De Belastingdienst zal uiterlijk 1 januari 2025 beginnen met de handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Voorlopig zal hij echter nog géén boetes of naheffingen opleggen aan zzp’ers of opdrachtgevers. Een uitzondering geldt indien er sprake is van het bewust omzeilen van de regels en bewust of opzettelijk een situatie van schijnzelfstandigheid wordt gecreëerd of in stand gehouden.
Per 1 mei 2016 is de VAR-verklaring voor zzp’ers afgeschaft en is de Wet DBA daarvoor in de plaats gekomen. Door de invoering van deze wet zijn de opdrachtgever en de opdrachtnemer gezamenlijk verantwoordelijk voor de juiste fiscale kwalificatie van hun werkrelatie. Blijkt achteraf dat er ten onrechte geen loonheffingen zijn afgedragen, dan kan de Belastingdienst ook aan de opdrachtgever een naheffing opleggen. Voorheen was alleen de opdrachtnemer hier verantwoordelijk voor.
De Belastingdienst heeft modelovereenkomsten opgesteld die de opdrachtgever vooraf de zekerheid bieden dat de opdrachtgever geen loonheffing hoeft te betalen. Het is wel van belang dat de feitelijke uitvoering van de werkzaamheden overeenkomt met de afspraken in de modelovereenkomst. Het is ook mogelijk om een zelf opgestelde overeenkomst van opdracht voor te leggen aan de Belastingdienst. De Belastingdienst zal deze overeenkomst beoordelen en vervolgens uitsluitsel geven over of de opdrachtgever loonheffingen moet inhouden en betalen.
Over de toepassing van de modelovereenkomsten en de door de Belastingdienst beoordeelde overeenkomsten is veel onrust en onduidelijkheid ontstaan. Met name opdrachtgevers zijn bang dat door de ontstane onduidelijkheid de Belastingdienst achteraf alsnog boetes of naheffingen wil innen.
De Wet DBA is niet afgeschaft, maar voorlopig geldt een transitieperiode. Gedurende deze periode zal de Belastingdienst de wet DBA niet actief handhaven en geen boetes of naheffingen opleggen, tenzij er bewust of opzettelijk een situatie van schijnzelfstandigheid wordt gecreëerd of in stand gehouden.
Opdrachtgevers en zzp’ers kunnen dus gewoon gebruik blijven maken van de modelovereenkomsten of de door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomsten, maar hoeven niet bang te zijn voor boetes of naheffingen.
In de tussentijd werkt het kabinet aan wetgeving ter vervanging van de wet DBA en toetst het werken met modelovereenkomsten. Een belangrijk onderdeel daarvan zal zijn de verduidelijking van het begrip “gezagsverhouding”, dat bepaalt of sprake is van een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht.
Wilt u meer weten over de consequenties van het uitstellen van de handhaving van de Wet DBA? Of heeft u andere vragen over het inschakelen van zzp’ers? Neem dan contact op met Russell Advocaten:
Het kabinet doet een nieuw voorstel om meer duidelijkheid te geven over wie werknemer en wie zelfstandige is. Wat houdt deze Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring in?
Eerder schreven wij dat de handhaving van de Wet DBA is uitgesteld. De Belastingdienst zit echter niet stil en beboet bewuste schijnzelfstandigheid wel. Waar moet u als opdrachtgever op letten?
De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.