Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Het is verboden om, zonder omgevingsvergunning, in strijd met het bestemmingsplan gronden of gebouwen te gebruiken. Hoe kunt u er dan voor zorgen dat u alsnog uw plan kunt realiseren?
Het bestemmingsplan wijst aan grond een bepaalde bestemming toe. Ook stelt het regels omtrent het gebruik van en de bebouwing op die grond. Wanneer u wilt (ver)bouwen of een perceel wilt kopen voor bepaald gebruik, zal dit niet altijd passen binnen het geldende bestemmingsplan. Het is verboden om, zonder omgevingsvergunning, in strijd met het bestemmingsplan gronden of gebouwen te gebruiken. Hoe kunt u er dan voor zorgen dat u alsnog uw plan kunt realiseren?
Er zijn een aantal mogelijkheden om af te wijken van het bestemmingsplan, namelijk:
Om te kunnen afwijken van het bestemmingsplan met een van deze mogelijkheden, moet u een omgevingsvergunning aanvragen.
In het bestemmingsplan kan een mogelijkheid opgenomen worden om af te wijken van het plan. Hierbij gaat het om een kleine afwijking. Zo kan het bestemmingsplan bijvoorbeeld vermelden dat een bouwwerk met vergunning tien procent hoger mag worden dan de in het plan opgenomen maximale bouwhoogte.
Gevallen die staan opgenomen in de zogenaamde ‘kruimellijst’ kunnen in aanmerking komen voor afwijking van het bestemmingsplan. In de kruimellijst staan uitzonderingsgevallen genoemd. Dit is bijvoorbeeld het gebruik van een recreatiewoning als woning, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan.
Voor bouwplannen die tijdelijk zijn, kunt u tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan. Aan de verleende omgevingsvergunning wordt dan een termijn gesteld. Om tijdelijk te mogen afwijken, moet het aannemelijk zijn dat de activiteiten kunnen worden beëindigd aan het einde van de gestelde termijn zonder dat dit onomkeerbare gevolgen met zich meebrengt. Ook voor gevallen die zijn opgenomen in de kruimellijst, kan een tijdelijke bevoegdheid tot afwijking van het plan worden verleend.
Wanneer uw plan niet valt binnen de bovengenoemde opties, kunt u ook nog een omgevingsvergunning aanvragen voor het afwijken van het bestemmingsplan of een nieuw bestemmingsplan opstellen. Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan dient u aan te tonen dat uw plan niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening. Het plan moet passen binnen de kaders die zijn gesteld in Rijks-, Provinciaal en Gemeentelijk ruimtelijk beleid.
Wilt u meer informatie over het afwijken van het bestemmingsplan of heeft u andere vragen met betrekking tot ruimtelijke ordening? Russell Advocaten helpt u graag!
Waarschijnlijk per 1 juli 2024 zal het beëindigen van tijdelijke verhuur van woonruimte een stuk lastiger worden voor verhuurders. Wel zijn er hierop enkele uitzonderingen. Wat zijn de nieuwe regels voor tijdelijke verhuur van woonruimte?
Waarom is het verstandig voor een verhuurder om in een tijdelijke huurovereenkomst een diplomatenclausule op te nemen en wat is de inhoud van deze clausule?
In februari 2016 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt aangenomen, op grond waarvan de mogelijkheden voor het aanbieden van tijdelijke huurcontracten worden uitgebreid. Deze mogelijkheden verdwijnen grotendeels weer per 1 juli 2024. Wat is de stand van zaken nu? En hoe zat het ook al weer?
Een nieuwe verordening van de EU verplicht iedereen die cultuurgoederen in de EU wil invoeren om over een invoervergunning te beschikken of een importeursverklaring in te dienen. Wanneer is welk document nodig? En wat zijn de gevolgen hiervan voor kunsthandelaren, galeries, veilinghuizen en verzamelaars, zowel binnen als buiten de EU?
De Rechtbank Amsterdam vernietigde dit jaar enkele malen een bepaling in de huurovereenkomst die de verhuurder de vrijheid gaf om de huur met meer dan het inflatiecijfer te verhogen. Daarmee vervielen alle huurverhogingen vanaf het begin van het huurcontract. Maar is dit wel een juiste uitleg van het Europese consumentenrecht?
Gebouwen kunnen tijdloos zijn, maar eens in de zoveel tijd zullen er werkzaamheden moeten worden uitgevoerd om verval te voorkomen. Huurder en verhuurder hebben verschillende rechten en plichten al naar gelang de werkzaamheden zijn aan te merken als renovatie of (dringend) onderhoud.