Kan de werkgever die een werknemer op staande voet heeft ontslagen de kantonrechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst voorwaardelijk te ontbinden? Wat zijn de voordelen van zo’n voorwaardelijk ontbindingsverzoek?
De Hoge Raad heeft onlangs duidelijk gemaakt dat voorwaardelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst na een ontslag op staande voet ook na invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) mogelijk is. Wat betekent dit voor werkgevers?
De werknemer kan een gegeven ontslag op staande voet binnen twee maanden aanvechten bij de kantonrechter. Om er zeker van te zijn dat de arbeidsovereenkomst eindigt na een ontslag op staande voet, kan de werkgever de kantonrechter verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden voor het geval de kantonrechter oordeelt dat het ontslag op staande voet niet geldig is. Dit wordt een voorwaardelijk ontbindingsverzoek genoemd. Omdat aan een ontbindingsverzoek andere eisen worden gesteld dan aan een ontslag op staande voet, heeft de werkgever hierdoor opnieuw kans om de arbeidsovereenkomst met de werknemer te beëindigen.
Onder het oude recht zorgde een voorwaardelijk ontbindingsverzoek doorgaans voor een snel en definitief einde aan de arbeidsovereenkomst van de werknemer. Er waren al snel voldoende omstandigheden die samen een gewichtige reden vormden op grond waarvan de rechter de arbeidsovereenkomst kon beëindigen. Bovendien kon de werknemer niet in hoger beroep gaan tegen een ontbinding.
Ook onder het nieuwe recht kunt u een voorwaardelijk ontbindingsverzoek worden ingediend. Dit zal echter minder vaak dan onder het oude recht leiden tot een snel en definitief einde van de arbeidsovereenkomst. Wat is er veranderd?
De werknemer kan hoger beroep instellen tegen de ontbindingsbeslissing. Heeft de kantonrechter inderdaad onterecht de arbeidsovereenkomst ontbonden? Dan herstelt het hof de arbeidsovereenkomst hersteld of kent aan de werknemer een billijke vergoeding toe. De kantonrechter kan de arbeidsovereenkomst niet ontbinden voor het geval de arbeidsovereenkomst in hoger beroep wordt hersteld.
De kantonrechter kan alleen ontbinden als sprake is van ten minste één van de zes redelijke ontslaggronden. Dit zijn:
Het maakt daarbij niet uit of het ontbindingsverzoek is gebaseerd op dezelfde feiten en omstandigheden als het ontslag op staande voet. Daarnaast moet de ontslaggrond op zichzelf voldoende zijn om de ontbinding te rechtvaardigen. Twee halve ontslaggronden maken geen hele, zoals onder het oude ontslagrecht nog wel het geval kon zijn.
Wilt u dat wij een voorwaardelijk ontbindingsverzoek voor u opstellen en indienen? Of wilt u advies over het ontslag (op staande voet) van een werknemer? Neem dan contact met ons op:
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.
On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.
Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) handhaven. Wat zijn de gevolgen hiervan voor opdrachtgevers en zzp’ers?
Our longstanding partner Diplomatic Magazine has interviewed our employment law and diplomatic missions expert Jan Dop on the relevance of Dutch employment law for Embassies and Consulates in the Netherlands.
De hoogte van het wettelijk minimumuurloon verandert ieder half jaar. Wat zijn de nieuwe bedragen per 1 juli 2024?