Iedere ondernemingsraad moet een reglement opstellen. Wat moet daar allemaal in worden geregeld? Wie is bevoegd het reglement vast te stellen, aan te vullen en te wijzigen? En is de ondernemer ook gebonden aan het reglement?
Het OR-reglement regelt de werkwijze van de ondernemingsraad. De OR bepaalt zelf wat er in het reglement komt te staan. Wel dienen de bepalingen betrekking hebben op de uitoefening van de taak van de OR op grond van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Een aantal onderwerpen moet in ieder geval aan bod komen:
Andere onderwerpen die in het OR-reglement geregeld kunnen worden zijn bijvoorbeeld:
De OR is zelfstandig bevoegd om een OR-reglement vast te stellen, aan te vullen en te wijzigen. Wel moet de OR de ondernemer vooraf in de gelegenheid stellen zijn standpunt kenbaar te maken. Ook kan de ondernemer of een belanghebbende vragen om schrapping of wijziging van een bepaling in het OR-reglement. Maar dat kan alleen als deze bepaling in strijd is met de wet. De OR is verplicht om de ondernemer een exemplaar van het reglement te geven, ook bij wijzigingen en aanvullingen.
Het OR-reglement bindt alleen de OR. De ondernemer is niet gebonden aan het OR-reglement. Daardoor is hij bijvoorbeeld niet verplicht om andere werknemers dan de OR-leden in staat te stellen onder werktijd de vergadering bij te wonen indien het reglement bepaalt dat zij dit mogen of moeten. Als de OR de ondernemer wil binden aan bepaalde afspraken, kan zij deze afspraken laten opnemen in een ondernemingsovereenkomst.
Heeft u vragen over de inhoud van een OR-reglement? Wilt u een OR-reglement of ondernemingsovereenkomst opstellen? Neem dan contact met ons op:
Wanneer binnen een onderneming de spanningen hoog oplopen en de onderneming in gevaar dreigt te komen, kan dit een reden zijn om bij de Ondernemingskamer een enquêteverzoek in te dienen. Wie hebben recht om dit te doen?
Binnen een onderneming ontstaan met regelmaat geschillen tussen aandeelhouders en/of bestuurders. Dit kan zorgen voor situaties die de vennootschap in gevaar brengen. Om zulke problemen op te lossen is in Nederland de enquêteprocedure in het leven geroepen. Wat houdt deze procedure in?
Hoe verloopt het OR-werk dit jaar? Hebben jullie als ondernemingsraad veel advies- en instemmingsaanvragen? Vinden de wettelijk verplichte overlegvergaderingen met de ondernemer plaats? Kijk met onze korte checklist naar jullie samenwerking met de ondernemer.
Een ondernemingsraad heeft verschillende bevoegdheden. Met zijn bevoegdheden kan de ondernemingsraad veel invloed uitoefenen op besluiten van het bedrijf. Aan welke bevoegdheden kan worden gedacht en hoe ver reiken deze bevoegdheden?
Fraud causes billions in damages each year. Companies face, for example, fraudulent contracting parties, directors and employees. The management and supervisory board might play the most important role in a company when it comes to fraud prevention. In this newsletter we will give them some legal tools to prevent fraud.
De ondernemingsraad heeft een adviesrecht bij voorgenomen besluiten ten aanzien van bepaalde bedrijfseconomische en -organisatorische aangelegenheden. Maar hoe ziet een goed advies eruit? En aan welke eisen dient een advies te voldoen?