Als een van uw werknemers langdurig ziek is moet u als werkgever het loon blijven doorbetalen, mag u de werknemer niet ontslaan en bent u verantwoordelijk voor de re-integratie van de werknemer.
Is een van uw werknemers langdurig ziek? Dan heeft u als werkgever tijdens de eerste twee ziektejaren verschillende verplichtingen ten opzichte van die werknemer. U moet namelijk:
U mag de arbeidsovereenkomst met de zieke werknemer gedurende de eerste twee jaren van de ziekte niet eenzijdig beëindigen. Dit is het opzegverbod tijdens ziekte. Het opzegverbod geldt niet bij:
Een opzegging in strijd met het opzegverbod is vernietigbaar.
Tijdens het eerste ziektejaar moet u ten minste 70% van het loon van de werknemer en minimaal het wettelijk minimumloon doorbetalen. Tijdens het tweede ziektejaar betaalt u ook minimaal 70% van het loon, maar bent u niet langer minimaal het wettelijk minimumloon verschuldigd. Betaalt u het loon niet door, dan kan de werknemer dit alsnog afdwingen bij de rechter, inclusief een verhoging die kan oplopen tot de helft van het verschuldigde salaris.
U bent verplicht er samen met de werknemer voor te zorgen dat hij zo snel mogelijk weer aan het werk gaat. Als u zich niet (voldoende) inspant voor de re-integratie van de werknemer, dan kan de loondoorbetalingsperiode worden verlengd. Schakel daarom de bedrijfsarts of arbodienst in en laat deze in ieder geval binnen zes weken na de ziekmelding een probleemanalyse opstellen.
Samen met de bedrijfsarts/arbodienst stelt u vervolgens binnen acht weken na de ziekmelding een plan van aanpak op, waarin de tussen u en de werknemer gemaakte afspraken ten aanzien van het re-integratietraject worden vastgelegd.
Houd tijdens de ziekteperiode in ieder geval één keer in de zes weken een voortgangsgesprek met de werknemer en plan na één jaar ziekte een eerstejaarsevaluatie. Als de werknemer wel kan werken, maar alleen in een andere functie, met aangepaste werktijden, of met behulp van scholing, dan dient u samen met de werknemer de mogelijkheden hiertoe te verkennen. Indien het niet mogelijk is om de werknemer binnen uw eigen bedrijf te laten re-integreren, moet u tijdig kijken of de werknemer bij een ander bedrijf kan re-integreren, het zogenoemde “tweede spoor”.
Let op: zorg ervoor dat alle re-integratie-inspanningen schriftelijk worden vastgelegd!
Niet alleen u heeft verplichtingen wanneer een werknemer langdurig ziek is. Ook de werknemer moet zich inspannen voor zijn re-integratie. Als de werknemer verzuimt zijn verplichtingen na te komen, en bijvoorbeeld via sociale media blijkt helemaal niet zo ziek meer te zijn of zijn re-integratie te belemmeren, dan kunt u hieraan sancties verbinden.
Wilt u meer informatie over uw verplichtingen ten opzichte van zieke werknemers of over wat er gebeurt na de eerste twee ziektejaren? Wij vertellen u graag wat u allemaal mag doen en wat u allemaal moet doen! Neem contact met ons op:
Uw werknemer meldt zich ziek. Wat moet u nu doen om een loonsanctie te voorkomen? Wij geven u een handig stappenplan.
Wat gebeurt er wanneer uw werknemer ziek wordt tijdens zijn vakantieverlof? Of wanneer een langdurig zieke werknemer op vakantie wil? Lees het hier!
Tot wel drie jaar loon doorbetalen bij ziekte, de UWV-arts die de bedrijfsarts overrulet en korting op je WIA-uitkering als je gaat werken. Drie grote ergernissen als werknemers ziek zijn die het kabinet wil aanpakken. Wat zijn de plannen?
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.