Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Paul Russell

senior partner

Paul is een zeer ervaren, creatief en vasthoudend procesadvocaat

paul.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Kunst en recht: Regels voor online kunst(ver)koop

Publicatiedatum 13 juli 2017

Verkoopt u kunst aan consumenten via een webshop? Houd er dan rekening mee dat hiervoor strenge regels gelden. Aan welke verplichtingen moet u allemaal voldoen als online kunstverkoper?

e-commerce-social-media.93e8ef

Consumentenbescherming bij koop op afstand

Wanneer u kunstwerken verkoopt aan consumenten via het internet, dan gelden er andere regels dan voor fysieke verkoop in bijvoorbeeld een kunstgalerie. Bij (ver)koop via internet, ook wel koop op afstand genoemd, geniet de consument namelijk sinds 2014 extra bescherming. Zo heeft de koper meer rechten, de verkoper meer verplichtingen en zijn de sancties op niet-naleving van deze verplichtingen zwaarder.

Rechten kopers & verplichtingen verkopers

Informatieverplichting

Als kunstverkoper (galerie, veilinghuis, kunsthandelaar) moet u  op uw website allerlei informatie geven over de kunstwerken die u verkoopt en de voorwaarden waaronder die worden verkocht. Zo moet u de consument bijvoorbeeld informeren over:

  • Uw eigen gegevens, zoals een handelsnaam, vestigingsadres, telefoonnummer, fax- en emailadres.
  • De voornaamste kenmerken van de werken die u verkoopt (zoals de naam van de kunstenaar, het jaartal waarin het kunstwerk is gemaakt, de materialen die zijn gebruikt voor het vervaardigen hiervan).
  • De totale prijs van de producten (inclusief belastingen, leveringskosten et cetera).
  • De wijze van betaling en levering en de termijnen die hiervoor gelden.
  • De bedenktijd waar de consument recht op heeft.
  • De manier waarop de consument de overeenkomst kan ontbinden.

Levering

Nadat de consument de bestelling heeft afgerond en heeft betaald voor het kunstwerk,  moet u het werk binnen 30 dagen leveren, tenzij u met de consument een andere termijn heeft afgesproken.

Mocht er bij de levering iets mis gaan (bijvoorbeeld wanneer het kunstwerk beschadigd raakt of wordt gestolen), dan komt dit voor uw risico. Het risico gaat pas over op de koper wanneer deze het werk heeft ontvangen.

Bedenktijd/herroepingsrecht

Vanaf het moment dat de consument het kunstwerk in ontvangst heeft genomen, heeft deze veertien dagen de tijd om te bedenken of het naar wens is. Deze bedenktijd wordt ook wel de zichttermijn genoemd. Binnen de zichttermijn kan de koper het werk terugsturen, zonder hiervoor redenen op te hoeven geven. U moet het aankoopbedrag dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 30 dagen, terugbetalen aan de koper.

Het herroepingsrecht dient u op de website te vermelden. Indien u de consument niet informeert over het herroepingsrecht, kan de termijn waarbinnen deze zich op dit recht kan beroepen worden verlengd met maximaal 12 maanden.

Wat kunnen wij voor u doen?

Heeft u juridisch advies nodig over verkoop op afstand? Of wilt u dat wij kijken of uw webwinkel voldoet aan alle juridische vereisten? Wij helpen u hier graag bij. Ook kunnen wij u helpen met het opstellen van algemene voorwaarden voor online verkoop aan consumenten. Neem contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Regels voor online kunstveilingen

    Verzorgt uw veilinghuis online kunstveilingen? Wordt via uw website kunst geveild aan consumenten? Dan moet uw online veilingplatform aan strenge regels voldoen. Welke regels zijn dit?

    Lees meer

    Onderneming: Hoge boetes opgelegd aan webwinkels! Hoe voorkomt u dit?

    Hoge boetes en vervelende situaties met de klanten van uw webshop? Lees in dit artikel hoe u dat kunt voorkomen!

    Lees meer

    Het gebruik van algemene voorwaarden

    Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?

    Lees meer

    Turboliquidatie

    Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?

    Lees meer

    Hidden Gems: Treasured artwork adds to allure of Netherlands

    In his interview on “Hidden Gems – Treasured artwork adds to allure of Netherlands”, Reinier Russell talks about how artworks still reflect the spirit of the Golden Age and where they can be found.

    Lees meer

    4 stappen om een BV te beëindigen

    Ondernemers kunnen verschillende redenen hebben om te stoppen met hun onderneming. De verwachte winsten kunnen tegenvallen, een pensioen komt in zicht of er komt een einde aan een samenwerking (joint venture). Waar moeten ondernemers op letten bij het beëindigen van een onderneming?

    Lees meer