Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Personeel: Verplichte klokkenluidersregeling

Publicatiedatum 11 mei 2015

Heeft u nog geen klokkenluidersregeling ingevoerd? Vanaf 1 juli 2016 bent u dit verplicht. Lees in onze blog wat deze verplichting precies inhoudt.

luidklok-social-media.d9cd13

Vanaf 1 juli 2016 is het voor iedere onderneming met ten minste 50 werknemers in dienst verplicht om een klokkenluidersregeling te hebben. Een klokkenluidersregeling is een procedure voor hoe een onderneming omgaat met het intern melden van vermoedens van misstanden.

Vaak ondervinden klokkenluiders nadelige gevolgen van het doen van een melding. Zij worden bijvoorbeeld ontslagen of buitengesloten door collega’s. Een klokkenluidersregeling moet dan ook veilig melden mogelijk maken.

In de klokkenluidersregeling staat in ieder geval het volgende vermeld:

  • Voor wie de regeling is bedoeld
  • Wat er kan worden gemeld
  • Bij wie dit kan worden gemeld
  • Hoe de procedure verloopt
  • Dat de klokkenluider bescherming geniet

Heeft u nog geen klokkenluidersregeling ingevoerd? Zorg er dan in ieder geval voor dat u dit voor 1 juli 2016 wel heeft gedaan. Let op:

  • De ondernemingsraad heeft bij het vaststellen en wijzigen van de klokkenluidersregeling een instemmingsrecht
  • U dient een schriftelijk of elektronisch exemplaar van de klokkenluidersregeling te verstrekken aan uw werknemers

Op het niet hebben van een klokkenluidersregeling staat geen boete of andere sanctie. Wanneer uw bedrijf echter geen interne regeling heeft, zal de klokkenluider zich elders moeten melden. Dan loopt u het risico dat uw bedrijf negatief in het nieuws komt.

Meer informatie

Heeft u vragen over de klokkenluidersregeling of vraagt u zich af aan welke verplichtingen u als werkgever nog meer moet voldoen? Wij helpen u graag! Neem contact op met Russell Advocaten:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Werknemer of zzp’er: wanneer is iemand ondernemer?

    Nu de Belastingdienst weer de Wet DBA handhaaft, is deze vraag nog belangrijker geworden. In een recente uitspraak over Uber-chauffeurs heeft de Hoge Raad extra handvatten gegeven om te bepalen of iemand zzp’er is.

    Lees meer

    Ontslag wegens disfunctioneren: 7 stappen voor werkgevers

    Als werkgevers het dienstverband van een werknemer willen beëindigen wegens disfunctioneren, moeten ze een aantal stappen nemen voordat ze dit mogen doen. Welke stappen moeten ze ondernemen?

    Lees meer

    Wat kan de ondernemingsraad doen om de sociale veiligheid binnen de onderneming te bevorderen?

    De ondernemingsraad heeft een belangrijke taak als het gaat om de arbeidsomstandigheden in de onderneming, inclusief de sociale veiligheid. Welke instrumenten heeft de OR om te zorgen voor een veilige bedrijfscultuur?

    Lees meer

    Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen: 4 stappen voor werkgevers

    Werknemers moeten ontslaan omdat het bedrijf in economisch zwaar weer is gekomen is een bittere ervaring. Nog vervelender wordt dit als u hierbij in ingewikkelde juridische problemen verzeild raakt. Met welke punten dient u als werkgever rekening te houden als u werknemers moet ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen?

    Lees meer

    Veranderingen in het arbeidsrecht per 1 januari 2025: wat moet je weten?

    De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.

    Lees meer

    Een inclusief feestdagenbeleid

    De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.

    Lees meer