Bent u van plan om te fuseren, een (deel van een) bedrijf over te nemen of uw bedrijf te splitsen? Dan dient u rekening te houden met Europese regelgeving die werknemers beschermt in geval van overgang van onderneming. Deze keer in onze reeks over dit onderwerp: Geldt de regeling ook bij faillissement?
De Europese wetgeving laat lidstaten vrij om te besluiten of de wetgeving betreffende overgang van onderneming ook van toepassing is in geval van faillissement. Nederland heeft bepaald dat deze wetgeving niet toepasselijk is indien de werkgever failliet is verklaard. Dit betekent dat wanneer de onderneming van een failliete werkgever overgaat, de werknemers niet automatisch overgaan naar de verkrijger (zoals bij overgang van onderneming het geval is).
Momenteel is er discussie over de vraag of de uitzondering op de regelgeving voor overgang van onderneming in geval van faillissement ook geldt voor de pre-packregeling. In de pre-packprocedure wordt al voor het begin van de formele faillissementsprocedure een stille bewindvoerder aangesteld om voorbereidingen te treffen voor een mogelijke (snelle) doorstart van het bedrijf, zodra dit officieel failliet is verklaard. Dit vergroot vaak de kansen op een succesvolle doorstart, omdat meer van de waarde van het bedrijf behouden kan blijven.
In de meeste pre-packprocedures krijgt een deel van de werknemers een baan in het doorgestarte bedrijf aangeboden, maar zullen anderen hun baan verliezen. Sommigen – vooral vakbonden – zijn echter van mening dat bij een pre-packprocedure alle werknemers automatisch overgaan naar het nieuwe bedrijf, omdat de procedure niet gericht is op liquidatie van het bedrijf, maar op een zo snel mogelijke doorstart daarvan. Volgens de vakbonden wordt de pre-packprocedure misbruikt als een goedkope en snelle manier om een bedrijf te reorganiseren, zonder rekening te hoeven houden met de rechten van de werknemers.
In Nederland zijn er verschillende rechtszaken geweest over de vraag of de regelgeving betreffende de overgang van onderneming ook geldt in geval van een pre-packprocedure. Meestal is de rechter van oordeel dat dit niet zo is. In een recente zaak over de pre-packprocedure van een grote kinderopvangorganisatie heeft de rechter echter besloten om aan het Europese Hof van Justitie te vragen om een toelichting op de regeling. Zeer waarschijnlijk zal dit leiden tot meer duidelijkheid over de reikwijdte van de wetgeving inzake overgang van onderneming.
Voorlopig is het nog niet duidelijk of in geval van een pre-packprocedure werknemers automatisch zullen overgaan naar het doorstartende bedrijf. Daarom verdient het aanbeveling dat u, indien u te maken hebt met een doorstart in het kader van een pre-packprocedure, zich goed informeert over de mogelijke risico’s hiervan. Ook bij reguliere faillissementen zullen werknemers meer inspraak krijgen.
Wilt u meer weten over de Europese regelgeving inzake overgang van onderneming en de gevolgen daarvan? Of heeft u andere vragen over arbeidsrecht? Dan kunt u contact opnemen met:
mr. Jan Dop (jan.dop@russell.nl).
Lees ook de andere nieuwsflitsen in deze reeks:
Nu de Belastingdienst weer de Wet DBA handhaaft, is deze vraag nog belangrijker geworden. In een recente uitspraak over Uber-chauffeurs heeft de Hoge Raad extra handvatten gegeven om te bepalen of iemand zzp’er is.
Als werkgevers het dienstverband van een werknemer willen beëindigen wegens disfunctioneren, moeten ze een aantal stappen nemen voordat ze dit mogen doen. Welke stappen moeten ze ondernemen?
De ondernemingsraad heeft een belangrijke taak als het gaat om de arbeidsomstandigheden in de onderneming, inclusief de sociale veiligheid. Welke instrumenten heeft de OR om te zorgen voor een veilige bedrijfscultuur?
Werknemers moeten ontslaan omdat het bedrijf in economisch zwaar weer is gekomen is een bittere ervaring. Nog vervelender wordt dit als u hierbij in ingewikkelde juridische problemen verzeild raakt. Met welke punten dient u als werkgever rekening te houden als u werknemers moet ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen?
De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.