Paul is een zeer ervaren, creatief en vasthoudend procesadvocaat
paul.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Veilinghuizen, galerieën en kunsthandels moeten hun netwerk en expertise beschermen. Dit kan door het opnemen van concurrentiebeding, relatiebeding en geheimhoudingsbeding in de arbeidsovereenkomst met sleutelwerknemers of de overeenkomst van opdracht met freelancers. Voor het opstellen hiervan is de specialistische kennis van de advocaat kunst en recht vereist.
De kunstwereld heeft niet alleen met het recht te maken bij geschillen over de echtheid en herkomst van kunstwerken. De bescherming van het netwerk en de expertise van veilinghuizen, galeries en kunsthandels verdient ook bijzondere aandacht. Goede afspraken met key employees, maar ook met freelancers over geheimhouding, non-concurrentie en relaties, zijn van levensbelang voor uw kunstbedrijf.
Concurrentiebeding, relatiebeding en geheimhoudingsbeding met een boeteclausule zijn de meest gangbare manieren om te voorkomen dat uw sleutelpersoneel met de opgedane kennis en contacten aan de haal gaat. Die bedingen moeten echter zorgvuldig worden geformuleerd anders zijn ze ongeldig of niet van toepassing.
Een concurrentiebeding moet schriftelijk zijn vastgelegd en worden beperkt in duur, locatie en sector. Bij een concurrentiebeding in een tijdelijk contract geldt dat dit alleen geldig is als in het beding staat welk zwaarwegend bedrijfsbelang de reden is voor opname van het beding. Bij arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd is dit niet verplicht. Het is wel verstandig om goed na te denken over welke concurrenten u wenst uit te sluiten. Houd ook rekening met de mogelijkheid dat de werknemer voor zichzelf gaat beginnen.
Voor een relatiebeding gelden dezelfde eisen als voor een concurrentiebeding qua schriftelijkheid en tijdelijke contracten. Bijzondere aandacht verdient het verbieden van contacten met relaties via social media.
Een geheimhoudingsbeding voor de kunsthandel zal vooral de kennis van de bedrijfsprocessen en de relaties betreffen. De werknemer mag per definitie al geen bedrijfsgeheimen openbaren of de concurrentiepositie van de werkgever schaden. Het is echter verstandig om dit uitdrukkelijk af te spreken en dit ook vast te leggen voor de periode na afloop van de arbeidsovereenkomst.
De hier beschreven regels gelden alleen voor arbeidscontracten die vallen onder Nederlands recht. Als uw medewerker in het buitenland gaat werken, blijven deze bedingen volgens Nederlands recht van kracht. Indien u iemand aanwerft uit het buitenland kunnen andere regels gelden. In de Verenigde Staten kunnen deze zelfs per staat verschillen. Laat daarom altijd controleren of uw nieuwe werknemer wel voor u mag werken.
In de overeenkomsten van opdracht met freelancers en andere zzp’ers kunt u afspraken opnemen over non-concurrentie, relaties en geheimhouding. De eerste twee worden echter minder strak gehandhaafd worden dan bij werknemers het geval is. Toch is het verstandig dergelijke afspraken wel te maken. Bedenk daarbij wel dat dergelijke afspraken ook een aanwijzing kunnen zijn dat sprake is van een arbeidsovereenkomst in plaats van een overeenkomst van opdracht. Zeker gezien de verplichting voor een zzp’er om meerdere opdrachtgevers te hebben is voorzichtigheid geboden. Vraag daarom hierover advies aan een advocaat arbeidsrecht.
Zoekt u een advocaat arbeidsrecht voor de kunstsector? Wilt u een concurrentiebeding, relatiebeding of geheimhoudingsbeding laten opstellen? Of heeft u andere vragen of kunst en recht? Neem dan contact met ons op:
Wat is het belang van een geheimhoudingsbeding in een arbeids- of beëindigingsovereenkomst en hoe kan de werkgever dit handhaven?
Op 10 januari 2020 is de Vijfde Europese Anti-witwasrichtlijn in werking getreden. Voor de kunstwereld heeft dit grote gevolgen. Wat zijn de belangrijkste?
De Wet bescherming bedrijfsgeheimen zal binnenkort in werking treden. Wat houdt deze wet in?
Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?
De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.