Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Met de komst van Nederlandse internationale handelskamer (NCC) wordt het voor Nederlandse bedrijven makkelijker om internationale handelsgeschillen te laten beslechten. Zo is het mogelijk om bij de NCC in het Engels te procederen wat efficiënter is. Daarnaast levert het ook kostenbesparing op, omdat procederen voor de NCC meestal voordeliger zal zijn dan via internationale arbitrage.
De Netherlands Commercial Court (NCC) is de Nederlandse rechtbank die gespecialiseerd is in internationale handelsgeschillen. De rechtbank bestaat uit twee kamers, één bij de rechtbank Amsterdam (NCC District Court) en de andere bij het gerechtshof in Amsterdam (NCC Court of Appeal). Bij de NCC kan ook in kort geding worden geprocedeerd. Procederen is alleen mogelijk met een Nederlandse advocaat.
De NCC behandelt alle zaken standaard in het Engels en doet ook in het Engels uitspraak, tenzij beide partijen tijdens de procedure aangeven in het Nederlands te willen procederen. Welk recht van toepassing is tijdens de procedure wordt bepaald door de rechtskeuze in de overeenkomst. Is er geen rechtskeuze gemaakt dan volgt de rechter de internationale regels voor de bepaling van het toepasselijk recht. De Nederlandse procedureregels zijn van toepassing op het proces.
Met de NCC wil men tegemoetkomen aan de wensen van het internationaal opererende bedrijfsleven. Er bestaat namelijk al langer de behoefte aan een gespecialiseerde en Engelstalige overheidsrechtspraak in Nederland. In andere landen bestaan al specialistische rechtbanken voor internationale handelszaken, bijvoorbeeld in Engeland, Duitsland en Dubai.
De NCC behandelt alleen zakelijke geschillen met een internationaal element, maar aan die eis is snel voldaan. Zo kan bijvoorbeeld ook een geschil tussen een Nederlandse onderneming en het buitenlandse moederbedrijf hieronder vallen. Er zijn geen voorwaarden wat betreft de waarde en omvang van het geschil. De focus van de NCC ligt op grote en complexe internationale geschillen. Dit kan variëren van contractuele claims tot vorderingen op basis van een onrechtmatige daad.
Voor Nederlandse bedrijven die internationaal zaken doen is de NCC een uitkomst. Internationale commerciële contracten zijn vaak in het Engels opgesteld en partijen communiceren vaak ook met elkaar in deze taal. Omdat het nu mogelijk is om in het Engels te procederen zijn vertalingen niet meer nodig, wat scheelt in de kosten. Ook documenten in het Nederlands, Duits en Frans hoeven niet vertaald te worden, tenzij de rechtbank aangeeft dat dit wel dient te gebeuren. Daarnaast zijn de proceskosten bij de NCC lager dan die van veel instellingen voor internationale arbitrage.
Partijen moeten de bevoegdheid van de rechtbank Amsterdam uitdrukkelijk zijn overeengekomen. Dit kunnen zij op voorhand in het contract overeenkomen of achteraf, als het geschil is ontstaan. Een keuze voor de rechtbank Amsterdam die slechts is opgenomen in de toepasselijke algemene voorwaarden is niet voldoende. Ook dient uitdrukkelijk te worden overeengekomen dat in de Engelse taal geprocedeerd zal worden.
Wilt u advies over het voorleggen van een internationaal handelsgeschil aan de NCC of een andere rechter? Wilt u een forumkeuze voor de NCC laten vastleggen in uw contract? Neem dan contact op met ons:
Bij een internationaal contract hoort een rechtskeuze. Hoe voorkomt u dat daardoor een van de partijen meteen op achterstand komt te staan?
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
Wednesday 25 September 2024, Reinier Russell will discuss cybersecurity and data protection in litigation at the European meeting of the World Litigation Forum in Barcelona.
Voordat de Ondernemingskamer een enquêteverzoek kan toewijzen, moet sprake zijn van gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid of een juiste gang van zaken binnen een onderneming. Wanneer is dit het geval?
In an article in the April 2024 issue of Lady Justice, the magazine of the Women Lawyers Section of Primerus, Lisanne Meijerhof shares her passion and expertise in charity law. Why has she chosen to focus on the law of foundations and other philanthropic organizations? What legal issues should charities be aware of?
De Tweede Kamer heeft de regering verzocht een nieuwe rechtsvorm uit te werken: de rentmeestervennootschap. Deze rechtsvorm moet maatschappelijk ondernemen stimuleren door de zeggenschap over de onderneming te verleggen van de aandeelhouders naar zogenaamde rentmeesters. Wat kenmerkt een rentmeestervennootschap?