Paul is een zeer ervaren, creatief en vasthoudend procesadvocaat
paul.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Waarom is het zo van belang dat u een goede consignatieovereenkomst sluit? In welke gevallen biedt deze overeenkomst uitkomst?
Bij consignatie schakelt de eigenaar van een kunstvoorwerp een tussenpersoon in, waaraan hij de opdracht geeft het kunstwerk voor een vooraf bepaalde prijs te verkopen en de koopsom vervolgens af te dragen. De tussenpersoon (meestal een kunsthandelaar of een andere deskundige) ontvangt hiervoor een vergoeding. De eigenaar geeft het kunstwerk meestal mee aan de tussenpersoon, maar de eigendom wordt niet overgedragen.
Het is van belang om, voordat u een kunstvoorwerp in consignatie geeft, een goede, schriftelijke consignatieovereenkomst te sluiten met de partij waaraan u het voorwerp in consignatie geeft. Een consignatieovereenkomst kan bijvoorbeeld uitkomst bieden wanneer er beslag wordt gelegd op een in consignatie gegeven voorwerp.
Wanneer de kunsthandelaar waaraan u een schilderij in consignatie heeft gegeven een aantal facturen onbetaald heeft gelaten, zullen de schuldeisers ter voldoening van hun vordering allereerst beslag laten leggen op de handelsvoorraad van de kunsthandelaar. Hieronder valt ook het door u in consignatie gegeven schilderij. De deurwaarder die het beslag legt gaat er immers van uit dat alles wat in de kunsthandel aanwezig is, eigendom is van de kunsthandelaar.
Vervolgens wil de derde overgaan tot verkoop van het schilderij waarop hij beslag heeft gelegd, om met de opbrengst hiervan de vordering die hij heeft op de kunsthandelaar te voldoen. Wat kunt u hier tegen doen?
U kunt het beslag laten opheffen. De derde heeft immers geen vordering op u, maar op de kunsthandelaar. U moet dan wel kunnen bewijzen dat u eigenaar bent van het schilderij en dat het feit dat het schilderij in de kunsthandel aanwezig is, niet betekent dat u de eigendom van het schilderij heeft overgedragen aan de kunsthandelaar. Dit kunt u doen door het sluiten van een schriftelijke consignatieovereenkomst.
Leg in de consignatieovereenkomst niet alleen uw eigendom van het kunstvoorwerp vast, maar ook afspraken over:
Daardoor staat u sterker wanneer het in consignatie gegeven voorwerp wordt verkocht voor een lagere prijs dan vooraf is afgesproken, wanneer het in consignatie gegeven voorwerp niet wordt verkocht, maar ook niet wordt teruggegeven of wanneer de kunsthandelaar weigert de verkoopprijs af te dragen.
Wilt u een voorwerp in consignatie geven? Wij stellen graag een consignatieovereenkomst voor u op waaruit duidelijk wordt dat u niet de eigendom van het voorwerp overdraagt. Neem contact met ons op:
Als u een kunstwerk in consignatie neemt kunt u achteraf problemen krijgen met de eigenaar die vindt dat hij te weinig heeft ontvangen of dat het werk helemaal niet verkocht had mogen worden. Hoe voorkomt u dit?
Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?
Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?
In his interview on “Hidden Gems – Treasured artwork adds to allure of Netherlands”, Reinier Russell talks about how artworks still reflect the spirit of the Golden Age and where they can be found.
Ondernemers kunnen verschillende redenen hebben om te stoppen met hun onderneming. De verwachte winsten kunnen tegenvallen, een pensioen komt in zicht of er komt een einde aan een samenwerking (joint venture). Waar moeten ondernemers op letten bij het beëindigen van een onderneming?
Een nieuwe verordening van de EU verplicht iedereen die cultuurgoederen in de EU wil invoeren om over een invoervergunning te beschikken of een importeursverklaring in te dienen. Wanneer is welk document nodig? En wat zijn de gevolgen hiervan voor kunsthandelaren, galeries, veilinghuizen en verzamelaars, zowel binnen als buiten de EU?