Werkgevers kunnen in een bedrijfsreglement voorschriften stellen aan werknemers ten aanzien van hun kleding en uiterlijke verzorging. Waarmee moet een werkgever hierbij rekening houden?
Een werkgever mag voorschriften stellen aan de kleding en uiterlijke verzorging van zijn werknemers. Deze bevoegdheid is echter niet onbegrensd. Dit blijkt uit twee uitspraken van het Europese Hof van Justitie.
De eerste uitspraak stelt dat een beveiligingsbedrijf zijn personeel kan verplichten om neutrale kleding te dragen en dus kan verbieden om religieuze uitingen, zoals een hoofddoek, te dragen. In de tweede uitspraak stelde het Hof echter dat een IT-detacheerder een werkneemster niet had mogen ontslaan nadat zij geen gevolg had gegeven aan het verzoek van een klant om geen hoofddoek meer te dragen. Waar moet een werkgever op letten bij het opleggen van kledingeisen aan zijn personeel?
De werkgever kan de werknemer alleen aan de voorschriften houden, indien deze voorschriften kenbaar zijn voor de werknemer. Hier kunt u voor zorgen door voorschriften over kleding en uiterlijke verzorging op te nemen in een bedrijfsreglement. Het is van belang dat u dit bedrijfsreglement vervolgens daadwerkelijk handhaaft ten opzichte van alle werknemers waarop het van toepassing is.
Het is niet toegestaan om in een voorschrift direct inbreuk te maken op het recht op gelijke behandeling, een van de belangrijkste grondrechten. Een verbod op alleen religieuze uitingen (hoofddoek, kruis, keppeltje) is dus een verboden onderscheid.
Ook een neutrale bepaling kan werknemers met bijvoorbeeld een bepaalde godsdienst of van een bepaald geslacht benadelen. Zo treft een verplichting voor receptionistes om hoge hakken te dragen alleen vrouwen. Dergelijk indirect onderscheid is alleen toegestaan indien de werkgever een goede reden heeft voor het voorschrift en dit voorschrift passend en noodzakelijk is om dit doel te bereiken.
Kortom, een hoofddoekverbod is dus niet toegestaan, een verplichting om neutrale kleding te dragen kan dat wel zijn.
Het is belangrijk dat de werkgever een goede reden heeft voor het stellen van het voorschrift. Veiligheid of hygiëne, maar ook de wens tot uniformiteit en representativiteit, kunnen een goede reden vormen. Of de reden van de werkgever goed genoeg is, is onder andere afhankelijk van:
Het stellen van een kledingvoorschrift om te voldoen aan de wensen van een klant is alleen een goede reden indien de wensen van de klant ook gebaseerd zijn op een legitieme doelstelling. Vooroordelen van de klant of zijn werknemers zijn dat uiteraard niet.
In een uitspraak uit 2021 heeft het Europese Hof van Justitie de lat hoger gelegd. Een verbod op het dragen van politieke, levensbeschouwelijke en religieuze uitingen is alleen bij uitzondering toegestaan. Een dergelijk neutraliteitsbeleid moet aan drie eisen voldoen:
Als de werkgever regels opstelt die de rechten van de werknemer beperken, mag van de werkgever worden verwacht dat hij de werknemer zo mogelijk een alternatief voor het voorschrift aanbiedt, bijvoorbeeld een functie met minder of geen face-to-face klantcontact. Maar ook van de werknemer mag worden verwacht dat hij op redelijke eisen van de werkgever ingaat, zoals het dragen van kleding die een tatoeage bedekt of het uitdoen van piercings.
Indien er in het bedrijf een ondernemingsraad is, mogen het bedrijfsreglement en wijzigingen daarin niet zonder instemming van de ondernemingsraad worden ingevoerd.
Wilt u voorschriften opstellen ten aanzien van kleding of uiterlijke verzorging voor uw werknemers? Of wilt u meer informatie over het opstellen van een bedrijfsreglement? Neem dan contact met ons op:
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.
On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.
Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) handhaven. Wat zijn de gevolgen hiervan voor opdrachtgevers en zzp’ers?
Our longstanding partner Diplomatic Magazine has interviewed our employment law and diplomatic missions expert Jan Dop on the relevance of Dutch employment law for Embassies and Consulates in the Netherlands.
De hoogte van het wettelijk minimumuurloon verandert ieder half jaar. Wat zijn de nieuwe bedragen per 1 juli 2024?