Wat is het verschil tussen een overeenkomst van opdracht en een arbeidsovereenkomst? Weet u zeker dat die ene opdrachtnemer niet valt te kwalificeren als werknemer? En waarom is dit verschil van belang?
Een opdrachtgever en opdrachtnemer sluiten een overeenkomst van opdracht. De opdrachtnemer voert werkzaamheden uit en de opdrachtgever betaalt hiervoor. Maar wat is het verschil met een arbeidsovereenkomst? Weet u zeker dat die ene opdrachtnemer niet valt te kwalificeren als werknemer? En waarom is dit verschil van belang?
Het verschil tussen een arbeidsovereenkomst en een overeenkomst van opdracht is belangrijk voor de volgende vragen:
Met alleen de titel ‘overeenkomst van opdracht’ boven het contract zetten, heeft u niet uitgesloten dat u als werkgever wordt beschouwd. Volgens een recente uitspraak van de Hoge Raad dient bij de kwalificatie van de overeenkomst namelijk niet gekeken te worden naar wat de bedoeling van de partijen is geweest bij het sluiten van de overeenkomst, maar naar de inhoud van de gemaakte afspraken – welke rechten en verplichtingen zijn overeengekomen – en de manier waarop zij invulling hebben gegeven aan deze overeenkomst: de feitelijke uitvoering hiervan.
Wat is nu bij de feitelijke uitvoering van belang? Waar dient u op te letten en wanneer zal de overeenkomst worden gekwalificeerd als arbeidsovereenkomst?
Wanneer wordt voldaan aan een drietal voorwaarden, dan zal de overeenkomst worden gezien als arbeidsovereenkomst. Deze voorwaarden luiden als volgt:
Zorg er dus voor dat niet alleen bij het sluiten van de overeenkomst, maar ook gedurende de gehele looptijd hiervan duidelijk is wat de aard van de overeenkomst is. Zo voorkomt u dat hierover misverstanden ontstaan met uw contractspartij.
Wilt u meer weten over arbeidsrelaties of heeft u hulp nodig bij de kwalificering hiervan? Dan kunt u contact opnemen met Russell Advocaten. Ook voor al uw andere vragen met betrekking tot het arbeidsrecht zijn wij u graag van dienst!
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.
On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.
Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) handhaven. Wat zijn de gevolgen hiervan voor opdrachtgevers en zzp’ers?
Our longstanding partner Diplomatic Magazine has interviewed our employment law and diplomatic missions expert Jan Dop on the relevance of Dutch employment law for Embassies and Consulates in the Netherlands.
De hoogte van het wettelijk minimumuurloon verandert ieder half jaar. Wat zijn de nieuwe bedragen per 1 juli 2024?