Het wetsvoorstel Maatregelen loondoorbetaling bij ziekte en WIA beoogt de verplichtingen voor werkgevers en werknemers bij ziekte makkelijker, duidelijker en goedkoper te maken. Het pakt drie belangrijke knelpunten aan: twee jaar loon doorbetalen bij ziekte, de UWV-arts die de bedrijfsarts overrulet en korting op je WIA-uitkering als je gaat werken.
Het wetsvoorstel Maatregelen loondoorbetaling bij ziekte en WIA beoogt de verplichtingen voor werkgevers en werknemers bij ziekte makkelijker, duidelijker en goedkoper te maken. Het pakt drie belangrijke knelpunten aan:
Werkgevers zijn verplicht om aan een zieke werknemer twee jaar lang minimaal 70% van het loon door te betalen. Met name voor kleine werkgevers met minder dan 25 werknemers kan dit een grote belasting zijn. Het wetsvoorstel voorziet in een financiële tegemoetkoming voor de loondoorbetalingskosten voor alle werkgevers, van in totaal € 450 miljoen per jaar. Dit krijgt de vorm van een premievermindering per 1 januari 2021. Het streven is om deze premievermindering uiterlijk per 2024 te vervangen door een gedifferentieerde Arbeidsongeschiktheidsfonds-premie. Kleinere werkgevers zullen dan een lagere premie betalen dan grote werkgevers
Op dit moment kan een werkgever die het advies van de bedrijfsarts opvolgt, alsnog een loonsanctie opgelegd krijgen. Het UWV hoeft het bij haar toets op de reïntegratieverplichtingen na twee jaar ziekte immers niet eens te zijn met het oordeel van de bedrijfsarts. Het wetsvoorstel houdt in dat het advies van de bedrijfsarts over de belastbaarheid van de werknemer per 1 januari 2021 leidend zal zijn bij de re-integratietoets door het UWV. Loonsancties als gevolg van een medisch verschil van inzicht tussen bedrijfsarts en UWV-arts zullen dan niet meer voorkomen.
Op dit moment wordt de WIA-uitkering verlaagd indien de uitkeringsgerechtigde inkomsten uit werk krijgt. Dit vormt een drempel voor WIA-gerechtigden om het werk te hervatten. Het wetsvoorstel beoogt dat per 1 juli 2020 de WIA-uitkering gedurende vijf jaar niet wordt verlaagd vanwege inkomsten. WIA-gerechtigden worden zo gestimuleerd om aan het werk te gaan.
Wilt u op de hoogte gehouden van de verdere ontwikkelingen rondom dit wetsvoorstel? Meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief. Heeft u een zieke werknemer en zoekt u daarover juridisch advies, neem contact met ons op:
Vanaf 1 april 2020 is de Regeling compensatie transitievergoeding van kracht. Deze geldt voor vergoedingen betaald bij de beëindiging van een slapend dienstverband. Wat moeten werkgevers doen om hiervan gebruik te kunnen maken? Krijgen zij alles gecompenseerd?
Wat zijn uw verplichtingen als werkgever wanneer een van uw werknemers langdurig ziek is?
De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.