Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Personeel: Ontslagroute wordt afhankelijk van reden ontslag

Publicatiedatum 23 april 2015

Per 1 juli 2015 kan de werkgever niet langer kiezen om een werknemer via het UWV óf via de kantonrechter te ontslaan. Afhankelijk van de reden voor het ontslag komt er één vaste ontslagroute.

exit-social-media.f41cf4

Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid

UWV of ontslaghoorcommissie

Voor een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid zal de werkgever toestemming nodig hebben van het UWV. Indien in een toepasselijke cao een ontslaghoorcommissie (ook wel ontslagcommissie genoemd) is aangewezen heeft de werkgever voor ontslag wegens bedrijfseconomische redenen toestemming nodig van deze commissie (in plaats van de toestemming van het UWV).

Ontslagvolgorde bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen

Het afspiegelingsbeginsel blijft van toepassing bij het vaststellen van de werknemers die door de werkgever moeten worden voorgedragen voor ontslag wegens bedrijfseconomische redenen. Kort gezegd: binnen een bepaalde categorie uitwisselbare functies moet per leeftijdscategorie de werknemer met het kortste dienstverband worden ontslagen. Zie hierover uitvoeriger: Russell Advocaten, Handboek Ontslagrecht). De werkgever krijgt echter de mogelijkheid om werknemers die bovengemiddeld presteren of die naar zijn verwachting over een meer dan gemiddelde potentie beschikken voor de toekomst buiten de toepassing van het afspiegelingsbeginsel te houden. Er komt daarom een ministeriële regeling op grond waarvan de werkgever onder voorwaarden tot maximaal 10% van de werknemers die op grond van het afspiegelingsbeginsel voor ontslag in aanmerking zouden komen van afspiegeling kan afwijken. De toepassing van deze regeling moet bij cao worden overeengekomen. Wanneer bij cao een ontslaghoorcommissie is ingesteld kan in diezelfde cao geheel van het afspiegelingsbeginsel worden afgeweken.

Opzeggen binnen vier weken na toestemming

Na het verkrijgen van de toestemming voor ontslag zal de werkgever de arbeidsovereenkomst binnen 4 weken moeten opzeggen. Wordt de arbeidsovereenkomst niet binnen 4 weken opgezegd, dan vervalt de toestemming en zal deze opnieuw moeten worden aangevraagd.

Protest werknemer tegen verlenen toestemming

Als de werknemer het niet eens is met de verleende toestemming en zijn daaropvolgende ontslag, dan kan hij de kantonrechter verzoeken om zijn arbeidsovereenkomst te herstellen of aan hem een billijke vergoeding (zie ontslagvergoeding) toe te kennen. De kantonrechter zal het verzoek aan dezelfde criteria toetsen als het UWV of de ontslagcommissie.

Protest werkgever tegen weigeren toestemming

Wanneer het UWV of de ontslagcommissie geen toestemming verleent voor de opzegging, kan de werkgever de arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig opzeggen. In dat geval kan de werkgever de kantonrechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De kantonrechter zal het verzoek aan dezelfde criteria toetsen als het UWV of de ontslagcommissie.

Ontslag wegens persoonlijke redenen of verstoorde arbeidsrelatie

Ontbinding door de kantonrechter

Een ontslag wegens persoonlijke redenen (anders dan langdurige arbeidsongeschiktheid) of een verstoorde arbeidsrelatie is alleen mogelijk via een ontbindingsverzoek bij de kantonrechter.

Hoger beroep en cassatie

In tegenstelling tot nu het geval is, wordt het mogelijk om tegen alle beslissingen van de kantonrechter in arbeidsrechtelijke geschillen in hoger beroep en cassatie te gaan. Dus ook tegen een af- of toewijzing van een ontbindingsverzoek.

Actie

  • Laat voordat u een ontslagprocedure begint controleren bij welke instantie u deze moet voeren.
  • Houd rekening met de mogelijkheid van langere ontslagprocedures.
  • Houd een adequaat personeelsdossier bij.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het nieuwe arbeidsrecht? Of heeft u andere vragen over het aannemen en het ontslag van personeel? Dan kunt u contact opnemen met:
mr. Jan Dop (jan.dop@russell.nl).

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.