Werknemers kunnen ook voor kleine vergrijpen op staande voet ontslagen worden. Belangrijk is dan wel dat zij weten dat dit mogelijk is, dat het beleid consequent gehandhaafd wordt en dat rekening wordt gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de werknemer.
Mag u uw werknemer op staande voet ontslaan na diefstal van een product met (zeer) lage waarde? Ja, dat mag! Maar uit een recent gepubliceerde uitspraak blijkt opnieuw dat dit niet zonder risico is.
Een werknemer van Action koopt voorafgaand aan zijn dienst 20 regenponcho’s bij deze winkel. Na zijn dienst pakt hij een plastic tasje van 3 cent, doet de regenponcho’s hierin en vertrekt zonder het tasje te betalen naar huis. Action ontslaat de werknemer vervolgens op staande voet voor diefstal. De werknemer kan zich hierin niet vinden en vecht zijn ontslag bij de rechter aan.
De rechter geeft de werknemer gelijk. Alhoewel hij door het plastic tasje mee te nemen zonder te betalen het zerotolerancebeleid van Action tegen diefstal heeft geschonden, gaat het ontslag op staande voet te ver. Het losse tasje is volgens de rechter eigenlijk niks waard. Daarnaast heeft het ontslag de werknemer zwaar getroffen: hij zit momenteel in de schuldsanering en had zijn leven net weer op de rails gekregen. Door het ontslag is hij opnieuw in financiële problemen gekomen. De rechter oordeelt dat de diefstal van een onbeduidend tasje niet opweegt tegen deze grote gevolgen van het ontslag voor de werknemer.
Bagateldelicten, waarbij een werknemer een product van (zeer) geringe waarde steelt met ontslag op staande voet als gevolg, komen regelmatig voor in de rechtspraak. Zo oordeelde de rechter al eens over het ontslag op staande voet na het opsmeren van een gratis testverpakking bodylotion, het stelen van € 0,50, het nemen van een hap uit een donut en het meenemen van een pak Optimel dat over de datum is.
Als de waarde zeer laag is, lijkt ontslag op staande voet soms een te zware maatregel. Anderzijds wilt u als werkgever op uw werknemers kunnen vertrouwen. Stelen is stelen en dat wilt u te allen tijde voorkomen.
Zoals ook uit de Action-uitspraak blijkt, is de rechter het niet altijd met de werkgever eens dat een ontslag op staande voet wegens zo’n bagateldelict terecht is. In dat geval moet u de werknemer weer in dienst nemen als deze dat nog wil en het loon doorbetalen over de periode dat de werknemer niet gewerkt heeft. Berust de werknemer in het ontslag dan moet u naast de transitievergoeding vaak ook nog een billijke vergoeding betalen.
Hoe vergroot u de kans dat de rechter het met u eens is? Wij geven drie tips:
Wilt u advies over het op staande voet ontslaan van een werknemer? Of wordt een door u gegeven ontslag aangevochten bij de rechter? Neem dan contact met ons op:
Wilt u een werknemer op staande voet ontslaan? Bekijk dan ons handige overzicht en weet binnen een paar minuten wat u moet doen en waar u op moet letten.
Het bewijs van een dringende reden voor ontslag op staande voet is niet eenvoudig, zeker als de werknemer ook nog ziek blijkt te zijn. Waar moet een werkgever rekening mee houden in zulke gevallen? Mr. Jan Dop legt uit in zijn noot voor het jurisprudentietijdschrift JAR.
De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.