Kan een uitlener de door hem uitgeleende arbeidskracht aan een concurrentie- of relatiebeding houden als deze arbeidskracht als zzp’er aan de slag gaat bij de voormalig inlener?
Kan een uitlener de door hem uitgeleende arbeidskracht aan een concurrentie- of relatiebeding houden als deze arbeidskracht als zzp’er aan de slag gaat bij de voormalig inlener?
In de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) is het belemmeringsverbod opgenomen. Dit verbod houdt in dat de werknemer niet mag worden belemmerd om in dienst te treden bij de inlener. Een concurrentie- of relatiebeding in de arbeidsovereenkomst tussen de werknemer en de uitlener is daardoor niet geldig.
In 2016 oordeelde het Hof Arnhem-Leeuwarden dat het belemmeringsverbod niet van toepassing is indien de werknemer zijn werkzaamheden bij het voorheen inlenende bedrijf voortzet als zzp’er. De Hoge Raad maakt echter in een recent arrest duidelijk dat dit anders zit. Het belemmeringsverbod kan wél van toepassing zijn wanneer de ex-werknemer rechtstreeks, op basis van een overeenkomst van opdracht, voor de inlener gaat werken.
Het belemmeringsverbod is namelijk gebaseerd op de Europese Uitzendrichtlijn. Daarom moet het belemmeringsverbod volgens de Hoge Raad op dezelfde wijze worden uitgelegd als die richtlijn. De Europese Uitzendrichtlijn verbiedt namelijk niet alleen het belemmeren van het sluiten van een arbeidsovereenkomst. Ook het belemmeren van “het tot stand komen van een arbeidsverhouding” met het voorheen inlenende bedrijf is verboden.
Er is sprake van een ‘arbeidsverhouding’ wanneer “een persoon gedurende een bepaalde tijd voor een ander en onder diens leiding prestaties levert en in ruil daarvoor een vergoeding ontvangt”. Dit is dus een ruimer begrip dan een ‘arbeidsovereenkomst’. Volgens de Hoge Raad kan de rechtsverhouding tussen een zzp’er en de inlener kwalificeren als arbeidsverhouding.
Een zzp’er kan zich dus beroepen op het belemmeringsverbod, als deze onder leiding van het voorheen inlenende bedrijf werkt. Het bestaan van een gezagsverhouding is echter juist wat een zzp’er en de opdrachtgever over het algemeen willen vermijden. Dit past immers niet bij de zelfstandigheid van een zzp’er in het kader van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA). Een gezagsverhouding kan namelijk een aanwijzing zijn voor werken in loondienst, met alle fiscale gevolgen van dien. Of zzp’ers zich nog op het belemmeringsverbod zullen willen beroepen, is dus maar de vraag.
Wilt u meer informatie over het belemmeringsverbod of over het in- en uitlenen van arbeidskrachten? Neem dan contact met ons op:
Het is de nachtmerrie van iedere detacheerder: een werknemer waarin veel is geïnvesteerd treedt in dienst bij het bedrijf waar hij gedetacheerd is. Valt daar wat tegen te doen? Wanneer is het belemmeringsverbod uit de Waadi van toepassing?
Wat is het verschil tussen een overeenkomst van opdracht en een arbeidsovereenkomst? Weet u zeker dat die ene opdrachtnemer niet valt te kwalificeren als werknemer? En waarom is dit verschil van belang?
Het kabinet doet een nieuw voorstel om meer duidelijkheid te geven over wie werknemer en wie zelfstandige is. Wat houdt deze Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring in?
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.
On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.