Wat is het verschil tussen een overeenkomst van opdracht en een arbeidsovereenkomst? Weet u zeker dat die ene opdrachtnemer niet valt te kwalificeren als werknemer? En waarom is dit verschil van belang?
Een opdrachtgever en opdrachtnemer sluiten een overeenkomst van opdracht. De opdrachtnemer voert werkzaamheden uit en de opdrachtgever betaalt hiervoor. Maar wat is het verschil met een arbeidsovereenkomst? Weet u zeker dat die ene opdrachtnemer niet valt te kwalificeren als werknemer? En waarom is dit verschil van belang?
Het verschil tussen een arbeidsovereenkomst en een overeenkomst van opdracht is belangrijk voor de volgende vragen:
Met alleen de titel ‘overeenkomst van opdracht’ boven het contract zetten, heeft u niet uitgesloten dat u als werkgever wordt beschouwd. Volgens een recente uitspraak van de Hoge Raad dient bij de kwalificatie van de overeenkomst namelijk niet gekeken te worden naar wat de bedoeling van de partijen is geweest bij het sluiten van de overeenkomst, maar naar de inhoud van de gemaakte afspraken – welke rechten en verplichtingen zijn overeengekomen – en de manier waarop zij invulling hebben gegeven aan deze overeenkomst: de feitelijke uitvoering hiervan.
Wat is nu bij de feitelijke uitvoering van belang? Waar dient u op te letten en wanneer zal de overeenkomst worden gekwalificeerd als arbeidsovereenkomst?
Wanneer wordt voldaan aan een drietal voorwaarden, dan zal de overeenkomst worden gezien als arbeidsovereenkomst. Deze voorwaarden luiden als volgt:
Zorg er dus voor dat niet alleen bij het sluiten van de overeenkomst, maar ook gedurende de gehele looptijd hiervan duidelijk is wat de aard van de overeenkomst is. Zo voorkomt u dat hierover misverstanden ontstaan met uw contractspartij.
Wilt u meer weten over arbeidsrelaties of heeft u hulp nodig bij de kwalificering hiervan? Dan kunt u contact opnemen met Russell Advocaten. Ook voor al uw andere vragen met betrekking tot het arbeidsrecht zijn wij u graag van dienst!
Nu de Belastingdienst weer de Wet DBA handhaaft, is deze vraag nog belangrijker geworden. In een recente uitspraak over Uber-chauffeurs heeft de Hoge Raad extra handvatten gegeven om te bepalen of iemand zzp’er is.
Als werkgevers het dienstverband van een werknemer willen beëindigen wegens disfunctioneren, moeten ze een aantal stappen nemen voordat ze dit mogen doen. Welke stappen moeten ze ondernemen?
De ondernemingsraad heeft een belangrijke taak als het gaat om de arbeidsomstandigheden in de onderneming, inclusief de sociale veiligheid. Welke instrumenten heeft de OR om te zorgen voor een veilige bedrijfscultuur?
Werknemers moeten ontslaan omdat het bedrijf in economisch zwaar weer is gekomen is een bittere ervaring. Nog vervelender wordt dit als u hierbij in ingewikkelde juridische problemen verzeild raakt. Met welke punten dient u als werkgever rekening te houden als u werknemers moet ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen?
De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.