Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Overgang van onderneming: Plicht om de werknemers te informeren

Publicatiedatum 24 maart 2016

Bent u van plan om te fuseren, een (deel van een) bedrijf over te nemen of uw bedrijf te splitsen? Dan dient u rekening te houden met Europese regelgeving die werknemers beschermt in geval van overgang van onderneming. Deze keer in onze reeks over dit onderwerp: de verplichting voor de werkgever om de werknemers te informeren.

herplaatsing-social-media.fb6b52

Informatieplicht

De werkgever is verplicht om de werknemers die onder de overgang van onderneming vallen “tijdig” te informeren over de volgende punten:

  • het voorgenomen besluit tot overgang;
  • de voorgenomen datum van overgang;
  • de reden voor de overgang;
  • de juridische, economische en sociale gevolgen van de overgang voor de werknemers, en
  • de ten aanzien van de werknemers overwogen maatregelen.

Alle werknemers dienen geïnformeerd te worden, dus ook zij die niet onder de overgang van onderneming vallen. De informatieplicht geldt zowel voor de vervreemder als de verkrijger.

In de Nederlandse wetgeving is niet vastgelegd welke termijn als “tijdig” geldt. Van belang is dat de werknemers dienen te worden ingelicht op een tijdstip dat het besluit tot overgang nog niet definitief is en de datum van overgang nog niet is vastgesteld. Afhankelijk van de omstandigheden van het geval kan ook een termijn van ongeveer twee maanden nog tijdig zijn.

Gevolgen niet (tijdig) informeren werknemers

Het niet tijdig informeren van de werknemers heeft geen gevolgen voor de rechtsgeldigheid van de overgang van onderneming. Wel kan de werkgever (zowel vervreemder als verkrijger) hierdoor aansprakelijk worden voor schade op grond van onrechtmatige daad. Daarnaast kan de werknemer rechten ontlenen aan de gegeven informatie over de overgang van onderneming en kan hij de werkgever aanspreken op grond van goed werkgeverschap wanneer de gegeven informatie onjuist blijkt te zijn.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Europese regelgeving inzake overgang van onderneming en de gevolgen daarvan? Of heeft u andere vragen over arbeidsrecht? Dan kunt u contact opnemen met:
mr. Jan Dop (jan.dop@russell.nl).

Lees ook de andere nieuwsflitsen in deze reeks:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Veranderingen in het arbeidsrecht per 1 januari 2025: wat moet je weten?

    De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.

    Lees meer

    Een inclusief feestdagenbeleid

    De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.

    Lees meer

    4 November 2024: Dutch Labour Law Basics for Diplomats

    On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.

    Lees meer

    2 October 2024: Labor and Employment Client Seminar by Primerus

    On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.

    Lees meer

    24 September 2024: Risk management: social media in the company

    On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.

    Lees meer

    1 januari 2025: Belastingdienst gaat wet DBA handhaven

    Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) handhaven. Wat zijn de gevolgen hiervan voor opdrachtgevers en zzp’ers?

    Lees meer