Om als OR goed te kunnen functioneren, is het belangrijk dat de OR bepaalde faciliteiten tot zijn beschikking heeft. Op welke faciliteiten heeft een OR minimaal recht?
Om als ondernemingsraad (hierna: OR) goed te kunnen functioneren, heeft de OR voldoende faciliteiten nodig. De OR-leden hebben minimaal recht op het volgende.
De OR heeft recht op het gebruik van voorzieningen die redelijkerwijs nodig zijn voor de vervulling van zijn taak. Hierbij kan gedacht worden aan een vergaderruimte, computer, kopieerapparaat, telefoon, e-mailadres of archiefkast. De kosten voor het gebruik van de benodigde voorzieningen mogen niet aan een maximum budget worden gebonden.
Ook kan de bestuurder een secretariaat toekennen aan de OR, bijvoorbeeld voor het notuleren tijdens overlegvergaderingen. De secretaris wordt in beginsel uit de werknemers binnen de onderneming gerekruteerd. Verder moet de OR de gelegenheid hebben om werknemers binnen de organisatie onder werktijd te raadplegen.
Let op: het gaat hier over voorzieningen die al aanwezig zijn binnen de onderneming. Is de OR van mening dat er ook nieuwe voorzieningen dienen te worden aangeschaft, dan moet de OR deze kosten en de noodzakelijkheid van de aanschaf met de ondernemer overleggen.
De vergaderingen van de OR moeten zoveel mogelijk onder werktijd plaatsvinden. De OR-leden worden tijdens deze vergaderingen gewoon doorbetaald. Elk jaar moeten de OR en de ondernemer gezamenlijk vaststellen hoeveel uren er redelijkerwijs nodig zullen zijn voor de uitoefening van de taken van de OR. Het minimaal aantal uren dat onder werktijd mag worden besteed aan OR-werkzaamheden bedraagt 60 uren.
Let op: onder OR-taken vallen alleen de taken die de OR op grond van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) heeft. De tijd die aan extra taken wordt besteed, valt buiten deze urenbegroting. Het is uiteraard wel aan te bevelen om hier ook afspraken over te maken.
Het is belangrijk dat OR-leden over voldoende kennis beschikken zodat zij hun taak goed kunnen uitvoeren. Daarom mogen OR-leden minimaal 5 dagen per jaar onder werktijd besteden aan scholing. Ook deze uren worden gewoon doorbetaald. De kosten die redelijkerwijze gemaakt worden voor scholing komen voor rekening van de ondernemer.
De OR mag één of meer deskundigen uitnodigen om een vergadering bij te wonen of een schriftelijk advies uit te brengen. De kosten voor het raadplegen van een deskundige zijn voor rekening van de ondernemer. De ondernemer moet wel voorafgaand op de hoogte zijn gesteld van deze kosten.
De kosten van het voeren van een rechterlijke procedure door de OR tegen de ondernemer kunnen ten laste van de ondernemer worden gebracht. Het gaat dan om kosten voor een advocaat en procesonkosten zoals griffierechten. De ondernemer moet wel voorafgaand van de kosten op de hoogte zijn gesteld. De ondernemer kan tegen de hoogte van de kosten bezwaar maken. Stem de hoogte van de kosten daarom goed van tevoren af.
De ondernemer en de OR kunnen de bovenstaande faciliteiten in overleg ook uitbreiden. Om zowel voor de OR als de ondernemer duidelijk te hebben waarop de OR recht heeft, is het aan te bevelen om afspraken goed vast te leggen in een schriftelijke ondernemingsovereenkomst.
Wilt u meer informatie over op welke faciliteiten de OR recht heeft? Bestaat er een geschil tussen de ondernemer en de OR over wat de OR nodig heeft? Wilt u de afspraken en faciliteiten van de OR neerleggen in een ondernemingsovereenkomst? Neem dan contact met ons op:
Iedere ondernemingsraad moet een reglement opstellen. Wat moet daar allemaal in worden geregeld? Wie is bevoegd het reglement vast te stellen, aan te vullen en te wijzigen? En is de ondernemer ook gebonden aan het reglement?
Een belangrijk voordeel van een enquêteprocedure is dat daarin snel voorzieningen kunnen worden getroffen om de onderneming te beschermen. Welke maatregelen kan de Ondernemingskamer nemen?
Een geschil tussen aandeelhouders kan tot problemen leiden binnen de onderneming. Bij een 50/50 verdeling van de aandelen kan de besluitvorming zelfs onmogelijk worden en in het ergste geval het voortbestaan van de onderneming in gevaar brengen. Hoe wordt een dergelijk geschil opgelost?
Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?
De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.