Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Moeten werkgevers weer een prikklok hebben?

Publicatiedatum 21 mei 2019

Een prikklok voor werknemers is in Nederland niet verplicht. De werkgever moet wel de daadwerkelijke werk- en rusttijden van het personeel bijhouden. Doel hiervan is om controle op de naleving van de arbeidstijdenregelgeving mogelijk te maken. Bij ontbreken van deze administratie kan een boete worden opgelegd.

prikklok

Een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie heeft nogal wat beroering veroorzaakt: de prikklok zou weer terug moeten komen. Dit klopt en toch klopt het niet. In Nederland is het namelijk al vele jaren verplicht om de daadwerkelijke werk- en rusttijden van het personeel bij te houden. Doel hiervan is om controle op de naleving van de arbeidstijdenregelgeving mogelijk te maken.

Hierin is vastgelegd hoeveel uren een werknemer aaneengesloten mag werken, wanneer deze pauzes moet nemen en hoeveel rusttijd er tussen diensten moet zijn. Voor jongeren en bepaalde beroepsgroepen gelden afwijkende regelingen. Voor werknemers die meer dan drie maal het minimumloon verdienen geldt de arbeidstijdenwetgeving niet.

Wat moet er in een deugdelijke urenadministratie staan?

Per werknemer moet worden geregistreerd:

  • Feitelijk gewerkte uren
  • Feitelijk genoten rust
  • Fictieve arbeidsuren: de uren waarin de werknemer gewerkt zou hebben, maar door omstandigheden hiertoe niet in staat was (bijv. activiteiten voor ondernemingsraad, vakantie, ziekte, etc.)
  • Identiteit werknemer zodat duidelijk is of bijzondere regels voor arbeidstijden op deze van toepassing zijn (kind, jongere)

De wijze waarop de registratie plaatsvindt is vormvrij. Het kan dus een prikklok zijn, maar het mag ook op andere wijze plaatsvinden. De administratie moet ten minste 52 weken worden bewaard.

Sancties op ontbreken urenadministratie

Indien een deugdelijke administratie ontbreekt, kan meteen een boete worden opgelegd. Indien de administratie niet deugt, maar inspectie toch mogelijk is, kan eerst een waarschuwing worden opgelegd. Inspectie en boeteoplegging in Nederland vindt in de praktijk vooral plaats als er misstanden zijn gemeld door werknemers of op andere wijze bekend zijn geworden.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de arbeidstijdenwetgeving? Of zoekt u een oplossing voor een arbeidsgeschil? Neem dan contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties