Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Voor een prospectus voor de uitgifte van aandelen of obligaties gelden vanaf 21 juli 2019 nieuwe regels. De prospectus moet dan voorzien zijn van een risicoanalyse, een heldere samenvatting, essentiële informatie over het aandeel en het bedrijf dat de aandelen uitgeeft en in begrijpelijk Nederlands of Engels zijn opgesteld. Het bedrijf en de bestuurders kunnen aansprakelijk zijn als de informatie onjuist of misleidend is.
Door de Wet implementatie prospectusverordening gelden er per 21 juli 2019 nieuwe regels voor het prospectus, dat moet worden gepubliceerd wanneer effecten aan het publiek worden aangeboden (IPO) of tot de handel op een gereglementeerde markt (beursgang) worden toegelaten. Aan welke eisen moet een prospectus voldoen – op basis van de (nieuwe) wet – om goedkeuring van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te krijgen? Dit zijn de belangrijkste eisen:
Alle risico’s die voor een belegger van materieel belang zijn en die specifiek zijn voor de uitgevende instelling, moeten in het prospectus staan. Zij zijn in categorieën onderverdeeld en per categorie moeten de belangrijkste risico’s als eerste vermeld zijn. Het enkel vermelden van een risico is niet voldoende; uitgelegd moet worden waarom dat risico wordt gelopen en hoe groot de kans daarop is.
Het prospectus moet een samenvatting bevatten die bestaat uit vier afdelingen met essentiële informatie over:
De samenvatting moet makkelijk leesbaar zijn, met korte, bondig geformuleerde teksten die voor beleggers makkelijk te begrijpen zijn. Technische bewoordingen zijn niet toegestaan.
Aansprakelijkstelling op grond van alleen de samenvatting of een vertaling daarvan is niet mogelijk. Een uitzondering op deze regel geldt indien de samenvatting, in samenhang met de andere delen van het prospectus:
Onder meer de volgende informatie moet in het prospectus staan:
Het prospectus moet voldoen aan de taaleisen van het land waar de effecten worden aangeboden of worden genoteerd aan de effectenbeurs. Als die aanbieding of notering in Nederland plaatsvindt, dan moet het prospectus zijn opgesteld in het Nederlands of in het Engels. Het is dus mogelijk om het prospectus alleen in het Engels op te stellen.
Het prospectus moet geschreven zijn in begrijpelijke taal (vergelijkbaar met plain English) en het prospectus moet op een consistente en begrijpelijke wijze in elkaar zitten. Het moet ook verwijzingstabellen bevatten waarin precies is aangegeven waar vereiste informatie te vinden is, die niet in het prospectus zelf is opgenomen.
Indien er onjuiste of misleidende informatie in het prospectus staat, kan een gedupeerde belegger de uitgevende instelling of zelfs de bestuurders aansprakelijk stellen. Daarnaast kan de AFM een aanbieding van effecten opschorten of verbieden bij overtreding van de prospectusverordening. Ook kan de AFM, onder bepaalde voorwaarden, de handel in effecten of de handel op een handelsplatform opschorten of verbieden.
Wilt u een prospectus laten controleren? Of wilt u meer informatie over prospectusaansprakelijkheid of bestuurdersaansprakelijkheid? Neem dan contact op met ons:
Uiterlijk 31 december 2019 moeten niet-beursgenoteerde nv’s hun aandelen aan toonder omzetten naar aandelen op naam. Doen zij dit niet, dan worden deze aandelen per 1 januari 2020 van rechtswege aandelen op naam. Welke maatregelen moeten de nv en de aandeelhouders nemen? Wat zijn de gevolgen als u niets doet?
Voor de uitleg van statuten gebruikt de rechter andere regels dan bij een aandeelhoudersovereenkomst. Wat zijn deze regels? Welke gevolgen heeft dit verschil voor wat u in de statuten en wat u in de aandeelhoudersovereenkomst moet zetten?
Wat is een aandeelhoudersovereenkomst? Wat kunt u daarin regelen? En waarom heeft u een aandeelhoudersovereenkomst nodig, terwijl de onderneming ook al statuten heeft?
De franchiseovereenkomst en de distributieovereenkomst lijken veel op elkaar, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Welke gevolgen heeft het als u een franchiseovereenkomst sluit, terwijl dit eigenlijk een distributieovereenkomst is of omgekeerd? Hoe kunt u dit misverstand voorkomen?
Op 1 juli 2026 loopt een deel van het overgangsrecht van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) af. Dit heeft vooral gevolgen voor het stemrecht van bestuurders of commissarissen van verenigingen en stichtingen. Wanneer moet u uw statuten aanpassen?
Een belangrijk onderdeel van de corporate governance is het naleven van de verschillende regels die voor de onderneming gelden: compliance. Hoe zorgt u dat uw bedrijf compliant wordt en blijft?