Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Meer bescherming voor klokkenluiders

Publicatiedatum 13 december 2021

Uiterlijk 17 december 2021 moet de Europese richtlijn ter bescherming van klokkenluiders door de lidstaten zijn geïmplementeerd. Welke veranderingen brengt deze richtlijn mee? Wat betekenen deze veranderingen voor u en uw organisatie? Is uw klokkenluidersregeling nog actueel?

luidklok-social-media.d9cd13

Klokkenluiders: hoe zit het ook alweer?

Het aan de kaak stellen van misstanden binnen een organisatie, ofwel klokkenluiden, is wettelijk geregeld in de Wet Huis voor klokkenluiders. Deze wet schrijft voor wie de klok mag luiden en hoe en waarvoor dat gedaan mag worden.

Alle personen die arbeid verrichten voor een bedrijf kunnen aanspraak maken op bescherming wanneer zij een misstand melden. Hieronder vallen niet alleen personen met een arbeidsovereenkomst of publiekrechtelijke aanstelling, maar ook zzp’ers, uitzendkrachten, vrijwilligers en stagiaires. Van een misstand is sprake als het maatschappelijk belang in het geding is.

Als de melder van een misstand zich aan de voorschriften van de wet houdt, dan mag deze niet benadeeld worden vanwege die melding. Dit betekent dat de melder een misstand, die plaatsvindt of heeft plaatsgevonden, eerst intern binnen de organisatie moet melden. De werkgever mag de melder dan niet ontslaan, schorsen of andere disciplinaire maatregelen nemen.

Wanneer een melder zich beroept op bescherming tegen benadeling vanwege een melding, ligt de bewijslast bij de melder. De melder dient aan te tonen dat er een verband bestaat tussen de melding en de benadeling.

De Europese richtlijn

De richtlijn inzake de bescherming van personen die inbreuken op het Unierecht melden, regelt de bescherming van klokkenluiders nu ook op Europees niveau. Het gevolg van deze richtlijn is dat Nederland de bestaande klokkenluiderswetgeving dient aan te passen.

De richtlijn dient uiterlijk 17 december 2021 door de lidstaten te zijn geïmplementeerd. Dit gaat in Nederland niet lukken. Het wetsvoorstel is namelijk pas op 1 juni 2021 ingediend en nog in behandeling bij de Tweede Kamer.

Wat gaat er veranderen?

In de eerste plaats verandert de naam van de Wet Huis voor klokkenluiders. Deze wordt Wet bescherming klokkenluiders.

De nieuwe wet breidt de bescherming tegen benadeling uit. Naast de hiervoor genoemde personen, krijgt iedereen die in een werkgerelateerde context een melding doet deze bescherming. Zo kunnen onder andere ook bestuurders, aandeelhouders, sollicitanten en leveranciers in aanmerking komen voor benadelingsbescherming na een melding. Deze regeling geldt eveneens voor mensen die een klokkenluider bijstaan.

Belangrijk is dat de bewijslast bij een beroep op benadelingsbescherming wijzigt. Bij benadeling van een melder zal de werkgever moeten aantonen dat er géén verband is tussen die benadeling en de melding.

Naast bescherming bij het melden van een misstand die plaatsvindt of heeft plaatsgevonden, gaat de bescherming ook gelden bij meldingen van feitelijke of mogelijke inbreuken op het Unierecht. De benadelingsbescherming bij meldingen van inbreuken op het Unierecht geldt dus – anders dan bij misstanden – ook als het gaat om een inbreuk die waarschijnlijk gaat plaats vinden. Verder hoeven misstanden niet langer eerst intern te worden gemeld. Een interne melding is ook niet vereist bij inbreuken op het Unierecht. De melder kan ervoor kiezen direct extern te melden. Bij welke autoriteit de misstand of inbreuk kan worden gemeld, hangt af van de aard van de inbreuk. Zelfs als de misstand of inbreuk niet alleen wordt gemeld, maar ook openbaar wordt gemaakt, kan de melder recht hebben op bescherming tegen benadeling. De melder moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Klokkenluidersregeling

Bedrijven met ten minste 50 werknemers moeten een klokkenluidersregeling hebben. In deze regeling dient onder meer de interne procedure bij de melding van een misstand opgenomen te worden. De nieuwe wet stelt strengere voorwaarden aan de interne klokkenluidersregeling.

Naar aanleiding van de nieuwe wetgeving zullen de meeste bedrijven hun klokkenluidersregelingen moeten aanpassen. Wij zijn u graag van dienst met het opstellen van een regeling die voldoet aan de eisen van de nieuwe wetgeving. Let op: de ondernemingsraad heeft een instemmingsrecht ten aanzien van de invoering of wijziging van een klokkenluidersregeling.

Advocaat arbeidsrecht

Heeft u vragen over misstanden binnen uw organisatie? Of over het invoeren of wijzigen van uw klokkenluidersregeling? Wij geven u graag advies en kunnen u ook bijstaan in eventuele procedures. Ook voor andere arbeidsrechtelijke kwesties kunt u bij ons terecht. Neem contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    WBTR: zorg dat de statuten van uw vereniging en stichting op orde zijn vóór 1 juli 2026

    Op 1 juli 2026 loopt een deel van het overgangsrecht van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) af. Dit heeft vooral gevolgen voor het stemrecht van bestuurders of commissarissen van verenigingen en stichtingen. Wanneer moet u uw statuten aanpassen?

    Lees meer

    Werknemer of zzp’er: wanneer is iemand ondernemer?

    Nu de Belastingdienst weer de Wet DBA handhaaft, is deze vraag nog belangrijker geworden. In een recente uitspraak over Uber-chauffeurs heeft de Hoge Raad extra handvatten gegeven om te bepalen of iemand zzp’er is.

    Lees meer

    Corporate governance: compliance

    Een belangrijk onderdeel van de corporate governance is het naleven van de verschillende regels die voor de onderneming gelden: compliance. Hoe zorgt u dat uw bedrijf compliant wordt en blijft?

    Lees meer

    Ontslag wegens disfunctioneren: 7 stappen voor werkgevers

    Als werkgevers het dienstverband van een werknemer willen beëindigen wegens disfunctioneren, moeten ze een aantal stappen nemen voordat ze dit mogen doen. Welke stappen moeten ze ondernemen?

    Lees meer

    Wat kan de ondernemingsraad doen om de sociale veiligheid binnen de onderneming te bevorderen?

    De ondernemingsraad heeft een belangrijke taak als het gaat om de arbeidsomstandigheden in de onderneming, inclusief de sociale veiligheid. Welke instrumenten heeft de OR om te zorgen voor een veilige bedrijfscultuur?

    Lees meer

    6 aandachtspunten bij een aandeelhoudersovereenkomst

    De aandeelhoudersovereenkomst is de belangrijkste overeenkomst die tussen aandeelhouders en de vennootschap wordt gesloten. Welke zaken dient u in deze overeenkomst te regelen?

    Lees meer