Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Personeel: aanscherping ketenregeling

Publicatiedatum 29 januari 2015

De komende periode zal er veel veranderen in het arbeidsrecht. Russell Advocaten zal u door middel van een reeks nieuwsflitsen hierover informeren. Deze keer: de aanscherping van de ketenregeling.

keten

Sneller vaste arbeidsovereenkomst voor flexwerkers

De zogenaamde ketenregeling voor werknemers met een tijdelijke arbeidsovereenkomst is aangescherpt. Daardoor hebben zij eerder recht op een vaste arbeidsovereenkomst. Dat is het geval bij het 4e contract of na 3 jaar. De keten kan worden doorbroken door een periode van 6 maanden (nu 3) tussen de contracten.

Beperking mogelijkheid tot afwijking bij cao

De mogelijkheid om bij cao af te wijken van de ketenregeling is beperkt. Bij cao kunnen partijen slechts afwijken ten aanzien van uitzendovereenkomsten of wanneer de intrinsieke aard van de bedrijfsvoering dit vereist (het mag daarbij niet gaan om normale schommelingen in de bedrijfsvoering als gevolg van economische omstandigheden). Afwijken kan slechts tot ten hoogste 6 contracten in een periode van ten hoogste 4 jaar. Het is niet toegestaan om van de tussenperiode van 6 maanden af te wijken.

Ruimere mogelijkheid tot afwijking specifieke groepen werknemers

Voor een aantal specifieke groepen werknemers zullen ruimere afwijkingsmogelijkheden gaan gelden. Zo kan ten aanzien van bestuurders van rechtspersonen bij schriftelijke overeenkomst en voor arbeidsovereenkomsten die overwegend zijn aangegaan vanwege de educatie van de werknemer bij cao worden afgeweken van de termijn van 3 jaar. Van het maximale aantal contracten is geen afwijking toegestaan. De ketenregeling kan geheel worden uitgesloten ten aanzien van functies binnen bepaalde bedrijfstakken die daartoe door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn aangewezen. Bijvoorbeeld omdat het voor die functies bestendig gebruik is en het vanwege de intrinsieke aard van de bedrijfsvoering van die functies noodzakelijk is dat de arbeid uitsluitend wordt verricht op basis van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. Een voorbeeld is hiervan is de profvoetbalsector.

Ketenregeling niet van toepassing

De ketenregeling zal niet van toepassing zijn op arbeidsovereenkomsten die zijn aangegaan in verband met een beroepsbegeleidende leerweg. Daarnaast is de ketenregeling niet van toepassing op werknemers van jonger dan 18 jaar die gemiddeld maximaal 12 uur per week werken.

Sneller sprake van opvolgend werkgeverschap

Er zal ook sneller sprake zijn van opvolgend werkgeverschap. Hierdoor blijft de ketenregeling van toepassing op elkaar opvolgende arbeidsovereenkomsten van dezelfde werknemer bij verschillende werkgevers. Bijvoorbeeld in geval van uitzendrelaties of een doorstart/overname na faillissement. In tegenstelling tot wat op grond van de vaste jurisprudentie geldt, is niet langer vereist dat de nieuwe werkgever inzicht heeft in de hoedanigheid en de geschiktheid van de werknemer. Het vereiste dat de werknemer bij de opvolgend werkgever vergelijkbare arbeid moet verrichten blijft echter wel bestaan. Net als nu het geval is, kan de toepasselijkheid van de ketenregeling bij opvolgend werkgeverschap bij cao worden uitgesloten.

Vast contract met beëindigingsovereenkomst niet langer mogelijk

Werkgevers sluiten soms gelijktijdig met het vierde contract (dat voor onbepaalde tijd geldt) een beëindigingsovereenkomst om zo de ketenregeling te omzeilen.

De Hoge Raad heeft op 9 januari 2015 geoordeeld dat deze constructie in strijd is met het recht. Hierdoor is het niet langer mogelijk om met een beëindigingsovereenkomst een extra contract voor bepaalde tijd te creëren.

Actie

  • Controleer de looptijd van uw tijdelijke contracten met werknemers.
  • Neem contact op met uw advocaat wanneer u met een werknemer een beëindigingsovereenkomst in het kader van een verlenging van de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft gesloten.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het nieuwe arbeidsrecht? Of heeft u vragen over tijdelijke contracten, detachering en andere vormen van flexibel werken? Dan kunt u contact opnemen met:
mr. Jan Dop (jan.dop@russell.nl).

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Veranderingen in het arbeidsrecht per 1 januari 2025: wat moet je weten?

    De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.

    Lees meer

    Een inclusief feestdagenbeleid

    De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.

    Lees meer

    4 November 2024: Dutch Labour Law Basics for Diplomats

    On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.

    Lees meer

    2 October 2024: Labor and Employment Client Seminar by Primerus

    On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.

    Lees meer

    24 September 2024: Risk management: social media in the company

    On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.

    Lees meer

    1 januari 2025: Belastingdienst gaat wet DBA handhaven

    Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) handhaven. Wat zijn de gevolgen hiervan voor opdrachtgevers en zzp’ers?

    Lees meer