De ondernemer en de ondernemingsraad moeten tenminste twee maal per jaar met elkaar overleggen. Hoe kan de OR zorgen voor een effectief overleg?
Ten minste twee maal per jaar dient een overlegvergadering plaats te vinden, waarin de algemene gang van zaken van de onderneming wordt besproken (artikel 24 Wet op de ondernemingsraden, hierna: “WOR”). Hierbij zijn de ondernemer, de ondernemingsraad en eventuele bestuurders van de moedermaatschappij en/of commissarissen of niet-uitvoerende bestuurders verplicht aanwezig. Hoe bewerkstellig je als ondernemingsraad een doeltreffend overleg?
Een overlegvergadering kan op verzoek van de ondernemer of de ondernemingsraad plaatsvinden (artikel 23 WOR). Zij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het plaatsvinden van een overlegvergadering. De agenda bevat de onderwerpen die door de ondernemer of de OR bij de secretaris van de vergadering (meestal de secretaris van de OR) zijn aangemeld.
Welke onderwerpen worden besproken in een overlegvergadering over de algemene gang van zaken?
Het belang van deze overlegvergaderingen is aldus gelegen in het terugblikken naar de afgelopen periode, het bespreken van de grote lijnen en het als ondernemer en OR gezamenlijk vooruitkijken.
Het gebrek aan het hebben van een concrete agenda of het informeren van de ondernemingsraad voorafgaand aan het overleg, leidt vaak tot een monoloog van de ondernemer tijdens de overlegvergadering. Er zijn een aantal manieren voor de OR om dit te voorkomen en juist de dialoog op gang te brengen:
Trek na afloop van het overleg gezamenlijke conclusies en maak goede vervolgafspraken over de wijze waarop de OR in het vervolg betrokken wordt. Het verdient daarbij aanbeveling om tijdens de overlegvergadering notulen op te stellen, zodat hier achteraf naar kan worden teruggegrepen. Er dient bovendien een kort verslag van de overlegvergadering te worden opgesteld voor de achterban. Dit verslag van de overlegvergadering behoeft goedkeuring van de ondernemer en de ondernemingsraad.
Voor alle betrokken partijen is het nuttig een efficiënte en doeltreffende overlegvergadering te realiseren. Elke gesprekspartner heeft zijn eigen rol en verantwoordelijkheid. Door de dialoog op gang te brengen, kan worden gezorgd voor een breed draagvlak voor het beleid van de ondernemer, waarin alle belangen zijn meegenomen. De ondernemingsraad kan op verschillende manieren ervoor zorgen dat er een doeltreffend overleg plaatsvindt. Zo kan de OR bijdragen aan het vaststellen van een agenda, deze agenda vooraf opvragen en zich voorbereiden op de agendapunten, eigen voorstellen voorbereiden en ideeën opwerpen tijdens de vergadering.
Lees voor inhoudelijke discussies met de ondernemer ook onze 7 tips om als ondernemingsraad serieus te worden genomen door de ondernemer.
Heeft u vragen naar aanleiding van het bovenstaande? Neem dan gerust contact met ons op!
Nu de Belastingdienst weer de Wet DBA handhaaft, is deze vraag nog belangrijker geworden. In een recente uitspraak over Uber-chauffeurs heeft de Hoge Raad extra handvatten gegeven om te bepalen of iemand zzp’er is.
Een belangrijk onderdeel van de corporate governance is het naleven van de verschillende regels die voor de onderneming gelden: compliance. Hoe zorgt u dat uw bedrijf compliant wordt en blijft?
Als werkgevers het dienstverband van een werknemer willen beëindigen wegens disfunctioneren, moeten ze een aantal stappen nemen voordat ze dit mogen doen. Welke stappen moeten ze ondernemen?
De ondernemingsraad heeft een belangrijke taak als het gaat om de arbeidsomstandigheden in de onderneming, inclusief de sociale veiligheid. Welke instrumenten heeft de OR om te zorgen voor een veilige bedrijfscultuur?
De aandeelhoudersovereenkomst is de belangrijkste overeenkomst die tussen aandeelhouders en de vennootschap wordt gesloten. Welke zaken dient u in deze overeenkomst te regelen?
Het kan grote gevolgen hebben wanneer een orgaan binnen de vennootschap een besluit neemt waartoe het niet bevoegd is. Wat zijn deze gevolgen en hoe voorkomt u dat een besluit op de verkeerde wijze wordt genomen?