Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Ondernemingsraad: Arbeidsrechtelijke bescherming van OR-leden

Publicatiedatum 29 maart 2017

Werknemers die bij de medezeggenschap zijn betrokken hebben recht op extra arbeidsrechtelijke bescherming. Wat houdt deze extra bescherming in?

ontslag

Werknemers die actief zijn op het gebied van medezeggenschap hebben extra rechten. Daardoor kunnen zij zich onafhankelijk opstellen en hun medezeggenschapstaken goed uitvoeren.

Benadelingsverbod

Werknemers mogen niet benadeeld worden omdat zij betrokken zijn bij medezeggenschapsactiviteiten. Dit is vastgelegd in artikel 21 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Voorbeelden van benadeling zijn eerdere overplaatsing, verslechtering van promotiekansen, een consequente toedeling van vervelende klussen, een wijziging van de werktijden of een slechte beoordeling vanwege minder beschikbaarheid door OR-werkzaamheden.

Naast OR-leden hebben de volgende werknemers recht op deze bescherming:

  • voormalig OR-leden;
  • plaatsvervangers van OR-leden;
  • (voormalig) OR-kandidaten;
  • (voormalig) commissieleden;
  • de ambtelijk secretaris van de OR;
  • degenen die het initiatief nemen of hebben genomen tot instelling van een OR.

Wordt de werknemer toch benadeeld? Dan kan de werknemer of de ondernemingsraad een procedure starten bij de kantonrechter om de ondernemer te verplichten de benadelingshandeling terug te draaien. Het is hierbij aan de werknemer of ondernemingsraad om aan te tonen dat de werknemer wordt benadeeld. Is de werknemer inmiddels uit dienst? In dat geval kan de werknemer een schadevergoeding vorderen op basis van goed werkgeverschap.

Opzegverbod

Het is verboden om de arbeidsovereenkomst van een OR-lid op te zeggen. Dit opzegverbod geldt ook voor een werknemer die:

  • (plaatsvervangend) lid is van een (centrale of groeps)ondernemingsraad of dit in de afgelopen twee jaar is geweest;
  • lid is van een vaste commissie of onderdeelcommissie;
  • secretaris is van de ondernemingsraad;
  • op de kandidatenlijst is geplaatst;
  • lid is van een voorbereidingscommissie.

Wordt de werknemer toch ontslagen? Dan kan de werknemer kiezen om óf te vragen om het ontslag te vernietigen waardoor de arbeidsovereenkomst blijft bestaan óf om een billijke vergoeding.

Dit betekent niet dat de werkgever de arbeidsovereenkomst met deze werknemers nooit kan beëindigen. De werkgever kan de arbeidsovereenkomst met een OR-lid beëindigen als sprake is van:

  • instemming van de werknemer met de beëindiging;
  • een ontslag op staande voet;
  • een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen (bijvoorbeeld een reorganisatie);
  • een reden voor ontslag die geen verband houdt met het feit dat de werknemer OR-lid is (bijvoorbeeld verwijtbaar handelen van de werknemer).

Contact

Wilt u advies over arbeidsrechtelijke bescherming van werknemers die actief zijn op het gebied van medezeggenschap? Neem dan contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Mag een werkgever in de mailboxen van ondernemingsraadleden kijken?

    Leden van de ondernemingsraad hebben het recht om niet benadeeld te worden als zij hun werk als OR-lid doen. Maar mag een werkgever wel in de mailboxen van de OR-leden kijken als hij vermoedt dat de geheimhoudingsplicht geschonden is?

    Lees meer

    Ondernemingsraad: Wanneer schendt OR-lid geheimhoudingsplicht?

    Bij het informeren van de achterban moeten OR-leden goed opletten dat zij niet hun geheimhoudingsplicht schenden. Hoe ver gaat deze geheimhoudingsverplichting? Wat kan er gedaan worden tegen OR-leden die hun geheimhoudingsplicht schenden?

    Lees meer

    Een inclusief feestdagenbeleid

    De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.

    Lees meer

    4 November 2024: Dutch Labour Law Basics for Diplomats

    On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.

    Lees meer

    2 October 2024: Labor and Employment Client Seminar by Primerus

    On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.

    Lees meer

    24 September 2024: Risk management: social media in the company

    On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.

    Lees meer