Een werknemer die dronken op het werk komt of die vanwege een alcoholverslaving geregeld niet op het werk verschijnt, kunt u niet zomaar ontslaan. In zijn noot voor het juridische tijdschrift JAR legt mr. Jan Dop uit waar de werkgever bij ontslag wegens alcoholgebruik op moet letten. Hieronder vindt u de hoofdlijnen van zijn tekst.
Bij een incident op het werk waarbij alcoholgebruik door een werknemer betrokken is, heeft de werkgever verschillende opties. Hij kan ten eerste kiezen voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst door een verzoek in te dienen bij de kantonrechter. Dit kan bijvoorbeeld op grond van verwijtbaar handelen van de werknemer. Ten tweede kan de werkgever de werknemer op staande voet ontslaan. In dat laatste geval moet er een dringende reden voor het ontslag aanwezig zijn. Wanneer is dit het geval? Hoe beoordeelt de rechter dit en welke feiten en omstandigheden weegt deze hierbij af?
In ontslagzaken waarbij alcoholgebruik van de werknemer een rol speelt, zijn de volgende omstandigheden van belang bij de beoordeling van de vraag of er een dringende reden aanwezig is:
Ook is het de vraag of sprake is van een incident op het werk waarbij alcoholgebruik betrokken is, of dat sprake is van een alcoholverslaving. Alcoholverslaving is namelijk een ziekte, en bij ziekte geldt er een opzegverbod. Pas wanneer een werknemer twee jaar of langer onafgebroken ziek is geweest, geldt dit opzegverbod niet meer. Door herhaalde terugval in de verslaving, wat veel voorkomt, kan de werkgever worden geconfronteerd met een werknemer die wel langer dan 2 jaar, maar niet onafgebroken ziek is. Hij kan deze dus toch niet ontslaan.
De werkgever van een alcoholverslaafde verzekeringsarts verzocht de kantonrechter om beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Hij was namelijk van mening dat sprake was van een verstoorde arbeidsverhouding. De rechter wees dit verzoek af. Het verzoek zou alleen te maken hebben met de ziekte van werknemer. Dus gold er een opzegverbod. Hoewel de arts al langer dan drie jaar ziek was, was hij niet twee jaar aaneengesloten arbeidsongeschikt geweest. Het opzegverbod was daarom nog steeds van kracht. Hierbij speelde ook mee dat de arts meewerkte aan zijn behandeling.
Een schoonmaakster met een jarenlang alcoholprobleem had minder geluk. Haar alcoholverslaving leidde namelijk tot incidenten op het werk. Haar ontslag op staande voet werd daarom rechtvaardig geacht. Ook na een waarschuwing te hebben gekregen, verscheen zij onder invloed op de werkvloer. Voorafgaand aan de eerste afspraak met de verslavingszorg had zij zich alvast wat moed ingedronken, ook al moest zij eerst nog een aantal uren werken. Bovendien had zij verzuimd tijdig adequate behandeling voor haar verslaving te volgen, waar haar werkgever haar voldoende mogelijkheid toe had geboden. De rechter oordeelde wel dat de schoonmaakster niet ernstig verwijtbaar had gehandeld. Daarom had zij recht op een transitievergoeding. Dat is nieuw sinds het gewijzigde ontslagrecht. Een werknemer die terecht op staande voet is ontslagen kan toch recht hebben op een transitievergoeding.
Wilt u meer weten over ontslag wegens alcoholgebruik en waarop u hierbij moet letten als werkgever? Of heeft u andere vragen met betrekking tot het arbeidsrecht? Neem dan contact op met Russell Advocaten:
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.
On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.
Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) handhaven. Wat zijn de gevolgen hiervan voor opdrachtgevers en zzp’ers?
Our longstanding partner Diplomatic Magazine has interviewed our employment law and diplomatic missions expert Jan Dop on the relevance of Dutch employment law for Embassies and Consulates in the Netherlands.