Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Paul Russell

senior partner

Paul is een zeer ervaren, creatief en vasthoudend procesadvocaat

paul.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Kunst en recht: Regels voor online kunst(ver)koop

Publicatiedatum 13 juli 2017

Verkoopt u kunst aan consumenten via een webshop? Houd er dan rekening mee dat hiervoor strenge regels gelden. Aan welke verplichtingen moet u allemaal voldoen als online kunstverkoper?

e-commerce-social-media.93e8ef

Consumentenbescherming bij koop op afstand

Wanneer u kunstwerken verkoopt aan consumenten via het internet, dan gelden er andere regels dan voor fysieke verkoop in bijvoorbeeld een kunstgalerie. Bij (ver)koop via internet, ook wel koop op afstand genoemd, geniet de consument namelijk sinds 2014 extra bescherming. Zo heeft de koper meer rechten, de verkoper meer verplichtingen en zijn de sancties op niet-naleving van deze verplichtingen zwaarder.

Rechten kopers & verplichtingen verkopers

Informatieverplichting

Als kunstverkoper (galerie, veilinghuis, kunsthandelaar) moet u  op uw website allerlei informatie geven over de kunstwerken die u verkoopt en de voorwaarden waaronder die worden verkocht. Zo moet u de consument bijvoorbeeld informeren over:

  • Uw eigen gegevens, zoals een handelsnaam, vestigingsadres, telefoonnummer, fax- en emailadres.
  • De voornaamste kenmerken van de werken die u verkoopt (zoals de naam van de kunstenaar, het jaartal waarin het kunstwerk is gemaakt, de materialen die zijn gebruikt voor het vervaardigen hiervan).
  • De totale prijs van de producten (inclusief belastingen, leveringskosten et cetera).
  • De wijze van betaling en levering en de termijnen die hiervoor gelden.
  • De bedenktijd waar de consument recht op heeft.
  • De manier waarop de consument de overeenkomst kan ontbinden.

Levering

Nadat de consument de bestelling heeft afgerond en heeft betaald voor het kunstwerk,  moet u het werk binnen 30 dagen leveren, tenzij u met de consument een andere termijn heeft afgesproken.

Mocht er bij de levering iets mis gaan (bijvoorbeeld wanneer het kunstwerk beschadigd raakt of wordt gestolen), dan komt dit voor uw risico. Het risico gaat pas over op de koper wanneer deze het werk heeft ontvangen.

Bedenktijd/herroepingsrecht

Vanaf het moment dat de consument het kunstwerk in ontvangst heeft genomen, heeft deze veertien dagen de tijd om te bedenken of het naar wens is. Deze bedenktijd wordt ook wel de zichttermijn genoemd. Binnen de zichttermijn kan de koper het werk terugsturen, zonder hiervoor redenen op te hoeven geven. U moet het aankoopbedrag dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 30 dagen, terugbetalen aan de koper.

Het herroepingsrecht dient u op de website te vermelden. Indien u de consument niet informeert over het herroepingsrecht, kan de termijn waarbinnen deze zich op dit recht kan beroepen worden verlengd met maximaal 12 maanden.

Wat kunnen wij voor u doen?

Heeft u juridisch advies nodig over verkoop op afstand? Of wilt u dat wij kijken of uw webwinkel voldoet aan alle juridische vereisten? Wij helpen u hier graag bij. Ook kunnen wij u helpen met het opstellen van algemene voorwaarden voor online verkoop aan consumenten. Neem contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Regels voor online kunstveilingen

    Verzorgt uw veilinghuis online kunstveilingen? Wordt via uw website kunst geveild aan consumenten? Dan moet uw online veilingplatform aan strenge regels voldoen. Welke regels zijn dit?

    Lees meer

    Onderneming: Hoge boetes opgelegd aan webwinkels! Hoe voorkomt u dit?

    Hoge boetes en vervelende situaties met de klanten van uw webshop? Lees in dit artikel hoe u dat kunt voorkomen!

    Lees meer

    Verschillen tussen de franchise- en de distributieovereenkomst

    De franchiseovereenkomst en de distributieovereenkomst lijken veel op elkaar, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Welke gevolgen heeft het als u een franchiseovereenkomst sluit, terwijl dit eigenlijk een distributieovereenkomst is of omgekeerd? Hoe kunt u dit misverstand voorkomen?

    Lees meer

    Erfgoedwet: beschermde cultuurgoederen in particulier bezit

    De regering heeft in een brief aangegeven hoe zij de voorstellen uit de adviezen van de Commissie-Buma in regelgeving wil gaan omzetten. Wat betekent dit in de praktijk voor particulieren die kunst of andere cultuurgoederen in eigendom hebben? Maar eerst: wat zijn de regels voor de uitvoer van beschermde cultuurgoederen op dit moment?

    Lees meer

    Erfgoedwet: nieuwe regels voor bescherming cultuurgoederen in particulier bezit

    De regering heeft in een brief aangegeven hoe zij de voorstellen uit de adviezen van de Commissie-Buma in regelgeving wil gaan omzetten. Wat betekent dit in de praktijk voor particulieren die kunst of andere cultuurgoederen in eigendom hebben? Lost dit de problemen van eigenaren op?

    Lees meer

    6 aandachtspunten bij een aandeelhoudersovereenkomst

    De aandeelhoudersovereenkomst is de belangrijkste overeenkomst die tussen aandeelhouders en de vennootschap wordt gesloten. Welke zaken dient u in deze overeenkomst te regelen?

    Lees meer