Bent u van plan om te fuseren, een (deel van een) bedrijf over te nemen of uw bedrijf te splitsen? Dan dient u rekening te houden met Europese regelgeving die werknemers beschermt in geval van overgang van onderneming. Deze keer in onze reeks over dit onderwerp: het verbod om te ontslaan wegens overgang van onderneming.
Het is verboden werknemer(s) te ontslaan wegens of met het oog op de overgang van onderneming. Dit geldt zowel voor de vervreemder als voor de verkrijger van de onderneming. Handelt de werkgever in strijd met dit opzegverbod dat kan de werknemer binnen 2 maanden de rechter vragen om de opzegging te vernietigen of een vergoeding toe te kennen. Het is wel toegestaan om werknemers te ontslaan indien de ontslagreden geen verband houdt met de overgang van onderneming. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn het disfunctioneren van de werknemer of economische, technische of organisatorische redenen (de zg. ETO-redenen).
Indien de werknemer ondubbelzinnig weigert om in dienst te treden bij de verkrijger, zal de werknemer niet van rechtswege overgaan en zal zijn arbeidsovereenkomst met de vervreemder eindigen. Indien de reden voor de weigering door de werknemer ligt in een aanmerkelijk nadeel dat hij zal ondervinden als gevolg van de overgang van onderneming (bijvoorbeeld: een langere reistijd naar het werk) en die reden rechtvaardigt een beëindiging van de arbeidsovereenkomst, dan komt de beëindiging voor rekening van de werkgever en dient deze een transitievergoeding te betalen.
Wilt u meer weten over de Europese regelgeving inzake overgang van onderneming en de gevolgen daarvan? Of heeft u andere vragen over arbeidsrecht? Dan kunt u contact opnemen met:
mr. Jan Dop (jan.dop@russell.nl).
Lees ook de andere nieuwsflitsen in deze reeks:
Nu de Belastingdienst weer de Wet DBA handhaaft, is deze vraag nog belangrijker geworden. In een recente uitspraak over Uber-chauffeurs heeft de Hoge Raad extra handvatten gegeven om te bepalen of iemand zzp’er is.
Als werkgevers het dienstverband van een werknemer willen beëindigen wegens disfunctioneren, moeten ze een aantal stappen nemen voordat ze dit mogen doen. Welke stappen moeten ze ondernemen?
De ondernemingsraad heeft een belangrijke taak als het gaat om de arbeidsomstandigheden in de onderneming, inclusief de sociale veiligheid. Welke instrumenten heeft de OR om te zorgen voor een veilige bedrijfscultuur?
Werknemers moeten ontslaan omdat het bedrijf in economisch zwaar weer is gekomen is een bittere ervaring. Nog vervelender wordt dit als u hierbij in ingewikkelde juridische problemen verzeild raakt. Met welke punten dient u als werkgever rekening te houden als u werknemers moet ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen?
De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.