Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst kan een proeftijd worden overeengekomen. Deze proeftijd is gebonden aan wettelijke termijnen. Let op: wanneer de werknemer al voor het begin van de proeftijd werkzaamheden verricht, begint ook de proeftijd eerder en is dus ook eerder voorbij.
Het doel van de proeftijd is dat de werkgever en werknemer elkaar en het werk beter leren kennen, voordat zij voor de toekomst gebonden zijn. Tijdens de proeftijd mag zowel de werkgever als de werknemer de arbeidsovereenkomst beëindigen. Gedurende deze periode gelden de regels aangaande ontslagbescherming in principe niet. De reden van ontslag dient wel te worden medegedeeld indien de andere partij hierom vraagt.
Een proeftijdbeding moet aan de volgende vereisten voldoen:
De wettelijke termijnen zijn bij:
In arbeidsovereenkomsten voor zes maanden of minder mag geen proeftijd worden opgenomen. Het kabinet-Rutte III is van plan de termijnen te verlengen voor de arbeidsovereenkomsten van twee jaar of meer en voor onbepaalde tijd.
Indien niet aan deze voorwaarden is voldaan, is het proeftijdbeding nietig.
Wat gebeurt er als de werknemer al voor de startdatum van de arbeidsovereenkomst werkzaamheden verricht voor de werkgever? Geldt dan de proeftijd die is overeengekomen in het contract of begint de proeftijd al eerder te lopen, namelijk vanaf de datum dat de werknemer met zijn werkzaamheden begonnen is?
In een recente uitspraak is bepaald dat de proeftijd begint te lopen zodra de werknemer feitelijk begint met het verrichten van de werkzaamheden waarvoor deze is aangenomen, ook als volgens de arbeidsovereenkomst de proeftijd op een latere datum ingaat. Immers, zodra de werknemer werkt, kan deze al “beproefd” worden.
Werkgevers dienen dus voorzichtig te zijn met het laten verrichten van werkzaamheden voorafgaand aan het dienstverband. Als de proeftijd eerder begint (en dus eerder afloopt) kan het namelijk gebeuren dat u de arbeidsovereenkomst beëindigt op grond van het proeftijdbeding, terwijl de proeftijd reeds verstreken is. De werknemer heeft dan recht op herstel van de arbeidsovereenkomst en doorbetaling van loon.
Wanneer zal de rechter aannemen dat de proeftijd al is gaan lopen voor het begin van de arbeidsovereenkomst? De rechter zal kijken naar de drie elementen van de arbeidsovereenkomst: arbeid, loon en gezag.
Wilt u graag een proeftijdbeding opnemen in uw arbeidsovereenkomsten of wilt u uw werknemer activiteiten laten verrichten voor het begin van de arbeidsovereenkomst en wilt u weten of de proeftijd eerder begint te lopen? Of wilt u een model-arbeidsovereenkomst laten opstellen? Neem dan contact met ons op:
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.
On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.
Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) handhaven. Wat zijn de gevolgen hiervan voor opdrachtgevers en zzp’ers?
Our longstanding partner Diplomatic Magazine has interviewed our employment law and diplomatic missions expert Jan Dop on the relevance of Dutch employment law for Embassies and Consulates in the Netherlands.