Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Overgang van onderneming: Vereisten

Publicatiedatum 28 oktober 2015

Fusie of overname van een bedrijf? Dan kunnen ook de rechten en werknemers van het bedrijf overgaan naar de nieuwe eigenaar. Wanneer is dit het geval?

herplaatsing-social-media.fb6b52

Bent u van plan om te fuseren, een (deel van een) bedrijf over te nemen of uw bedrijf te splitsen? Dan dient u rekening te houden met Europese regelgeving die werknemers beschermt in geval van overgang van onderneming (Richtlijn 2001/23/EG). Russell Advocaten zal u in een reeks nieuwsflitsen inlichten over deze regelgeving en de gevolgen daarvan. Deze keer: de vereisten voor overgang van onderneming.

De onderneming moet na de overgang haar identiteit behouden

Indien sprake is van een overgang van onderneming gaan alle rechten en plichten uit de arbeidsovereenkomsten met de vervreemdende onderneming van rechtswege over naar de verkrijgende onderneming, dat wil zeggen zonder dat hiervoor nog iets gedaan moet worden. Het is dus van belang om te weten wat de vereisten zijn voor overgang van onderneming. Er is sprake van overgang van onderneming indien een onderneming bij overgang op grond van een overeenkomst, fusie of splitsing haar identiteit behoudt.

Er is een groot aantal (Europese) uitspraken over de vraag wanneer een overgang een overgang van onderneming is. Uit deze uitspraken blijkt dat het niet nodig is dat de vervreemder (de voormalig werkgever) en de verkrijger (de nieuwe werkgever) bedoelden om de onderneming te laten overgaan. Zelfs het bestaan van een directe contractuele relatie tussen de vervreemder en de verkrijger is niet vereist om aan te nemen dat sprake is van overgang van onderneming. Ook de overdracht van een enkele activiteit kan worden aangemerkt als overgang van onderneming, bijvoorbeeld de overdracht van alleen de schoonmaakafdeling van een bedrijf.

Om te bepalen of de onderneming haar identiteit heeft bewaard, moet met verschillende zaken rekening worden gehouden, waaronder:

  • de aard van de overgegane onderneming;
  • zijn er goederen, gebouwen, etc. overgedragen en de waarde van deze goederen;
  • is de meerderheid van de werknemers overgegaan;
  • zijn er klanten overgegaan;
  • de mate waarin de activiteiten voorafgaand aan de overgang overeenkomen met de activiteiten na de overgang;
  • de duur van de staking van de activiteiten, indien daar sprake van is geweest.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Europese regelgeving inzake overgang van onderneming en de gevolgen daarvan? Of heeft u andere vragen over arbeidsrecht? Dan kunt u contact opnemen met:
mr. Jan Dop (jan.dop@russell.nl).

Lees ook de andere nieuwsflitsen in deze reeks:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Een inclusief feestdagenbeleid

    De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.

    Lees meer

    4 November 2024: Dutch Labour Law Basics for Diplomats

    On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.

    Lees meer

    2 October 2024: Labor and Employment Client Seminar by Primerus

    On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.

    Lees meer

    24 September 2024: Risk management: social media in the company

    On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.

    Lees meer

    Enquêterecht: wanneer wordt een enquêteverzoek toegewezen?

    Voordat de Ondernemingskamer een enquêteverzoek kan toewijzen, moet sprake zijn van gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid of een juiste gang van zaken binnen een onderneming. Wanneer is dit het geval?

    Lees meer

    Charity law

    In an article in the April 2024 issue of Lady Justice, the magazine of the Women Lawyers Section of Primerus, Lisanne Meijerhof shares her passion and expertise in charity law. Why has she chosen to focus on the law of foundations and other philanthropic organizations? What legal issues should charities be aware of?

    Lees meer