Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Een belangrijk middel om te voorkomen dat een opdrachtovereenkomst toch een arbeidsovereenkomst blijkt te zijn is het gebruiken en correct uitvoeren van de modelovereenkomsten op de site van de Belastingdienst. Per 1 januari 2024 vervallen echter alle modellen die geheel of gedeeltelijk uitgaan van de mogelijkheid van vervanging. Wat betekent dit voor opdrachtgevers en opdrachtnemers?
De Belastingdienst stelt dat bij twijfel of sprake is van werken in loondienst gebruik gemaakt kan worden van een modelovereenkomst. Enkele van deze modellen zijn onder meer bedoeld voor de situatie dat de opdrachtnemer zich mag laten vervangen. In dat geval kan een modelovereenkomst gebruikt worden die uitgaat van ‘geen verplichting tot persoonlijke arbeid’. Dit is volgens de Belastingdienst dan een overeenkomst van opdracht zodat de opdrachtnemer niet als werknemer aangemerkt zal worden.
Omdat volgens de Deliveroo-uitspraak van de Hoge Raad ook bij de mogelijkheid tot vervanging sprake kan zijn van een arbeidsovereenkomst, heeft de Belastingdienst besloten dat deze modellen per 1 januari 2024 niet meer gebruikt kunnen worden.
Omdat de Belastingdienst reeds als voorwaarde stelt dat de modelovereenkomst wel moet worden uitgevoerd zoals deze is overeengekomen, is het echter de vraag of door het Deliveroo-arrest in de praktijk opdrachtovereenkomsten veel vaker arbeidsovereenkomsten zullen blijken te zijn. Bovendien zal de Belastingdienst pas vanaf 1 januari 2025 de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) weer voluit gaan handhaven.
Wel is duidelijk dat de bestaande modelovereenkomsten waarin vervanging mogelijk is per 1 januari 2024 niet langer kunnen worden gebruikt. Het betreft vier algemene modellen:
Daarnaast zijn er nog een aantal modellen die sectorspecifiek zijn en die geheel of gedeeltelijk zijn gebaseerd op de mogelijkheid van de opdrachtnemer zich te laten vervangen. Ook deze modellen vervallen.
Opdrachtgevers zullen dan ook voor 1 januari 2024 hun overeenkomsten die op deze modellen zijn gebaseerd, moeten vervangen door overeenkomsten die gebaseerd zijn op modellen die nog wel zijn toegestaan. In de praktijk zal het dan meestal gaan om een model dat uitgaat van het ontbreken van werkgeversgezag. Uiteraard geldt als voorwaarde voor het gebruiken van deze modellen dat er inderdaad geen sprake is van werkgeversgezag. Is er wel werkgeversgezag dan zal waarschijnlijk sprake zijn van een arbeidsovereenkomst.
Wilt u weten of uw opdrachtovereenkomst nog wel geldig is na 1 januari 2024? En als deze niet geldig blijkt te zijn, welke opties u dan heeft? Wij geven u graag advies hierover. Ook bij andere vragen over arbeidsrecht of bij geschillen met opdrachtnemers en werknemers zijn wij graag van dienst. Neem contact met ons op:
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.
Wednesday 25 September 2024, Reinier Russell will discuss cybersecurity and data protection in litigation at the European meeting of the World Litigation Forum in Barcelona.
On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.
Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) handhaven. Wat zijn de gevolgen hiervan voor opdrachtgevers en zzp’ers?