Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Personeel: In drie dagen van kosteloos ontslag naar vaste baan met transitievergoeding

Publicatiedatum 5 april 2017

Voor welke periode een arbeidsovereenkomst wordt aangegaan, is van groot belang voor de rechten en verplichtingen van zowel de werkgever als de werknemer. Dit geldt vooral wanneer een dienstverband van in totaal drie jaren in zicht komt.

ontslag

Duur van het dienstverband

Binnen een paar dagen kan er veel veranderen in de rechten en verplichtingen bij een beëindiging van een arbeidsovereenkomst. Wij bespreken deze veranderingen aan de hand van het volgende voorbeeld:

Een werkgever en werknemer zijn een arbeidsovereenkomst voor een jaar aangegaan. De arbeidsrelatie bevalt goed en werkgever en werknemer besluiten het dienstverband voort te zetten. Waar moet de werkgever zich van bewust zijn bij het bepalen van de duur van de tweede arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd?

Drie jaar of minder

Wordt de tweede arbeidsovereenkomst voor korter dan twee jaar aangegaan, dan eindigt de arbeidsovereenkomst automatisch wanneer deze periode verstreken is. De werkgever moet een transitievergoeding aan de werknemer betalen wanneer deze tweede arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever niet wordt voortgezet. De werkgever moet bovendien voldoen aan de aanzegplicht.

Drie jaar plus één dag

Bedraagt de periode van de tweede arbeidsovereenkomst meer dan twee jaar, dan is de ketenregeling van toepassing. De arbeidsovereenkomsten overschrijden dan in totaal namelijk de periode van 36 maanden. Dat brengt met zich mee dat de tweede arbeidsovereenkomst geldt als een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Dit heeft grote gevolgen voor de beëindigingsmogelijkheden van de werkgever. Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan immers alleen beëindigd worden met goedvinden van de werknemer. Deze zal daarmee doorgaans alleen bij dreigend ontslag op staande voet of bij een hoge vergoeding akkoord gaan. Gaat de werknemer niet akkoord, dan is de werkgever afhankelijk van toestemming van het UWV of ontbinding door de kantonrechter. In de laatste twee gevallen is de werkgever een transitievergoeding verschuldigd bij beëindiging van het dienstverband.

Advies

Bij een beëindiging van een arbeidsovereenkomst kan de situatie binnen een paar dagen dus compleet veranderd kan zijn. Wees daarom goed bewust van de gevolgen die de keuze voor een specifieke duur van een arbeidsovereenkomst heeft.

Contact

Wilt u meer weten over de rechten en verplichtingen van werkgevers en werknemers afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst? Of wilt u advies bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst? Neem dan contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Personeel: aanscherping ketenregeling

    De komende periode zal er veel veranderen in het arbeidsrecht. Russell Advocaten zal u door middel van een reeks nieuwsflitsen hierover informeren. Deze keer: de aanscherping van de ketenregeling.

    Lees meer

    4 November 2024: Dutch Labour Law Basics for Diplomats

    On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.

    Lees meer

    2 October 2024: Labor and Employment Client Seminar by Primerus

    On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.

    Lees meer

    24 September 2024: Risk management: social media in the company

    On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.

    Lees meer

    1 januari 2025: Belastingdienst gaat wet DBA handhaven

    Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) handhaven. Wat zijn de gevolgen hiervan voor opdrachtgevers en zzp’ers?

    Lees meer

    Dutch employment law: 6 clauses that should be included in an employment contract

    Our longstanding partner Diplomatic Magazine has interviewed our employment law and diplomatic missions expert Jan Dop on the relevance of Dutch employment law for Embassies and Consulates in the Netherlands.

    Lees meer