De ondernemingsraad heeft een adviesrecht bij voorgenomen besluiten ten aanzien van bepaalde bedrijfseconomische en -organisatorische aangelegenheden. Maar hoe ziet een goed advies eruit? En aan welke eisen dient een advies te voldoen?
Een van de belangrijke rechten van de ondernemingsraad is het adviesrecht (artikel 25 Wet op de ondernemingsraden, “WOR”). Het belang van een goed advies is tweeledig:
Het advies vormt dus het sluitstuk van het adviestraject en tegelijkertijd de grondslag voor een eventuele procedure bij de Ondernemingskamer.
Uit de wet vloeien geen formele eisen voort waaraan het advies moet voldoen. Het staat de ondernemingsraad dus vrij een advies naar eigen inzicht vorm te geven. Uit de rechtspraak blijken echter wel een aantal handvatten. Wij raden de ondernemingsraad sterk aan om deze in acht te nemen:
Om discussie te vermijden, kan het zinvol zijn om al voor het moment van advisering afspraken te maken met de ondernemer, bijvoorbeeld tijdens de overlegvergadering. Zo kan al in een eerder stadium onderhandeld worden over de voorwaarden die voor de ondernemingsraad belangrijk zijn en kan daar niet ‘overheen gestapt’ worden door de ondernemer. Indien tijdens de overlegvergadering afspraken worden gemaakt, zorg er dan voor dat deze schriftelijk worden vastgelegd.
Bij het opstellen van een advies geldt in alle gevallen: wees helder en nauwkeurig in de formulering van aanbevelingen, alternatieven en voorwaarden bij een voorgenomen besluit van de ondernemer. Zorg voor een goede onderbouwing van het advies en maak waar mogelijk voorafgaand aan het adviestraject goede afspraken met de ondernemer. Op die manier wordt het advies eerder door de ondernemer overgenomen en wordt discussie en onduidelijkheid voorkomen. Tevens wordt voorkomen dat in een procedure bij de Ondernemingskamer de argumenten van de ondernemingsraad die niet volledig zijn vastgelegd, buiten beschouwing worden gelaten.
Heeft u vragen naar aanleiding van het bovenstaande? Neem dan gerust contact met ons op!
De aandeelhoudersovereenkomst is de belangrijkste overeenkomst die tussen aandeelhouders en de vennootschap wordt gesloten. Welke zaken dient u in deze overeenkomst te regelen?
Het kan grote gevolgen hebben wanneer een orgaan binnen de vennootschap een besluit neemt waartoe het niet bevoegd is. Wat zijn deze gevolgen en hoe voorkomt u dat een besluit op de verkeerde wijze wordt genomen?
In deze blog geven wij een kort overzicht van de belangrijkste organen die in een onderneming aanwezig zijn en wat hun bevoegdheden zijn.
Een belangrijk voordeel van een enquêteprocedure is dat daarin snel voorzieningen kunnen worden getroffen om de onderneming te beschermen. Welke maatregelen kan de Ondernemingskamer nemen?
Een geschil tussen aandeelhouders kan tot problemen leiden binnen de onderneming. Bij een 50/50 verdeling van de aandelen kan de besluitvorming zelfs onmogelijk worden en in het ergste geval het voortbestaan van de onderneming in gevaar brengen. Hoe wordt een dergelijk geschil opgelost?
Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?