rechter, tenzij er bijzondere omstandigheden zijn!

Procedure tijdens/na bezwaar

Het bestuursorgaan dat de omgevingsvergunning heeft verleend en waarbij u bezwaar hebt gemaakt, beoordeelt ook het bezwaarschrift. Het houdt een hoorzitting waarin u het bezwaarschrift kunt toelichten. Uiteindelijk zal het orgaan besluiten de verleende vergunning te handhaven, in te trekken of aan te passen. De beslistermijn op het bezwaar bedraagt in beginsel zes weken na ontvangst van het bezwaarschrift, maar die termijn kan worden verlengd. Tijdens de bezwaarprocedure mag de activiteit waarvoor de vergunning is verleend al worden uitgevoerd. Als dat het kappen van een boom betreft, adviseren wij om tijdens het bezwaar aan de rechter te vragen om de werking van de vergunning te schorsen. De vergunninghouder mag de boom dan niet kappen. Wordt uw bezwaar afgewezen en de verleende vergunning dus gehandhaafd? Dan kunt u hiertegen in beroep gaan bij de rechtbank.

Meer informatie

Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een bezwaarschrift? Wilt u weten of u kunt worden aangemerkt als belanghebbende? Of heeft u andere vragen met betrekking tot ruimtelijke ordening? Neem dan contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst!

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Tijdelijke verhuur van woonruimte wordt weer ingewikkeld

    Waarschijnlijk per 1 juli 2024 zal het beëindigen van tijdelijke verhuur van woonruimte een stuk lastiger worden voor verhuurders. Wel zijn er hierop enkele uitzonderingen. Wat zijn de nieuwe regels voor tijdelijke verhuur van woonruimte?

    Lees meer

    Diplomatenclausule, niet alleen voor diplomaten

    Waarom is het verstandig voor een verhuurder om in een tijdelijke huurovereenkomst een diplomatenclausule op te nemen en wat is de inhoud van deze clausule?

    Lees meer

    Huur/Verhuur: Meer ruimte voor tijdelijke (ver)huur

    In februari 2016 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt aangenomen, op grond waarvan de mogelijkheden voor het aanbieden van tijdelijke huurcontracten worden uitgebreid. Deze mogelijkheden verdwijnen grotendeels weer per 1 juli 2024. Wat is de stand van zaken nu? En hoe zat het ook al weer?

    Lees meer

    Invoer kunst van buiten de EU wordt moeilijker

    Een nieuwe verordening van de EU verplicht iedereen die cultuurgoederen in de EU wil invoeren om over een invoervergunning te beschikken of een importeursverklaring in te dienen. Wanneer is welk document nodig? En wat zijn de gevolgen hiervan voor kunsthandelaren, galeries, veilinghuizen en verzamelaars, zowel binnen als buiten de EU?

    Lees meer

    Huurder woning wordt beschermd door consumentenrecht

    De Rechtbank Amsterdam vernietigde dit jaar enkele malen een bepaling in de huurovereenkomst die de verhuurder de vrijheid gaf om de huur met meer dan het inflatiecijfer te verhogen. Daarmee vervielen alle huurverhogingen vanaf het begin van het huurcontract. Maar is dit wel een juiste uitleg van het Europese consumentenrecht?

    Lees meer

    Vastgoed: 3 verschillen tussen renovatie en onderhoud bij huur

    Gebouwen kunnen tijdloos zijn, maar eens in de zoveel tijd zullen er werkzaamheden moeten worden uitgevoerd om verval te voorkomen. Huurder en verhuurder hebben verschillende rechten en plichten al naar gelang de werkzaamheden zijn aan te merken als renovatie of (dringend) onderhoud.

    Lees meer