Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Een derde dient een zekere mate van respect op te brengen voor de belangen van anderen die voortvloeien uit een bestaande overeenkomst. Bij schending van deze respectplicht kan aansprakelijkheid ontstaan. Verschillende omstandigheden zijn van belang bij de beoordeling of er sprake is van onzorgvuldig gedrag van een derde. Dit betreft de mate waarin de contractbreuk aan de derde te wijten is en de omvang van de belangen van contractspartijen en anderen die geraakt worden door de contractbreuk.
Een derde dient een zekere mate van respect op te brengen voor de belangen van anderen bij een bestaande overeenkomst. Lok je als derde wanprestatie van één van de contractspartijen uit of profiteer je hiervan? Dan schend je de respectplicht, wat kan betekenen dat je aansprakelijk bent. Wat houdt de respectplicht precies in en wanneer wordt deze geschonden?
Een belangrijk uitgangspunt in het Nederlandse contractenrecht is dat partijen mogen vertrouwen dat zij afspraken zullen worden nagekomen. Uit dit belang van het in stand blijven van overeenkomsten leidt men de respectplicht voor derden af. Een derde dient een bepaalde maatschappelijke zorgvuldigheid te betrachten en andermans overeenkomsten te respecteren. Deze respectplicht kent echter grenzen. Zij mag derden niet beperken in hun concurrentieverhoudingen en de vrijheid van het voeren van een eigen handel en bedrijf.
A verkoopt een auto en levert deze aan C. A heeft echter eerder een koopovereenkomst gesloten met B met betrekking tot diezelfde auto. Dit hoeft niet direct te betekenen dat C haar respectplicht heeft geschonden. Uit het enkel sluiten van een tegenstrijdig contract volgt geen schending van de respectplicht. C schendt deze maatschappelijke zorgvuldigheidsplicht wel wanneer C van het koopcontract van A en B afwist en C bovendien de wanprestatie van A jegens B bevordert, door A te vrijwaren tegen toekomstige vorderingen van B.
Onzorgvuldig gedrag met betrekking tot andermans overeenkomsten kan leiden tot aansprakelijkheid op grond van onrechtmatige daad. Bij de beoordeling of sprake is van onzorgvuldig gedrag zal de rechter rekening houden met de volgende omstandigheden:
In principe geldt dat naarmate de belangen van anderen dan de contractspartijen groter zijn, de rechter eerder zal aannemen dat de derde de respectplicht heeft geschonden. Omgekeerd geldt dat hoe meer de contractbreuk of wanprestatie aan het optreden van de derde is te wijten, hoe kleiner het belang zal hoeven te zijn dat geraakt wordt. Zo kan de derde ook bij het aanzetten tot opzegging van een opzegbare duurovereenkomst de respectplicht schenden als hij daarbij gebruik maakt van dwang of misleiding.
De rechter zal de omstandigheden altijd in samenhang bezien. In beginsel is het bijvoorbeeld toegestaan klanten van een ander te benaderen om hun lopende contracten op te zeggen. Toch kan dit een schending van de respectplicht opleveren. Dat is het geval indien een van de contractanten een grote investering van tijd en geld heeft gedaan die contractueel beschermd wordt. Hierbij kunt u denken aan een aannemer die speciaal voor een project apparatuur heeft gekocht of een franchisenemer die veel heeft geïnvesteerd om een pand geschikt te maken.
Houd als derde altijd rekening met andermans lopende contracten en de daarbij behorende belangen. Indien één van de genoemde omstandigheden zich voordoet, doet u er goed aan om extra zorgvuldigheid te betrachten om een schending van uw respectplicht te voorkomen. Doet u dit niet? Dan kunt u aansprakelijk zijn.
Wilt u meer weten over de respectplicht? Of heeft u andere vragen met betrekking tot de verplichtingen bij contracten? Neem dan contact met ons op:
Dit is een van de meest gestelde vragen van ondernemers. De vraag ligt voor de hand: aansprakelijkheid voor schade kan leiden tot hoge vergoedingen. Is het mogelijk om aansprakelijkheid volledig uit te sluiten of kan deze alleen worden beperkt? Wat moet u hiervoor doen?
In Nederland hebben partijen grote contractsvrijheid. Zo kunnen partijen ook contracteren onder (opschortende of ontbindende) voorwaarde. Wat houdt dit in en waar moet u op letten?
De franchiseovereenkomst en de distributieovereenkomst lijken veel op elkaar, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Welke gevolgen heeft het als u een franchiseovereenkomst sluit, terwijl dit eigenlijk een distributieovereenkomst is of omgekeerd? Hoe kunt u dit misverstand voorkomen?
Nu de Belastingdienst weer de Wet DBA handhaaft, is deze vraag nog belangrijker geworden. In een recente uitspraak over Uber-chauffeurs heeft de Hoge Raad extra handvatten gegeven om te bepalen of iemand zzp’er is.
Een belangrijk onderdeel van de corporate governance is het naleven van de verschillende regels die voor de onderneming gelden: compliance. Hoe zorgt u dat uw bedrijf compliant wordt en blijft?
De aandeelhoudersovereenkomst is de belangrijkste overeenkomst die tussen aandeelhouders en de vennootschap wordt gesloten. Welke zaken dient u in deze overeenkomst te regelen?